Berki: Magyar Zoltán már csak egy olimpiai aranyra van előttem

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2014.10.12. 09:15
null
Harmadszor is a világ tetején: Berki Krisztián a mezőny fölé nőtt (Fotó: MTI)
Berki Krisztián a magyar tornászok közül – Magyar Zoltán után – másodikként szerzett három világbajnoki címet lólengésben, miután a szombati döntőben tökéletes gyakorlattal simán utasította maga mögé riválisait. Berki lehet az első a tornatörténelemben, aki négyszer szerez lólengésben vb-címet, ráadásul már „csak” egy újabb olimpiai aranyéremre van Magyar Zoltántól – van motiváció a következő két évre. Arannyal zárult egy igen nehéz év.

– Borzalmasan nehéz időszakon van túl, de most csattanós választ adott azoknak, akik már leírták.
– Rossz látni, hogy a sikeres embernek, és ezt most általánosságban mondom, vannak irigyei, akik sokszor alig várják, hogy mindaz, amit a sikeres ember korábban felépített, romba dőljön. De ilyenkor is ki kell tartani, sohasem szabad feladni.

– Lehet, hogy jókor jött a kudarc az augusztus végi országos bajnokságon?
– Kellenek a pofonok az ember életében. Londonban is kellett a selejtezőbeli rontás ahhoz, hogy észbe kapjak, s rájöjjek, ez az olimpia, csak magamra szabad figyelnem, semmi sem vonhatja el a figyelmemet. Most úgy vélem, kellett az ob-bronzérem is, mert már akkor azt mondtam, felkészültem a világbajnokságra, tudom a gyakorlatomat – de ha a Körcsarnokban jól be is mutatom, nem tudom, hogyan húztam volna ki a vébéig. Így viszont tovább kellett küzdenem, újra át kellett gondolnom mindent, és ez biztosan hozzásegített ehhez a vébéaranyéremhez. De ettől a rontástól függetlenül azért az elmúlt hónapokban már éreztem, megint ugyanolyan vagyok, mint régen.

A LÓLENGÉS HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOKAI
Miroszlav Cerar (jugoszláv): 1962, 1966, 1970
Magyar Zoltán (magyar): 1974, 1978, 1979
Pe Gil Szu (észak-koreai): 1992, 1993, 1996
Marius Urzica (román): 1994, 2001, 2002
Hsziao Csin (kínai): 2005, 2006, 2007
Berki Krisztián (magyar): 2010, 2011, 2014

– Nehezen formálja a szavakat, pedig ez a harmadik vébécíme, hozzá is szokhatott volna az érzéshez.
– Egy ilyen év után azért nehéz beszélni... Lelkileg hatalmas szükségem volt erre az aranyra. Ugyan menet közben az ember nem figyel a rá nehezedő nyomásra, azért mégiscsak érzékeli. Ilyenkor, a siker után pedig ez hirtelen megszűnik, de amúgy már a selejtező után is csillapodott, hiszen a csapat kiválóan szerepelt, nekem pedig kellett, hogy a többiek jól teljesítsenek, kellett a támogatásuk.

– Tudja, hogy az edzője, Kovács István első mondata is az volt a győzelem után, hogy nehezen találja a szavakat?
– Ennek nagyon örülök! Tudom, hogy boldog, és ez jó érzés. Év közben látta, próbálkozom, ám január óta van egy kislányom, és bár a feleségem, Marcsi is támaszom mindenben, azért ez szokatlan helyzet volt számomra. Kokó bá' türelmes volt, de tudom, neki sem volt könnyű dolga.

– Vébécímek tekintetében utolérte Magyar Zoltánt...
– Mindenki tudja, hogy nem is titkos álmom ez, és már csak egyetlen olimpiai aranyéremmel jár előttem, úgyhogy nagyon koncentrálnom kell Rióra. Ez a győzelem visszaadta az önbizalmamat, és kellő erőt ad a jövőhöz.

„VÉGRE MEGLEPHETTEM A KISLÁNYOMAT EGY ARANNYAL!” KOVÁCS ERIKA BERKI KRISZTIÁNNAL KÉSZÍTETT TELJES INTERJÚJÁT A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN TALÁLJA!

Berki Krisztián újabb világbajnoki címet érő gyakolrata

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik