Cselgáncs: nem adják ki a szexuális zaklatással vádolt olimpiai bajnokot

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.10.07. 08:24
null
A szökésben lévő Peter Seisenbachert augusztus elsején vették őrizetbe Kijevben (Fotó: AFP)
Ukrajna nem adja ki Ausztriának Peter Seisenbachert, az osztrákok kétszeres olimpiai bajnok cselgáncsozóját, akit hazájában a kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak.

 

Britta Tichy-Martin, az osztrák igazságügyi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott péntek este, hogy az ukrán hatóságok elutasították az osztrák kiadatási kérelmet, de a sportolónak öt napon belül el kell hagynia Ukrajnát.

A bécsi ügyészség egy évvel ezelőtt emelt vádat az 57 éves sportember ellen, amiért két, 14 évnél fiatalabb lányt zaklatott, egyiküket éveken át. A vádiratban szerepel egy harmadik lány is, aki azonban megvédte magát az erőszakoskodás ellen. A terhére rótt bűncselekményeket Seisenbacher edzőként követte el tanítványain a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején.

A szökésben lévő sportolót augusztus elsején vették őrizetbe Kijevben, másfél hónapra rá pedig szabadlábra helyezték, mert az ukrán törvények szerint a szóban forgó bűncselekmények elévültek.
Seisenbacher hazájának legeredményesebb sportolója a nyári olimpiákon, 86 kilogrammos súlycsoportban aranyérmet nyert az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli játékokon, emellett világ- és Európa-bajnokságon is a dobogó tetejére állhatott. Visszavonulása után Ausztriában, Grúziában és Azerbajdzsánban is dolgozott trénerként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik