Birkózás: EYOF-helyszínen a serdülő Eb, megvan a budapesti vb-kabala neve

Vágólapra másolva!
2018.06.07. 15:00
null
A Champlion nevet kapta a vb kabalaoroszlánja
Címkék
A tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) épült Olimpiai Sportközpont ad otthont Győrben júniusban a serdülő birkózó Európa-bajnokságnak és a kötöttfogású Magyar Nagydíjnak, a Polyák Imre-emlékversenynek.

A két nemzetközi viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján Radnóti Ákos alpolgármester hangsúlyozta, a helyszín tökéletes kulisszákat teremt a versenyekhez, és bár az EYOF-on még nem volt jelen a birkózás, most szeretettel várják a sportágat.

Tavaly az EYOF-on egyenletesen telt házzal mentek a küzdelmek, remélem, ezúttal is sokan érdeklődnek majd. Ráadásul a Győri Nyár sorozata is elkezdődik, így kísérőrendezvényekben, koncertekben sem lesz hiány” – idézi az alpolgármestert a hazai szövetség (MBSZ) közleménye.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott, a sportág 2015 óta regnáló vezetősége zászlajára tűzte minél több nagy nemzetközi verseny Magyarországra hozatalát, valamint a birkózás népszerűsítését. 2016-ban a nem olimpiai súlycsoportok vb-je, tavaly a Magyar Nagydíj mellett az U23-as Eb volt itthon, az idén újabb duplázásra kerül sor az októberi felnőtt világbajnokság előtt – tette hozzá.

Győrben nagy hagyománya van a birkózásnak, Sillai László, Klauz László, Orbán József, világversenyes érmesek sora indult innen, örülök, hogy Győrbe hozhattuk ezeket a versenyeket. A serdülőkön nincs eredménykényszer, abban bízunk, hogy jobban szerepelnek, mint a tavalyi belgrádi premieren” – mondta. Kifejtette, 600 versenyzőt és 300-400 kísérőt várnak az Eb-re, a nagydíjra 10-15 országból 200-300 vendéget.

Sike András, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a májusi kaszpijszki Eb három bronza után cél a lehető legjobb vb-szereplés, amelynek állomása a hazai viadal.

Július kilencedikén kezdődik a világbajnoki felkészülés, a nagydíjjal tűzben tartjuk a versenyzőket, előtte Tatán nemzetközi edzőtábort tartunk hondurasi, algériai, kazah, kínai vendégekkel. Jól szoktunk itthon szerepelni, most is ez a cél” – fogalmazott.

Kiss Balázs, 2009 világbajnoka tavaly bronzérmet szerzett a nagydíjon, most ezt fényesítené tovább.

Az Eb után vizsgaidőszakon jutottam túl, az is felért egy hosszú edzőtáborral… A Magyar Nagydíj fontos állomás a vébé felé vezető úton, addig még német és fehérorosz verseny is vár ránk” – mondta.

A serdülő kontinensviadalt jövő héten péntektől vasárnapig, míg a Magyar Nagydíjat a rá következő hétvégén rendezik Győrben.

Az esemény zárásaként Bacsa Péter elárulta, hogy a Facebook-pályázat végén a budapesti vb kabalaoroszlánja a Champlion nevet kapta a mintegy hatszáz beérkező név közül. A nyertesek válogatott melegítőkkel és VIP vb-jegyekkel gazdagodnak. Az oroszlán a győri serdülő Eb-n 3D-ben is megjelenik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik