HIRDETÉS
MTI 2019.01.08 13:36 Frissítve: 2019.01.08 14:23

Asztalitenisz World Tour: világbajnoki főpróba Budapesten

Négy kontinens 51 országának 390 versenyzőjét várják a jövő héten a BOK Csarnokba, a budapesti asztalitenisz World Tour-viadalra, amely a Hungexpón április 21–28-án sorra kerülő egyéni világbajnokság főpróbájának is tekinthető.

 

A jövő kedden kezdődő és vasárnapig tartó, 170 ezer dollár összdíjazású esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a kínaiakkal az élen várhatóan bombaerős mezőny látogat a magyar fővárosba, itt lesz többek között mindkét világelső, Fan Csen-tung és Ting Ning is. A házigazda magyarokat 21 játékos képviseli majd.

Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke elmondta, hogy az éves World Tour-sorozat már hagyományosan veszi kezdetét Budapesten. A sportág elitje számára a tavaszi vb ezúttal még vonzóbbá teszi a magyarországi viadalt, hiszen egyfajta tesztversenyként is használhatják a külföldi szövetségek, hozzászokhatnak az itteni körülményekhez – tette hozzá a sportvezető.

Mint elmondta, a WT-viadal folyamatosan nézettségi rekordot dönt, a tévéközvetítéseknek köszönhetően várhatóan ezúttal is 130–150 millióan követik majd figyelemmel világszerte, s kiemelte, hogy az összdíjazás a valaha volt legnagyobb Magyarországon.

„A csarnok különleges adottságainak köszönhetően, a mobil lelátókról a szurkolók egészen közelről, néhány méterről láthatják a játékosokat” – fogalmazott Nátrán Roland.

Lajtai Kristóf versenyigazgató ismertette, hogy 214 férfi és 176 női asztaliteniszező szerepel majd Budapesten, s a selejtező a korábbiakkal ellentétben most már kieséses rendszerű lesz. A hazai színeket 11 férfi és 10 női játékos képviseli, és minden számban lesz főtáblás, egyesben Majoros Bence, illetve Póta Georgina és Madarász Dóra, párosban pedig az Ecseki Nándor, Szudi Ádám, a Póta, Matilda Ekholm és a Szudi, Pergel Szandra kettős. A döntőket pénteken, szombaton és vasárnap rendezik.

A szövetségi kapitányok, a nőket irányító Bátorfi Zoltán és a férfiak vezetője, Aranyosi Péter azt mondták, a játékosok jó formában várják a keddi rajtot, s bár sok függ a sorsolástól, mindketten reménykednek a minél jobb szereplésben, akár az éremszerzésben is.

A tavalyi tornához hasonlóan az első két napon ezúttal is 20 asztalon zajlik a kvalifikáció, majd csütörtöktől, az egyenes kieséses szakasztól négy, illetve szombattól egy asztalon folytatódik a küzdelem. Az M4 Sport összefoglalókkal és élő közvetítéssel is jelentkezik majd a versenyről, amely a Eurosporton is látható lesz.

Belépőket kizárólag a helyszínen lehet vásárolni, a felnőtt napijegy 1000, illetve 1500 forintba, az egész hétre érvényes bérlet pedig 8000 forintba kerül.

Kedden a világbajnokságra is megkezdődött a magyarországi jegyárusítás, az áprilisi tornával kapcsolatban Nátrán Roland úgy fogalmazott: ez lesz Magyarország történetének legnagyobb asztalitenisz eseménye, s több mint félmilliárd tévénézőre számítanak világszerte. Kiemelte, hogy a nemzetközi sportági szövetség mellett szorosan együttműködnek a többi idei, hazai rendezésű vb – öttusa, vívó és kajak-kenu – szervezőivel, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a kormánnyal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal is. A rajtig még 3 hónap és 12 nap van hátra, jelenleg száz fő dolgozik a szervezésen, a vb-n magán pedig 150–200 fős lesz a rendezői és 350 tagú az önkéntes csapat.

Felegyi Gábor, a MOATSZ főtitkára elárulta: a nemzetközi jegyértékesítés hétfőn indult, s ilyen rövid idő alatt is már 1500 jegy gazdára talált, a bérletek 80 százaléka (!) pedig szintén elfogyott. A vb-re a legolcsóbb belépőket már 3000 forintért meg lehet váltani, míg a döntőkre 4000 forinttól lehet bejutni, különböző jegy- és bérletkonstrukciókat lehet vásárolni a jegy.hu-n online és az irodákban, illetve a vb honlapján, a wttc2019.hu-n.

Végezetül bemutatták a világbajnokság kabaláját, egy vörös rókát, amelynek egyelőre még nincs neve, a szurkolók a Facebookon választhatnak a három lehetőség – Ropi, Pongi és HUba – közül.

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.01.15 11:20:25

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A testi-lelki állapotát naiv szürrealizmussal ábrázoló festőművész románca tíz évig tartott Muray Miklóssal.

2019.01.14 22:58:48

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Katelyn Ohashit előbb maga alá temette a tornasport brutalitása, majd megtalálta örömét – és önmagát is.

2019.01.14 22:29:38

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Tetszik vagy sem, a szurkolónak (majdnem) mindig igaza van. Ezen alapszabályról azonban a sportcsillagok olykor hajlamosak megfeledkezni.