Cselgáncs GP: Karakas bronzérmes, négy japán arany

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.08.10. 19:11
null
Karakas Hedvig bronzérmet szerzett (Fotó: Török Attila)
Az első nap legjobb magyar szereplését produkálva Karakas Hedvig bronzérmet nyert az 57 kilogrammos súlycsoportban a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának budapesti Grand Prix-versenyén. Egyébként ötből négy súlycsoportban japán aranyérem született pénteken.

 

A vb- és Eb-bronzérmes magyar dzsúdós, Karakas Hedvig a marokkói Szumija Irauit ipponnal, a bolgár Ivelina Ilievát vazaarival verte, majd a negyeddöntőben a német Amelie Stollnál is jobbnak bizonyult, méghozzá alig két és fél perc alatt ipponnal.

Az elődöntőben a Rióban 2013-ban világ-, 2016-ban olimpiai bajnok Rafaela Silvával csapott össze, akit két hete a zágrábi GP bronzmérkőzésén hosszabbítás után, 8 és fél perces küzdelemben legyőzött. A két cselgáncsozó ezúttal is nagy csatát vívott, amelyből a brazil került ki győztesen vazaarival.

Karakas a bronzmeccsen a kanadai Jessica Klimkaittel találkozott, aki tavaly megnyerte a Pánamerikai Játékokat, és aki a legutóbbi, zágrábi GP-n ezüstérmes lett. A harmadik helyért vívott összecsapás első percében Karakas volt kevésbé aktív, ám ezt követően egy földharc során karfeszítéssel ippont ért el, így győzött.

„Mindent meg tudtam valósítani ezen a napon, amit terveztem. Így volt ez Silva ellen is, de a brazil lány meglepett egy olyan dobással, amire tőle nem számítottam. A bronzmeccsen őszintén szólva tartottam a kanadaitól, ám végül sikerült legyőznöm. Nagyon boldog vagyok, hogy hazai közönség előtt jól tudtam szerepelni, ez az érem sokkal többet ér számomra, mint amiket sok száz kilométerrel arrébb szereztem” – nyilatkozta a judoinfo.hu szakportálnak a verseny után a BHSE 28 éves dzsúdósa.

A pénteken tatamira lépő többi magyar helyezetlenül zárt. Karakas súlycsoportjában Kovács Kitti, Maróti Alexandra és Siroki Ibolya az első mérkőzésén alulmaradt, míg 48 kilóban Csernoviczki Éva a 16 közé jutásért ipponnal verte a brit Kimberley Renickset, a következő mérkőzésén viszont vazaarival kikapott az orosz Szabina Giljazovától. Az 52 kilósok kategóriájában Pupp Réka a kínai Vu Su-gent vazaarival verte, majd a nyolcaddöntőben ipponvereséget szenvedett a vb-ezüstérmes, Európa-bajnok román Andreea Chitutól.

A férfiaknál 60 kilóban Naji Dávid az első meccsén alulmaradt, akárcsak egy fordulóval később a 32-es táblán bekapcsolódó Monori Dániel és Vida András. Szabó Csaba spanyol ellenfelén ipponnal jutott túl, de a nyolcaddöntőben már ő is kikapott.

Egy súlycsoporttal feljebb, 66 kilóban Kozma Ákos és Boros Bence nem nyert mérkőzést, Cseh Márk egy siker után búcsúzott a 32 között. Gorjanácz Zsolt a nyolcaddöntőig jutott azzal, hogy ipponnal legyőzte perui, majd dél-afrikai ellenfelét, és a 16 között vazaarival kikapott az izraeli Jarin Menagedtől.

Pénteken a japán versenyzők férfi 60 és 66 kilóban, valamint a női 48 és 52 kilogrammos kategóriában állhattak a dobogó tetejére.

A Papp László Sportarénában vasárnapig tartó viadal első napjának egyetlen nem japán aranyérmét a női 57 kilósok között – ahol Karakas Hedvig bronzérmet szerzett – az olimpiai címvédő brazil Rafaela Silva nyerte.

Szombaton női 63 és 70, valamint férfi 73 és 81, míg vasárnap női 78 és +78, továbbá férfi 90, 100 és +100 kilóban zajlanak a küzdelmek a Papp László Budapest Sportarénában.

CSELGÁNCS GP, BUDAPEST, AZ 1. NAP VÉGEREDMÉNYEI
Férfiak

60 kg

1. Nagajama Rjudzsu (japán)
2. Albert Oguzov (orosz)
3. Amiran Papinasvili (grúz) és Robert Msvidobadze (orosz)
Naji Dávid, Monori Dániel, Vida András és Szabó Csaba helyezetlenül zárt.
66 kg
1. Tagava Kenzo (japán)
2. Mohamed Abdelmavgud (egyiptomi)
3. Bogdan Jadov (ukrán) és Denis Vieru (moldovai)
Kozma Ákos, Boros Bence, Cseh Márk és Gorjanácz Zsolt helyezetlenül zárt.

Nők
48 kg

1. Endo Hiromi (japán)
2. Jamazaki Tamami (japán)
3. Marusa Stangar (szlovén) és Distria Krasniqi (koszovói)
Csernoviczki Éva helyezetlenül zárt.

52 kg
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Charline Van Snick (belga)
3. Chelsie Giles (brit) és Ecaterina Guica (kanadai)
Pupp Réka helyezetlenül zárt.

57 kg

1. Rafaela Silva (brazil)
2. Theresa Stoll (német)
3. KARAKAS HEDVIG (magyar) és Christa Deguchi (kanadai)
Kovács Kitti, Maróti Alexandra és Siroki Ibolya helyezetlenül zárt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik