Birkózás: tízezer török előtt meglengette a magyar zászlót

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.09.13. 19:59
null
Deák-Bárdos Mihály tízezer török előtt meglengette a magyar zászlót (Fotó: Vajda János/Észak-Magyarország)
Öt világbajnoki döntőben lépett szőnyegre, először rögtön a legendás Karelin ellen, a nagy győzelem azonban a 2001-es isztambuli Eb-n jött össze neki, tízezer dühös török előtt. Részt vett négy olimpián, és majdnem az ötödikre is kijutott Deák-Bárdos Mihály, aki a kötöttfogású birkózásban bő másfél évtizeden át volt a nehézsúly meghatározó alakja. Manapság Miskolcon a Fidesz önkormányzati képviselője, de a sportágától sem szakadt el. Fábik Tibor (Magyar Nemzet) interjúja.

 

– Már húszévesen nehézsúlyban indult a teheráni junior vb-n, ahol még szabadfogásban lett második. Már az általános iskola alsó tagozatán is szép szál gyerek volt, és nyüstölte a társait?
– A tornasorban én álltam elöl, és a sportszeretetet is volt kitől örökölnöm, mert édesapán futballozott, a televízióban pedig mindig együtt néztük a sporteseményeket. Édesanyám munkahelyén, az üveggyárban az egyik igazgató régebben birkózott, ő monda, hogy nekem is meg kellene próbálnom, de hat-hét évesen a foci jobban érdekelt. Jelentkeztem a DVTK nyári táborába, szeptemberben azonban az edzéseken a labdát jószerivel csak a szertárban láttuk, és ez el is vette a kedvemet, inkább mégis birkózni mentem. A nevelőedzőm, Juhász József egyébként éppen egy fociedzésen szúrt ki, s azt mondta: mit keresel te az ízelt lábúak között, téged az Isten is birkózónak teremtett.

– Milyen igaza lett! Az első felnőtt világbajnokságán, 1997-ben döntőt birkózott a már háromszoros olimpiai bajnok Karelinnel. Milyen emlékei vannak róla?
– Az előzményekről annyit, hogy 1996 elején Komáromi Tibor szövetségi kapitány feltette nekem a kérdést, hogy a kötött- vagy szabadfogást választom, van fél órám eldönteni. Előtte erről már sokat beszéltem Repka Attilával, ő próbált a kötöttfogás felé terelni, és hallgattam rá. Egy év múlva a vb-re Kocsis Ferenc Szegeden nagyon jól felkészített, hogy beleerősödjek a nehézsúlyba, mert addig csak 115-120 kiló voltam. Wroclawban aztán először egy kínait vertem meg, utána pedig a szovjet bajnokságba csöppentem, sorban jött egy észt, egy fehérorosz, egy ukrán, majd az orosz Karelin.

– Egy pillanat! Tényleg ez volt a sorrend, utánanéztem. Ön ezt fejből egyből mondja?
– Elég jó a memóriám. Az ukránt Kotoknak hívták, már jó néhány érme volt a világversenyekről, őt vertem meg a döntőbe jutásért. Karelinnal persze nem bírtam, ő az egyik nagy példaképem volt, a tévében még gyerekként láttam, ahogy megnyeri a szöuli olimpiát. Volt persze itthon is példaképem, Repka Attila és Komáromi Tibor, utóbbinak ezúton is gratulálok, hogy a napokban megkapta a mesteredzői címet.

A teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik