Cselgáncs Eb: Csernoviczki Éva bronzérmes Varsóban!

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.04.20. 17:09
null
Csernoviczko Éva a 10. Eb-érmét szerezte meg (Fotó: MTI-archív)
Csernoviczki Éva bronzérmet szerzett a varsói cselgáncs Európa-bajokságon a nők 48 kilogrammos kategóriájában.

 

Az Eb-küzdelmeket erőnyerőként kezdő Csernoviczki Éva a legjobb tizenhat között mutatkozott be Varsóban, ahol ipponnal verte az azeri Aisha Gurbanlit, majd a negyeddöntőben a hosszabbítás tizenkettedik másodpercében elért vazaarival nyert az izraeli Noa Minszker ellen.

Az elődöntőben a mindössze tizenhat éves Daria Bilodid sajnos Csernoviczki Éva ellen is megmutatta, hogy mi az egyik nagy erőssége. Nem elég, hogy a fiatal dzsúdós technikás, a 48 kilós mezőnyben úgy 10 centivel magasabb a riválisoknál, így pedig rendkívül nehéz a közelébe férkőzni.

Csernoviczki Éva is igyekezett, de sehogysem tudott fogást találni riválisán, s mivel az ukrán sem rajta, jöhetett a hosszabbítás. A ráadásul 71. másodpercében aztán Bilodid eldobta Csernoviczkit, a vazarival megszerzett aranypont pedig azt jelentette, hogy a magyar versenyző a bronzérmért folytathatta.

A bronzmeccsen egy másik ukrán, Marina Csernijak várt Csernoviczki Évára, s ugyan először a magyar versenyzőt intették a bírók, utána egy karfeltolásból vazaarit dobott az Ippon Judo Tatabánya kiválósága, előnyét pedig meg is őrizte a lefújásig.

– Nehéz volt, de megvan az érem!
– Nagyon örülök, hogy sikerült sorozatban tizedszer is dobogóra állnom, ez nagy teher volt a számomra is – kezdte Csernoviczki Éva, akinek a szája szélén és az állán lévő vérfolt is mutatta, megküzdött az Eb-bronzért. – Illetve amiatt is nagyon boldog vagyok, hogy az olimpia után újra itt voltam az Eb-n és érmet szereztem.
– Alig több mint fél órája volt az elveszített elődöntőt követően, mennyire volt nehéz összeszedni magát a bronzmeccsre?
– Talán azért is volt szoros a harmadik helyért rendezett mérkőzés, mert nehezen tudtam ráhangolódni, mérges voltam az elveszített elődöntő miatt. Fejben kicsit még az előző meccsen voltam.
– A riói olimpia után sokat kihagyott, egyetlen versenye volt márciusban, s ott is kikapott az első meccsen, hogyan befolyásolta ez az Eb-felkészülést?
– Idén elég sok minden hátráltatott, év elején beteg voltam, amiatt az egész programomat módosítani kellett, a tbiliszi Grand Prix sem sikerült jól, ezért is izgultam az Eb előtt, és emiatt még jobban örülök, hogy újra itt vagyok a dobogón.

AZ EDZŐ-APA CSERNOVICZKI CSABA VÉLEMÉNYE
„Nem is az volt a nehéz, hogy a két ukrán közt összerakjuk Évát, hanem az olimpia utáni hosszú kihagyás. Aztán amikor újrakezdtük a munkát, láttam, hogy megvan a motiváció. Hallottam, hogy arról beszélt, az elődöntőben benne maradt egy kicsi. Amikor lejött a szőnyegről ezt én is a szemére vetettem, aztán gyorsan pörgött minden, jött is a bronzmeccs. A súlycsoport új embereivel van még egy kis gond, őket át kell venni, de van olyan rutinos, hogy ezt a feladatot is megoldja.”

NŐK
48 kg
Európa-bajnok: Darija Bilogyid (Ukrajna)

2. Irina Dolgova (Oroszország)
3. CSERNOVICZKI ÉVA és Monica Ungureanu (Románia)

52 kg
Európa-bajnok: Majlinda Kelmendi (Koszovó)
2. Aleszja Kuznyecova (Oroszország)
3. Joana Ramos (Portugália) és Eveline Tschopp (Svájc)
…Pupp Réka és Keliger Bernadett helyezetlen

57 kg
Európa-bajnok: Priscilla Gneto (Franciaország)
2. Theresa Stoll (Németország)
3. Nora Gjakova (Koszovó) és Hélene Recevaux (Franciaország)
…Siroki Ibolya helyezetlen

FÉRFIAK
60 kg

Európa-bajnok: Robert Msvidobadze (Oroszország)
2. Janiszlav Gercsev (Bulgária)
3. Francisco Garrigos (Spanyolország) és Orhan Safarov (Azerbajdzsán)
…Szabó Csaba és Bartha Ákos helyezetlen

66 kg
Európa-bajnok: Georgi Zantaraja (Ukrajna)

2. Adrian Gomboc (Szlovénia)
3. Matej Poliak (Szlovákia) és Nihat Sihalizada (Azerbajdzsán)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik