Az MU-drukker zongorista és a dzsungelharcos Budapesten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.09. 20:16
null
Jimmy White (angol, 56 éves)
Szombaton kezdődik a snookervilágbajnokság Sheffieldben, ez alkalomból ideje megismerkedni a május 19-i, III. Magyar Snooker Gála két klasszis játékosával. Az 56 éves Jimmy White, aki hat világbajnoki döntőből egyet sem nyert meg, de aki mindent tud erről a játékról, és akit a dzsungelben sem kell félteni. Valamint a 2005 snookervilágbajnoka, a 35 esztendős Shaun Murphy, akivel kapcsolatban nem szabad meglepődni, ha egy kórházban éppen csekket ad át a vezetőségnek, vagy ha egy zongora előtt találjuk, netán a Manchester United meccsén. Tíz ok, amiért megéri megnézni őket.

Az egyik legnépszerűbb játékos, hat elveszített vb-döntővel

Jimmy White a legnépszerűbb játékosok egyike a sportág történetében, gyakran a Nép Bajnokának is nevezik. És nemcsak a humora, az asztal melletti viselkedése, gesztusai miatt, hanem mert hat világbajnoki döntőt is elveszített, miközben egyet sem nyert meg. Ez utóbbi miatt különösen bírja a közönség szimpátiáját. Másik ismert beceneve a Forgószél.

A vesztes döntők sorában alighanem az 1994-es a legfájdalmasabb. Az elsőt, még 1984-ben Steve Davis ellen bukta el, majd 1990-től 1994-ig sorozatban ötöt. A legutolsó során már a negyedik alkalommal kapott ki Stephen Hendrytől (1991-ben John Parrott győzte le), ráadásul 18–17-re, vagyis döntő frame-ben, abszolút nyert helyzetből…


Összesen 10 pontszerző versenyt nyert meg

Pályafutása során 31 tornát nyert meg, ebből tíz volt pontszerző. Először 1986-ban Warringtonban győzött a The Classic elnevezésű, azóta már megszűnt viadalon. 1992-ben megnyerte az Egyesült Királyság bajnokságát – ez volt mind közül a legrangosabb. A legutolsó nagy sikere 2004-ben volt, ekkor nyerte meg a Players Championshipet, a döntőben 9–7-re legyőzve a fájdalmasan fiatalon elhunyt Paul Huntert.

A Players Championship döntője 2004-ben

A showman és a zseni együtt

Az alábbi videó bemutatja, hogy milyen, amikor egy lökésben egyszerre jelenik meg a világklasszis zseni és a showman. White olyan megoldással vágta ki magát egy szorult helyzetből, hogy az ellenfél, Ronnie O'Sullivan is az ilyenkor szokásos elismeréssel adózott, vagyis megütögette az asztal szélét.

Maximális break a világbajnokságon

NÉZD MEG ÉLŐBEN!
Ha a helyszínen, a Gerevich Aladár Sportcsarnokban néznéd meg a snookersport két kiemelkedő klasszisát, akkor keresd fel awww.snookergala.huoldalt, ahol jegyet vásárolhatsz, elolvashatod a részletes programot, illetve további fontos információkat is megtudhatsz!

Jimmy White egyike azoknak, akik világbajnokságon értek el 147-es pontsorozatot (elméletben 155 a legmagasabb, de ahhoz az ellenfél hibája kell. A klasszikus maximális break a 147). Amikor White 1992-ben meglökte a maximumot, mindössze a másodikként tette meg a vb-k történetében a kanadaiak világbajnoka, Cliff Thorburn után. Később Stephen Hendry, Ronnie O'Sullivan, Mark Williams, valamint Ali Carter is képes volt rá.

White a Tony Drago elleni meccsén mutatta be, milyen a Crucible színházban lökött 147-es break:

Bevetette magát a dzsungelbe…

White részt vett a Celeb vagyok, ments ki innen! brit változatának kilencedik évadában 2009-ben. Egész jól szerepelt, a harmadik helyen végzett.

Shaun Murphy (angol, 35 éves)
Shaun Murphy (angol, 35 éves)

Óriási meglepetés volt a világbajnoki címe

Persze Shaun Murphy is hatalmas tehetségként indult, jól ismerte őt a sznúkervilág, de a 2005-ös vb előtt egyáltalán nem tartották esélyesnek az akkor 22 éves játékost. A bukmékerek 150-szeres pénzt ajánlottak a rá tett összegekért a győzelme esetére. Ráadásul a selejtezőből indult, a főtáblás küzdelmek mellett még két meccset kellett vívnia. Összesen hét ellenfelet gyűrt le, köztük John Higginst és Steve Davist, a döntőben Matthew Stevenst. Egyetlen világbajnoknak sem kellett annyit játszania a trófeáért, mint neki.

A Mágus nagyon meglepheti az embert

A 2017-es világbajnokságon Ronnie O'Sullivan ellen az alábbi lökést mutatta be. Újra igazolta, hogy miért a The Magician (Mágus) a beceneve.

Szeret adakozni

Murphy keresztény, 15 éves korában találkozott egy vallásos családdal, és ennek hatására felvette a vallásukat. A 2005-ös világbajnoki címéért járó 250 ezer font egy tizedét az egyháznak adta. 2006 nyarán, az első feleségével, Clare-rel elutaztak Zimbabwébe, és az utazás egy részét jótékonysági munkával töltötte. 2012-től kezdve minden szezon végén az összes 100 fölötti break-je után 100 fontot adományoz egy manchesteri gyermekkórháznak. Például a 2013–2014-es szezon végére 4100 font jött össze.

A Manchester Unitednek drukkol

Régebben Murphy gyakorlatilag a Manchester United minden hazai meccsén kint volt, amikor csak tehette, mert nem rendeztek annyi sznúkertornát, amelyen játszania kellett. Azonban az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az események száma, így nem igazán jut ideje kimenni a meccsekre. „Amikor majd abbahagyom a játékot, biztosan lesz elég időm, hogy többször is a stadionban szurkolhassak a csapatnak" – mondta. Addig is azonban az eredményeket mindig követi.

A vonzalom kölcsönös, például Roy Keane, a manchesteriek egykori sztárja is ott volt a Crucible Színház nézői között a 2015-ös vb-döntőben, hogy szurkoljon Murphynek.

Ha leül a zongorához…

„Nagyon szeretek zongorázni, habár a maiak közül nem tudok túl sok számot játszani. Sok régi Elton Johnt vagy Beatlest igen. Ez olyasmit, amit szeretek, és aminek a családban már régi hagyománya van, szóval tovább viszem ezt a tradíciót."


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik