Cselgáncs GP: Kell a nemzetközi tábor, hogy ne csak stagnáljunk – Tóth Krisztián

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2020.10.25. 16:11
null
Tóth Krisztián a nyolcaddöntőben búcsúzott (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
A tavalyi Grand Prix-bronzérmes Sipőcz Richárd vitatott körülmények között a második fordulóban, Tóth Krisztián (90 kg) a nyolcaddöntőben búcsúzott a budapesti cselgáncs Grand Slam záró napján. A 100 kilósok között szereplő Cirjenics Miklós a hetedik helyen zárt, miután vigaszági mérkőzésén kikapott kanadai riválisától.

Könnyek között zárta a győriek fiatalja, Sipőcz Richárd a budapesti Grand Slam zárónapját. A +100 kilóban szereplő 19 esztendős dzsúdós egy már megnyert mérkőzésen szenvedett vereséget.

Sipőcz három és fél perc után ledöntéssel a földre vitte a grúz Gela Zaalasvilit, amelyért már ippongyőzelmet hirdetett a bíró, de közben a győri versenyző már meg is kezdte riválisa leszorítását. A mérkőzésvezető azonban az ippont érő akció tudatában nem indította el az órát, felállította a feleket, sőt, a táblán már győztesként hirdették ki Sipőczöt, akinek pár másodperccel később vazari értékűre módosították akcióját. A küzdelem ezt követően továbbfolyt, s a magyar dzsúdós szerencsétlenségére egy fogás nélküli indításért intést kapott. A harmadikat, amely leléptetést ért.

Többszörös bíró hiba folytán a magyar versenyző nem folytathatta a versenyt.

„Nem hiszem el. Lehet, hogy ez az olimpiai kvalifikációmba kerül” – dühöngött a mérkőzést követően Sipőcz, aki saját bevallása szerint remek formában érkezett a Papp László Budapest Sportarénába.

Ahogy a 90 kilogramm világranglista hatodik helyezettje, Tóth Krisztián is, akit a nyolcaddöntőben egy kellemetlen stílusú orosz versenyző, a 2018-as Európa-bajnok Mihail Igolnyikov karjába sodort a sorsolás. A ki-ki mérkőzésen ezúttal Tóth maradt alul, és bár elkeseredett a kiesés miatt, tárgyilagosan tudta értékelni a vereséget és a körülményeket.

„Kellenek az ilyen kellemetlen stílusú ellenfelek, nem ez a gond, hanem az, hogy egy éve nem versenyeztünk már. Itthon nincsenek ilyen balos ellenfeleim, így az elmúlt időszakban nem tudtam készülni ilyen stílusú dzsúdósra. Taktikai dzsúdósnak vallom magam, elég taktikusan, változatosan dzsúdózom, megállom a helyem a nemzetközi mezőnyben. De hogy mire kell felkészülnöm, és hogy ezt folyamatosan tudjam gyakorolni, na ez két különböző dolog. Úgy érzem, jól felépített volt ez a meccs, pilledt, fáradt az orosz, ami az eredményjelzőn is látszott az intések arányán, amelyben kettő-egyes vezetésre álltam. Úgy voltam vele, hogy megpróbálok rámenni egy párosintésre, mert éreztem, hogy nagyon messziről dzsúdózik. Ő várta, hogy jobbról induljak, én vártam, hogy balra induljon. Ismerjük egymást, és ez ilyenkor igazi ki-ki meccsé tud fajulni. Annak nagyon örülök, hogy meg tudtam nézni, jelen pillanatban hol tartok a nemzetközi mezőnyben. Nyilván ez csak egy pillanatnyi állapot, de azt tudtam nyugtázni, hogy ezalatt az egy év alatt nem maradtam le. Viszont azt minden magyar dzsúdós nevében tudom mondani: nagyon nagyon hiányzik nekünk a nemzetközi tábor, hogy ne csak stagnáljon az állapotunk, hanem ismételten fejlődni tudjunk.”

A nap során egyetlen magyar versenyzőnek, Cirjenics Miklósnak sikerül beverekednie magát a legjobb nyolc közé, ahol a portugálok világbajnoki címvédőjétől, Jorge Fonsecától szenvedett vereséget, majd a vigaszági mérkőzésen a Vég Zsombort búcsúztató kanadai Shady Elnahastól kapott ki, így a hetedik helyen zárta a Grand Slamet.

Ezzel eldőlt, nem lesz magyar versenyző a délutáni érmes programban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik