Birkózó Eb: 1:8 után 9:8, a vége 9:10 – Barka drámai meccse

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.05.05. 13:50
Barka Emese egy szinte már elbukott meccset megfordított, majd mégis elveszített, így a bronzéremért léphet szőnyegre az újvidéki birkózó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.


Az Európa Játékok-győztes Barkának már a negyeddöntőben is idegőrlő mérkőzése volt, s ha lehet, a négy között, a norvég Grace Bullennel még az orosz Koblova ellen 1–6-ról megfordított találkozónál is drámaibb küzdelmet vívott.
Az Európa Játékok-győztes Barkának már a negyeddöntőben is idegőrlő mérkőzése volt, s ha lehet, a négy között, a norvég Grace Bullennel még az orosz Koblova ellen 1–6-ról megfordított találkozónál is drámaibb küzdelmet vívott.

Az ütközet Barka szempontjából nagyon rosszul kezdődött: szűk fél perc elteltével a norvég fogásáról rosszul próbált lefordulni, hirtelen a hátára zuhant és tusveszélyes helyzetben találta magát. A csepeli versenyző ekkor több mint fél percig küzdött Bullen szorításában, hogy elkerülje a két vállat, ez nagy nehezen sikerült is neki, sőt, vissza tudott fogni, majd mögé került, így 1–4-ről folytathatta a küzdelmet állásból.

A szünetig az eredmény nem változott, majd a második szakaszban fáradni látszott Bullen, arra azonban a menet közepén még volt ereje, hogy Barka meggondolatlan gáncskísérletét egy gyönyörű dobással megkontrázza. 1–8 volt ekkor az állás, s reménytelennek tűnt a döntő, Barka azonban ismét bizonyította, hogy óriási küzdő, erőnlétben pedig a mezőny felett áll.

Az utolsó egy percben előbb mögé kerüléssel 8–3-ra jött fel, 5:40 percnél újabb levitellel 8–5-re. A színes bőrű norvég ekkor alig állt már a lábán, a magyar tábor pedig üvöltve biztatta Barkát. Tíz másodperc volt már csak hátra, amikor a magyar birkózó újabb remek támadás végén riválisa mögé került (7–8), majd a fejénél összefogva ellenfelét megbillentette (9–8) őt, ezzel vezetett. Örömre azonban nem maradt idő a magyar sarokban, mert Barka karja bent ragadt Bullen kezében, aki ezt kihasználva rögtön visszabillentett, az idő pedig a norvég 10–9-es előnyénél lejárt.

„Sajnos Emesénél előfordulnak ilyen meccsek. Mind a két négypontosnál hibázott. A másodiknál nem értem, miért kellett a gáncsot erőltetni, simán be kellett volna lépni és lecsavarni a norvégot. És még így is visszahozta" – bosszankodott Gulyás István szövetségi kapitány, miközben Barka szótlanul, zaklatott állapotban berohant az öltözőbe. – „Megnyerhette volna ezt az Eb-t, a másik ágon nem volt komoly versenyző. Megveri az oroszt, erre kikap ettől a norvég lánytól, dühítő."

A szabadfogásúak és a nők utolsó versenynapjának 19 órakor kezdődő esti programjában Barka mellett Ligeti Dániel (125 kg) is a bronzéremért lép majd szőnyegre. A nap másik két magyarja, a negyeddöntőben vesztes Gulyás Zsombor (70 kg) és az első meccsén alulmaradó Wilson Vanessa (69 kg) kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik