Cselgáncs: fuldokló embert húzott ki a Dunából a bajai dzsúdós

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.03.28. 09:06
null
Csikós László dunai ember, jól ismeri a folyót
Minden bizonnyal életet mentett a Mogyi-Bajai JC csb-bronzérmes cselgáncsozója, Csikós László, aki a 9 Celsius fokos Dunából húzott ki egy fuldokló embert.

 

„Lementünk a kikötőbe édesapámhoz, aki ott dolgozik – tudtuk meg a sportági szövetség hírleveléből. – Nővérem vette észre, hogy a farakodó magasságánál valakit sodor a víz. Először azt hittünk, hogy rosszul lát, de gyorsan kiderült, hogy sajnos nagyon is jól.”

„Ekkor kiabálni kezdtünk a hajósoknak, hogy dobják be a mentőkerekeiket, de nem volt értelme, mert legalább húsz-harminc méterre volt a fuldokló a hajóktól. Valaki értesítette a mentőket, rendőrséget és a tűzoltókat, de a legtöbben leblokkoltak a látványon, tanácstalanok voltak. A fiú közben le- és fölmerült a vízben.”

„A kikötőben egymás mellett állt két hajó, amit épp rakodtak. Felrohantam rá, és a bolgár kapitánytól próbáltam elkérni a mentőkereket. Nem értette mit akarok, de végül egy matróz odaadta. Sajnos a hajóktól is túl messze volt a srác, így nem volt mit tenni: levetkőztem kisgatyára, és a belső hajóról beugrottam a Dunába. Nagyon megijedtem, mert amikor már majdnem odaértem hozzá, eltűnt a vízben. Azt hittem mindennek vége, de szerencsére újra felbukkant. Láttam rajta, hogy felpuffadt az arca és a bal szeme is megsérült.”

Szemből érkeztem hozzá, és odanyújtottam a mentőkarikát. Ő belekapaszkodott én pedig a másik oldalról fogtam a segédeszközt. Közben folyamatosan beszéltem hozzá, hogy tartsam benne a lelket. Végül a betonfal végén a kőhányásnál tudtam kihúzni. Lejött egy munkás segíteni, hogy közösen felvigyük. A fiú azonban inkább le szeretett volna ülni, de nem engedtük. Levettük a vizes pólóját, és a bolgár kapitány adott rá egy szárazat. Hamarosan a tűzoltók is megérkeztek, és ők hoztak neki pokrócot is. Nemsokára a mentősök, és a vízirendőrök is a helyszínen voltak, és nekem így több dolgom már nem volt.”

„A Duna nem volt kellemes, főleg így lemártózás nélkül. De gyorsan kellett döntenem, és úgy mértem fel a helyzetet, hogyha nem ugrok be a vízbe, akkor a srác meghal. Ebben utána többen is megerősítettek. Szerencsére jó idő volt, így gyorsan megszáradtam a napon.”

„Ha legközelebb hasonló szituációba kerülnék, valószínűleg ugyanígy tennék, ha nincs más lehetőség. Sokat sportolok, így elég jó erőnlétem. Ráadásul dunai ember vagyok, ismerem a folyót. Nyáron sokat vagyok lent, wakeboardozni is szoktam.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik