KOHÁN GERGELY (Újvidék) 2017.05.04 20:13 Frissítve: 2017.05.04 22:56

Birkózó Eb: Németh Zsanett ezüstérmet szerzett Újvidéken

Németh Zsanett ezüstérmesként zárt a nők 75 kilogrammos kategóriájában az újvidéki birkózó Európa-bajnokságon. A döntőben a török Yasemin Adar volt jobb az UTE sportolójánál.

Németh Zsanett izgalmas mérkőzéseken harcolta ki a döntőbe jutást (Fotó: Martin Gábor/MBSZ)

 

A magyar női birkózás két legnagyobb klasszisa Sastin Marianna és Barka Emese: előbbi első és eleddig egyetlen világbajnokunk, utóbbi vb-bronzérmes, az meg már szinte csak hab a tortán, hogy mindketten Európa Játékok-győztesek is.

Jó lesz azonban megtanulni lassacskán két újabb amazon nevét is: egyre inkább bebizonyosodik, női szakágunk jövőjét Galambos Ramóna és Németh Zsanett képviseli. Az 55 kilogrammban szereplő Galambos tavaly mindössze 19 esztendősen nyert Rigában felnőtt Eb-bronzérmet, majd ezt az eredményét idén, a szombathelyi U23-as kontinensviadalon is megismételte. Nos, ő az újvidéki Európa-bajnokságon nem tudott elindulni, lévén, már az U23-on is részleges szalagszakadással birkózta le (s nyerte meg, nem mellesleg) bronzmeccsét, ám Németh Zsanett itt volt Szerbiában – s ha már itt volt, tett arról, hogy emlékezeteset alakítson.

A 23 éves újpesti kiválóság alig egy hónappal azután, hogy a Savaria Arénában hazai közönség előtt felállhatott a dobogó csúcsára (második U23-as Eb-aranyát szerezve ezzel), Újvidéken egészen a döntőig menetelt a hölgyek 75 kilós súlycsoportjában, miután szerencsés sorsolással a negyeddöntőben kezdett, ott szoros meccsen 2:1-re győzte le a német Anna Schettet, majd az elődöntőben hasonlóan izgalmas küzdelemben, két remek kontratámadásnak köszönhetően 4:3-ra a moldovai Svetlana Saenkót.

A fináléban a szám címvédője, a rutinos török Yasemin Adar várta, és bár Németh ellene is becsülettel próbálta indítani az akciókat, Adar nagyon erős volt, ezen a napon (is) legyőzhetetlennek bizonyult.

„Próbáltam a döntőben is menni előre, támadni és eldobni a törököt, mert korábban egy ízben egy ilyen szituációból már sikerült betusolnom – most sajnos nem sikerült, de ettől még természetesen nagyon boldog vagyok. Még ő az erősebb, dolgozunk azon, hogy ez megváltozzon. Egy hónappal ezelőtt, az U23-as Európa-bajnokságon diadalmaskodni tudtam, most a felnőttek között hoztam egy ezüstöt: a következő célom, hogy az U23-as világbajnokságot megnyerjem!” – nyilatkozta Németh Zsanett a döntő után.

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK
A CSÜTÖRTKI DOBOGÓSOK
nők 55 kg, Európa-bajnok:

Biljana Dudova (Bulgária)
2. Kacjarina Januskevics (Fehéroroszország)
3. Mathilde Riviere (Franciaország) és
Aljona Kolesznyik (Azerbajdzsán)
a döntőben:
Dudova–Januskevics 9:3

75 kg, Európa-bajnok:
Yasemin Adar (Törökország)
2. NÉMETH ZSANETT
3. Epp Mae (Észtország) és
Svetlana Saenko (Moldova)
a döntőben:
Adar–Németh 10:0 – technikai tus

szabadfogás 61 kg, Európa-bajnok:
Vladimer Hincsegasvili (Grúzia)
2. Ahmed Csakajev (Oroszország)
3. Valodja Franguljan (Örményország) és
Andrei Perpelita (Moldova)
a döntőben:
Hincsegasvili–Csakajev 10:9

szabadfogás 74 kg, Európa-bajnok:
Soner Demirtas (Törökország)
2. Murad Szulejmanov (Azerbajdzsán)
3. Ahmed Gadzimagomedov (Oroszország) és
Grigor Grigorjan (Örményország)
a döntőben:
Demirtas–Szulejmanov 6:4

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.15 23:22:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A következő év fontos újítása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer, amely márciustól már élesben működik.

2017.11.15 00:35:44

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az első számú felelős természetesen Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, aki három és fél éve tartó regnálása óta napról napra bizonyítja alkalmatlanságát. Azután választották meg a posztra, hogy a brazíliai vb csoportkörének utolsó meccse, az Uruguay elleni, kiesést jelentő 0–1 után Cesare Prandelli szövetségi kapitány és Giancarlo Abete szövetségi elnök kéz a kézben lemondott.

2017.11.14 00:08:45

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem azért, mert Laci bácsinak most rossz – hanem mert az ő személye és bukása talán visszatartja majd a következő Kiss Lászlót, és megmenti a következő potenciális áldozatot. És ez a fontos. Ez a legfontosabb.

2017.11.11 10:11:01

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Vajon Georges Leekens partnernek tekint-e, ha azt kérdezem: három védővel játszunk vagy néggyel...?”

2017.11.10 00:05:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Ne csak a testüket, a fejüket is „eddzék”.