Birkózó Eb: Barka bronzmeccses, Dénes és Sleisz vigaszágas

KOHÁN GERGELY (Kaszpijszk)KOHÁN GERGELY (Kaszpijszk)
Vágólapra másolva!
2018.05.03. 17:14
null
Barka Emese pénteken bronzmérkőzést vívhat
A csütörtökön szőnyegre lépő három hölgy versenyzőnk közül Barka Emese a negyeddöntőben győzött, az elődöntőben kikapott, így pénteken bronzmérkőzést vívhat , míg Dénes Mercédesz és Sleisz Gabriella a vigaszágra jutott.

Egyik legjobb birkózónőnk stabilan szállítja az eredményeket a nagy világversenyekről: a Csepel klasszisa, Barka Emese tavaly bronzérmesként zárt az újvidéki kontinensviadalon, előtte a budapesti, nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságán végzett a dobogó alsó fokán, azt megelőzően pedig a baki Európai Játékokon megnyerte súlycsoportját, az 58 kilogrammot.

A súlycsoport- és súlyhatár-változtatgatások nyomán idén már 57 kilóban induló Barka a kaszpijszki Európa-bajnokságon is remekül kezdett. Szerencsésen sorsolt, nem kellett selejteznie, egyből a negyeddöntőben kezdett, de első ellenfele így is az ukránok Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes klasszisa, Tatjana Kit volt. A 28 esztendős magyar birkózó azonban osztálykülönbséget varázsolt a szőnyegre, kétszer is levitte az ukránt 2-2 pontért, miközben ő maga kifogástalanul védekezett és megőrizte az előnyét, így megérdemelt 4:0-val jutott a délutáni elődöntőbe. Itt viszont hamar rászaladt a tavalyi 55 kilós Eb-győztes bolgár Biljana Dudova válldobására, s végül 7:1-re kikapott tőle, így péntek este bronzmérkőzést vív majd a német Laura Mertensszel.

„Sajnos az első menetben eldobott négy pontért, ami technikai hiba miatt történt. Utána nem tudtam közel kerülni hozzá, s megcsinálni az akciót. Úgy éreztem, nincs köztünk ekkora különbség. Szeretnék holnap olyan összeszedetten birkózni, mint ma délelőtt” – fogalmazott a vesztes elődöntőt követően Barka.

Jól kezdte Eb-szereplését az 53 kg-os Dénes Mercédesz is, aki selejtezős meccsét ellentmondást nem tűrően rendezte le: a spanyol Marina Florest gyors és magabiztos akciókkal kevesebb mint másfél perc alatt technikai tussal győzte le. A következő körben viszont következett a sokkal erősebb orosz Sztalvira Orsus, aki pont ugyanolyan magabiztosan intézte el Dénest, mint a magyar lány tette előtte a spanyollal. Mivel a hazai versenyző bejutott a döntőbe, honfitársnőnk pénteken a vigaszágon folytathatja a román Estera Tamaduianu ellen.

Sleisz Gabriella 63 kilóban jól küzdött az azeri Manolova ellen, 1:0-s hátrány után egy lenti kavarodást követően (Sleisz egy pillanatra talán az eszméletét is elvesztette, miután Manolova lefojtotta) 2:2-re módosította az állást, de az azeriek challenge-eltek, sajnos sikerrel: a 2:2-t átírták 3:0-ra, az ESMTK birkózója pedig ezt követően már nem tudott újabb pontot csinálni. Manolova finalista lett, míg Sleisz a vigaszágon a cseh Hanzlíckovával folytathatja pénteken.

Eredmények, nők
50 kg, Európa-bajnok:

1. Mariya Stadnik (Azerbajdzsán)
2. Emilia Alina Vuc (Románia)
3. Milana Dadaseva (Oroszország) és Evin Demirhan (Törökország)
a döntőben:
Stadnik–Vuc 10–0 – technikai tus

55 kg, Európa-bajnok:
1. Irina Kuracskina (Fehéroroszország)
2. Roksana Marta Zasina (Lengyelország)
3. Bediha Gun (Törökország) és Marija Gurova (Oroszország)
a döntőben:
Kuracskina–Zasina 4–4

59 kg, Európa-bajnok:
1. Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
2. Mimi Hrisztova (Bulgária)
3. Tetiana Omelchenko (Azerbajdzsán) és Szvetlana Lipatova (Oroszország)
a döntőben:
Yesilirmak–Hrisztova 6–4

68 kg, Európa-bajnok:
1. Anasztaszja Bratcsikova (Oroszország)
2. Koumba Larroque (Franciaország)
3. Martina Kuenz (Ausztria) és Buse Tosun (Törökország)
a döntőben:
Bratcsikova–Larroque 3–1

76 kg, Európa-bajnok:
1. Yasemin Adar (Törökország)
2. Jekatyerina Bukina (Oroszország)
3. Sabira Aliyeva (Azerbajdzsán) és Vaszilisza Marzaljuk (Fehéroroszország)
a döntőben:
Adar–Bukina 8–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik