KOHÁN GERGELY 2017.03.04 18:16 Frissítve: 2017.03.06 08:29

Birkózó ob: a két Lőrincz és Bácsi is aranyérmes, szokatlan súlycsoportokban

A tél végével és a tavasz beköszöntével a fantáziával együtt a hazai birkózóélet is megélénkül – mondhatnánk úgy is, ha február-március, akkor kötöttfogású országos bajnokság; a helyszín pedig ezúttal a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnok, azaz ESMTK birkózópalotája volt szombaton.

 

Az eseménynek különleges ízt adott, hogy a Magyar Birkózószövetség úttörő kezdeményezése nyomán most első ízben határon túli, magyar állampolgársággal is rendelkező honfitársaink is elindulhattak az ob-n, így többek között erdélyi és délvidéki birkózók is szőnyegre léptek.

A péntek esti mérlegelés után az élet, jobban mondva a sorsolás máris nagyon kemény párosításokat hozott, több súlycsoportban rögtön az első körben klasszis versenyzők kerültek egymással szembe. Így történhetett meg például, hogy a 85 kg-osok között egyből hatalmas presztízsmeccsre került sor. A honi birkózás két ikonikus alakját, az olimpiai ötödik, világ- és Európa-bajnok Bácsi Pétert és az olimpiai bronzérmes Hatos Gábort nem gyakran láthatjuk egymás ellen birkózni, több okból sem: egyrészt Hatos alapvetően szabadfogású birkózó, másrészt a súlyuk sem egyforma – ám most mindketten saját kategóriájuknál jóval feljebb, 85-ben indultak el. A különbség hamar ki is ütközött: az inkább már az edzősködés felé kacsingató, szabadfogású Hatos próbálkozott becsülettel, de nem volt esélye a műfajában a világ egyik legjobbjának számító Bácsi ellen.

Az első nagy meglepetést a 80 kilósok csatája hozta, ahol a tavalyi Eb-bronzérmes Szabó Lászlót 1:1-re, utolsó intéssel rögtön az első körben legyőzte Nagy Péter, még akkor is, ha csak a mindig vitatható intéses pontozással tette ezt...

Nem kellett sokat várni a Lőrincz testvérek bemutatkozására sem. Az olimpiai ezüstérmes Tamás új súlycsoportjában, a 75 kilósok között lépett szőnyegre – a kategória követelményeinek megfelelően alaposan megizmosodva –; öccse, az olimpiai ötödik Viktor pedig 85 helyett 98 kg-ban szerepelt – „egyen-kefefrizurájukkal" úgy festettek a szőnyegen, mint két kőkemény tengerészgyalogos-kiképzőtiszt... Mellesleg láthatóan egyiküket sem zavarta meg különösebben a súlycsoportváltás (Viktor esetében ez természetesen csak ideiglenes), úgy hajigálták el ellenfeleiket, mintha kötelező volna, szépen be is meneteltek döntőbe.

Aztán úgy esett, a nap két legjobb meccsét épp egy időben birkózták le két szomszédos szőnyegen – az ember csak kapkodta a fejét. A 85 kilósok között a negyeddöntőben szembekerült egymással a jelen és a jövő, azaz Bácsi és a tavalyi U23-as Európa-bajnok Szilvássy Erik, és ugyanolyan gigászi csatát vívtak, mint mellettük a 130 kilós Majoros Mózes és Almási Ferenc. Szilvássyn látszik, istenadta tehetség, úgy bújik ki a legszorongatottabb helyzetekből is, hogy azt nem lehet tanítani, mellette remek érzékkel akciózik is – akkor is, ha az ellenfelet történetesen Bácsi Péternek hívják. Az első menetet „el is vitte" 2:1-re, Bácsi végül úgy tudott fordítani és nyerni 3:2-re, hogy egy kontráért, egy kitolásért és az ellenfél intéséért kapott egy-egy pontot...

A kategóriák fináléiban viszont – értelemszerűen Szabó Lászlót leszámítva – legnagyobbrészt a favoritok diadalmaskodtak, Lőrincz Tamás nagy csatában verte a jövő nagy reménységét, Lévai Zoltánt, Bácsi 33 másodperc alatt intézte el Rajczi Gergőt, és Lőrincz Viktor is legyőzte a döntőbe bravúrral bejutó Török Zsoltot; miként a nehézsúlyúaknál sem volt kérdéses Lám Bálint bajnoki címe.

BIRKÓZÁS, ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, KRUJ IVÁN SPORTCSARNOK
Kötöttfogás. Bajnok: 59 kg: Torba Erik (BHSE), 66 kg: Krasznai Máté (BHSE), 71 kg: Korpási Bálint (BVSC), 75 kg: Lőrincz Tamás (CVSE), 80 kg: Nagy Péter (ESMTK), 85 kg: Bácsi Péter (FTC), 98 kg: Lőrincz Viktor (CVSE), 130 kg: Lám Bálint (BVSC)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.15 22:58:01

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sztárokkal szembeni ellenérzések fakadhatnak a társas összehasonlítás eredményeképpen létrejövő irigységből is.

2017.08.14 19:13:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Világbajnok kardozónk a kétszeres olimpiai bajnok lagzijában jól érezte magát, a páston igyekszik a háta mögött hagyni a hisztit.

2017.08.13 00:55:37

Egyéb egyéni IGLÓI NAGY ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A „Kit képviselünk, hová tartozunk?” kérdés nem új keletű a sportban, mindig is voltak, akik magánéleti, politikai vagy ki tudja milyen egyéb okból országot váltottak, de ami az utóbbi évek zászlócseréi kapcsán, üzleti alapon történik, az már több mint elgondolkodtató.

2017.08.11 23:49:51

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Ha igaz, hogy a lélek még itt bolyong egy ideig, te biztosan ott leszel ősszel az új Hali-stadion megnyitóján.”

2017.08.06 00:28:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Többünk kellemetlen élménye, hogy külföldi sportvezetőkkel, újságírókkal beszélve kiderül, fogalmuk sem volt a magyar kandidálásról, így magáról a visszalépésről sem.