HIRDETÉS
DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2019.02.20 23:41 Frissítve: 2019.02.21 00:50

Balatoni légi parádé? – Deák Zsigmond jegyzete

Ha a sportrepülés szerelmeseit megkérdeznénk, legyen-e Red Bull Air Race Magyarországon, azt mondanák, legyen. Ha azokat kérdeznénk meg, akiket zavart az esemény zajszennyezése és közlekedésbénító hatása Budapest szívében, ők azt mondanák, ne legyen. A releváns kérdés szerencsére nem is ez, hiszen a fővárosi vezetők február eleji tiltó döntése – ezúttal inkább az utóbbi célcsoport érdekeit figyelembe véve – értelemszerűen csak a fővárosra vonatkozik, egyébként pedig kormánygarancia van arra, hogy 2020-ig lesz hazai futam.

 
Red Bull Air Race: terepszemle Zamárdiban, ott lehet a verseny
Red Bull Air Race: nem adott engedélyt a városvezetés a budapesti versenyre

A szerződést a Hungaroring Zrt. és a jogtulajdonos írta alá, tehát most nekik kellene egy másik, idegenforgalmilag szintén kiaknázható és kiaknázandó helyszínt találni, ahol a mérleg pozitív serpenyőjét Budapesttel ellentétben több minden húzza le, mint a negatívat. A turistákat pedig a főváros mellett köztudomásúlag leginkább a Balaton vonzza. A Parlament és a Duna vagy a tihanyi apátság, esetleg a Badacsony mint csodás háttér, előtérben a magyar tenger csillogó víztükrével az országimázs szempontjából szinte mindegy; ez is, az is fantasztikus és közönségcsalogató. Keszthely és Zamárdi már be is jelentkezett potenciális helyszínként, megérezvén az eseményben rejlő reklámlehetőséget, errefelé pedig a szállodai szobákban és egyéb infrastruktúrában sincs hiány.

Talán nem sértem meg a hazánkban 2003 óta tucatnyi alkalommal vendégeskedő sportrepülőfutam szervezőit és pilótáit, hogy ennyit időzöm a kulisszák témájánál. E viadal értéke főképp a látványosságában megragadható – Besenyei Péter kiválása óta kevés honfitársunk tudna egy résztvevőt is megnevezni –, márpedig ehhez a környezet adja a legtöbbet. Az idei Air Race-sorozat február második hétvégéjén indult Abu-Dzabiban (nyert a japán Muroja Josihide), az esemény honlapja szerint a következő egy még ismeretlen európai házigazda, utána megy a légi karaván Oroszországba, a tatárföldi Kazanyba, majd érkezik Magyarországra. Ezt követően a japán Csiba, egy újabb, később kijelölendő ázsiai helyszín és az amerikai Indianapolis jön, végül Szaúd-Arábia zárja sort. Fogalmam sincs, a „bizonytalan” futamok hol lesznek, de abban biztos vagyok, hogy sokkal szebb helyen nem, mint akár Budapesten, akár a Balatonon.

2020-ig kell és lehet magyarországi megoldást találni, s legfeljebb utána vetődhet fel újra a kezdésnek feltett kérdés, amely azonban könnyen költőivé alakulhat, ha az új hazai helyszín beválik.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.