Birkózó-vb: legjobb évét koronázta meg Bácsi az arannyal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.09.16. 17:38
null
Bácsi júliusban született gyermekének nyerte meg a vb-t (Fotó: MTI)
Élete legjobb éve volt az idei Bácsi Péter számára, aki áprilisi Európa-bajnoki címét és gyermekének júliusi születését követően múlt szombaton megnyerte a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájának küzdelmeit a taskenti birkózó-világbajnokságon.

 

Az FTC sportolója a magyar szövetség keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt Budapesten, hogy idén minden összejött neki, nem csupán a világversenyeken, ugyanis valamennyi viadalon, amelyen szőnyegre lépett, érmet nyert. Hozzátette, nagy dolognak tartja, hogy egy évben mindkét világversenyen diadalmaskodott. Taskenti győzelméről azt mondta: végig magabiztos volt, noha a döntőben nem produkált olyan akciódús birkózást, mint az odáig vezető úton, ám a 2–1-es sikert is fölényesnek érezte.

„A vb-döntő után valóban kitörtek belőlem az érzelmek, ellentétben az Eb-fináléval” – mondta az MTI kérdésére Bácsi Péter.

„Több dolog miatt is más volt a két siker, egyrészt az Eb előtt a felkészülésem sima volt, nagyon jó formában mentem Finnországba. Talán fura, de ott egyértelműen ezt vártam magamtól. A vb előtt kicsit más volt a helyzet, sokkal hullámzóbban éltem meg azt az időszakot, például gyermekem születése után egy nappal menni kellett Azerbajdzsánba, ahol ráadásul kikaptam a döntőben. Valahol az is bennem volt a vb-döntő után, hogy a gyermekemnek nyertem az aranyat” – mondta.

Bácsi azt is elárulta, a jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra lefogy az ötkarikás, 75 kilós súlyba, ami nagyon kemény feladatnak ígérkezik, és minden segítségre szüksége lesz, hogy sikerrel járjon. Ezzel kapcsolatban a legfontosabbnak azt tartja, hogy súlyát 82 kilogramm körül állítsa be, mert onnan a hét kilót le fogja tudni adni.

A világbajnokság két magyar bronzérmese, Lőrincz Tamás (66 kg) és öccse, Viktor (85 kg) szintén elégedetten értékelte világbajnoki teljesítményét, bár a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamásban annak ellenére maradt hiányérzet, hogy élete első vb-medálját gyűjtötte be.

„Az elődöntőben olyat csináltam, amit most sem értek. Utolsó pillanatban egy emelésnél kiléptem a szőnyegről, mint egy óvodás gyerek” – mondta a ceglédiek birkózója, aki ugyanakkor több szempontból is sikeresnek nevezte szereplését, legfőképpen azért, mert a verseny előtt az volt a kérdés, beválik-e az a terv, hogy csak egyszer fogy le az évben, és versenyképes tud-e lenni így a 66 kilóban. A világbajnokságon egyértelműen kiderült, hogy igen.

Lőrincz Viktor sorozatban második világbajnoki bronzát nyerte, és mint elmondta, elégedett, ennek ellenére a mostani szereplésnek is megvannak a tanúságai, többek között az, hogy lenti helyzetnél egyértelműen a pörgetést kell erőltetnie, ám a felkészülés során nagy hangsúlyt kell majd fektetni az emelések gyakorlására, hogy jobban menjen majd.

Struhács György szövetségi kapitány nemcsak az érmesek, hanem valamennyi versenyzője teljesítményét jónak értékelte, a jó szereplés egyik okát pedig abban látja, hogy az év második alapozását két héttel hosszabbra nyújtotta a korábbi évekhez képest, ezáltal birkózói kirobbanó erőben versenyeztek a világbajnokságon.

A szakvezető jelezte, hogy jövőre már az olimpiai kvalifikáció lesz a legfontosabb feladat, mivel a júniusi bakui Európa Játékok miatt nem lesz Európa-bajnokság, ezért még át kell gondolnia, milyen ütemű legyen a felkészülés, azt is szem előtt tartva, hogy a bakui verseny és a szeptemberi Las Vegas-i kvalifikációs vb nagyon közel van egymáshoz.

„A legfontosabb a kvótaszerzés, így Las Vegasban inkább sok kvóta, mint csak egy-két érem és más semmi” – mondta Struhács arra kérdésre, hogy két vb-arannyal, vagy érem nélkül, de sok kvalifikációs hellyel lenne elégedett jövőre.

„Persze az a legjobb, ha sok kvóta van és vagy három arany” – tette hozzá.

A 2015-ös világbajnokságon valamennyi fogásnem olimpiai kategóriájában hat-hat kvótát osztanak ki, azaz éremért kell birkózni Las Vegasban a riói indulási jog megszerzéséhez.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Taskentben még egy nagy magyar siker született, mivel Péteri László kapta meg az év legjobb bírójának járó Aranysípot a nemzetközi szövetségtől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik