Beruházás: félmilliárdos tornacsarnok épült Kiskunfélegyházán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.19. 14:30
Félmilliárd forintos beruházással új tornacsarnokot építtetett a Pannonhalmi Főapátság a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium kiskunfélegyházi tagintézményében, a létesítményt szerdán adták át.

A kiskunfélegyházi tagintézmény 2013 szeptemberétől működik a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság fenntartásában.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a szerdai avatóünnepségen azt mondta: mai imádságuk azt közvetíti, hogy leljék örömüket a diákok a nekik épült új tornacsarnokban, az testük és lelkük javát szolgálja, személyiségük formálódjon, fejlődjön az ott töltött idő alatt.

Hardi Gábor Titusz, a Szent Benedek iskola főigazgatója kiemelte: ez volt az intézmény életében az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése, amely nagyszerű példája annak, hogy összefogással mire képes egy közösség. A város, az iskola, a helyi vállalkozók és az ezer éve fenntartott Pannonhalmi Főapátság együttműködésének köszönhető, hogy elkészülhetett az új sportlétesítmény.

Csányi József (Nemzeti Fórum) polgármester, az iskola egykori tanulója kiemelte: Kiskunfélegyháza mindig is híres volt magas színvonalú oktatásáról, tanárai és diákjai messzire vitték a város és intézményei jó hírnevét.

Mint mondta, a település életében több mint 30 évvel ezelőtt volt hasonló fejlődés, amikor – mint napjainkban is – elmondhatták az ott élők, hogy felépült egy új óvoda, épülőben van egy általános iskola és a város egyik legrégebbi oktatási intézménye is komoly fejlődésen megy keresztül.

Rokolya Csaba, a több mint ötszáz, főként gépészeti és informatikai ismereteket szerző diák oktatását biztosító kiskunfélegyházi tagintézmény igazgatója elmondta: iskolájuk mindenkor kiemelt figyelmet szentelt a sportnak, a testi nevelésnek. Ennek bizonyítékai az iskola nevéhez fűződő hazai és nemzetközi sportsikerek, amelyek közül kiemelkedik Zsivótzky Gyuláé, az 1968-as mexikóvárosi olimpia kalapácsvető bajnokáé.

Hangsúlyozta, a 2017 januárjában kezdődött fejlesztés keretében a kiskunfélegyházi tagintézmény udvarán egy olyan röplabda- és kosárlabdacsarnok épült, amely mindenben megfelel a kor elvárásainak.

A mintegy 500 millió forint összegű beruházás hetven százalékát a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által jóváhagyott sportfejlesztési program keretéből finanszírozták, a fennmaradó összeget a Pannonhalmi Főapátság önerejéből fedezte, ezt Kiskunfélegyháza városa 68 millió forinttal kiegészítette.

Az első osztályú kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas új tornacsarnokban a játéktér pályaelválasztó függöny segítségével két részre bontható, így egy időben két osztály is részt vehet testnevelésórán. A létesítményben kétszáz ember befogadására alkalmas nézőteret alakítottak ki, továbbá négy öltözőt és két szertárat.

Az új épületrészben külső burkolati elemként az elbontott, 112 éves tornaterem építőtégláit is felhasználták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik