RÁC BENEDEK BALÁZS 2017.04.21 18:00 Frissítve: 2017.04.21 18:45

Cselgáncs Eb: Ungvári Miklós három intéssel az ötödik

A 2017-es varsói cselgáncs Európa-bajnokság második napján folytatták szereplésüket az Ungvári testvérek, de felemásan: Attila a nyolcaddöntőben kikapott, míg bátyja, Miklós bejutott az elődöntőbe, de ott vereséget szenvedett 19 éves azeri ellenfelétől. Végül a bronzcsata sem jött össze, három intés miatt kikapott, így az ötödik helyen végzett. Gercsák Szabina a hetedik helyen végzett.

 

Ungvári Miklós az ötödik lett (Forrás: eju.net)

A nyolc közé jutásért Ungvári Attilára a grúz Zebeda Rekviasvili várt, aki az idei párizsi Grand Slamen már legyőzte magyar riválisát. Ezúttal két intéssel vezetett az ellenfél, amikor Ungvári Attila vazarit dobott, de mire nyugtáztuk volna az akciót, Rekviasvili elkapta a karját és ippont érően vitte földre – a magyar dzsúdós kiesett.

Bátyjának, Ungvári Miklósnak jobban sikerült a nyolcaddöntő, hiszen a lett Fedosejenkovsszal szemben szinte végig Ungvári dominált, dobott egy vazarit, többet pedig azért nem, mert riválisa megkapta a leléptetést érő harmadik intést. A negyeddöntőben az osztrák Lukas Reiter volt Ungvári Miklós ellenfele, aki az előző körben az olimpiai bajnok grúz Lasa Savdatuasvili győzte le.

A negyeddöntőben aztán Ungvári Miklós végig aktívabban dzsúdózott, s bár ez akcióban nem mutatkozott meg, de osztrák riválisa kevesebb mint három perc alatt gyűjtötte össze a három intést, így véget is ért a találkozó, a magyar dzsúdós bejutott a négy közé. Az elődöntőben az azeri Hidayat Heydarov volt Ungvári ellenfele.

A délutáni program aztán nem indult túl kedvezően magyar szempontból, hiszen előbb Ungvári Miklós, majd Gercsák Szabina is kikapott. Ungvári a 19 éves Heydarov ellen igyekezett, de a mérkőzés nagyobb részében riválisa dominált, az utolsó másodpercben pedig dobott is egy vazarit. Ezzel bejutott a döntőbe, míg a magyar dzsúdós egy másik azerivel, Rustam Orujovval meccselhet a harmadik helyért.
 
Ungvárinak tehát maradt még esélye az éremre, a napot 10 másodperces villámgyőzelemmel indító Gercsák Szabinának viszont már elúszott ez a lehetőség, miután a svéd Anna Bernholmtól 22 másodperc elteltével vereséget szenvedett, így a hetedik helyen végzett.

Ungvári bronzmeccsén jött a másik azeri, Rustam Orujov, aki a riói negyeddöntőben is legyőzte kiválóságunkat (meg előtte kétszer, a magyar dzsúdós meg csak egyszer, 2013-ban nyert ellene), és most eldobni ugyan nem tudta, a bírók azonban hat másodperccel a vége előtt harmadszor is megintették Ungvárit, s így leléptették, így maradt neki az ötödik hely.
 
„Nem tudtam igazán koncentrálni, ha a nap elején azt mondják, hogy éremért küzdhetek, akkor lehet, hogy elégedett lettem volna ezzel, de most még nehezen tudom megfogalmazni a gondolataimat, sok minden kavarog bennem – mondta Ungvári Miklós. – Sajnálom, hogy nem lett érem, a két azeri közül legalább az egyiket meg lehetett volna fogni, talán ha a meccsek közben hamarabb tudok újítani. A bronzmeccsen egész agresszívan tudtam küzdeni, aztán az intések eldöntötték a mérkőzést, remélem, legközelebb tudok majd érmet szerezni. És szeretnék édesanyámnak mielőbbi gyógyulást kívánni, nemrég volt ugyanis egy kisebb műtétje.”

CSELGÁNCS EB, VARSÓ
EREDMÉNYEK

Női 63 kg
Európa-bajnok: Tina Trstenjak (Szlovénia)

2. Margaux Pinot (Franciaország)
3. Alice Schlesinger (Nagy-Britannia) és Kathrin Unterwurzacher (Ausztria)

Női 70 kg
Európa-bajnok: Sanne van Dijke (Hollandia)

2. Giovanna Scoccimarro (Németország)
3. Marie Eve Gahie (Franciaország) és Barbara Matic (Horvátország)
…7. Gercsák Szabina

Férfi 73 kg
Európa-bajnok: Hidajat Hejdarov (Azerbajdzsán)
2. Musza Moguskov (Oroszország)
3. Tommy Macias (Svédország) és Rusztam Orujov (Azerbajdzsán)
…5. Ungvári Miklós

Férfi 81 kg
Európa-bajnok: Alan Hubecov (Oroszország)

2. Dominic Ressel (Németország)
3. Dominik Druzeta (Horvátország) és Aszlan Lappinganov (Oroszország)
Csoknyai László és Ungvári Attila helyezetlen

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 13:07:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Most megtudhatja, mit jelent a helyre, tétre, befutóra • Hatalmas változások a hazai lósportfogadásban.

2018.04.18 23:52:32

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mi, magyarok is tudnánk találni több olyan hobbit, amelynél dőlnének az olimpiai érmek: a százméteres szabad stílusú búgócsigázást bármikor vállalnám, de szerintem a similabdacsapatunk is esélyesként várná a tornát.

2018.04.18 10:02:12

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Az összezártság csak még feszültebbé tett minket, én csapkodtam, ő nem szólt egy szót sem.”

2018.04.11 17:02:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lovak mellett agarakra is lehet majd fogadni a Kincsem Parkban sorra kerülő idei első fesztiválon.

2018.04.11 23:53:04

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Kádár János a tömegsportot valami, jelen esetben a minőségi sport ellenében emlegette, határozta meg, s bizony sokan sok mindennel vannak így, néha még önmagukkal is.