Asztalitenisz-vb: kínai atompingpong, a férfiaknál és a nőknél is a világelső lett az aranyérmes

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.28. 17:06
null
A kínai Fan Csen-tung férfi egyesben megvédte címét, összesen már nyolcszoros világbajnok (Fotó: WTT)
Dél-Afrikában a férfi és a női egyes döntőjével befejeződött az 56. egyéni világbajnokság. Mindkét számban kínai házi döntőre került sor, s a férfiaknál és a nőknél is a valamivel esélyesebbnek számító, a világranglistát vezető játékos nyert, azaz a címét megvédő Fan Csen-tung, valamint Szun Jing-sa lett a sportág új királya és királynője.


Adurbani világbajnokság utolsó napjára már csak a két legfontosabb szám, a női és a férfi egyes döntője maradt. Ahölgyeknél a vb legeredményesebb női versenyzője címe volt a tét – természetesen az egyes világbajnoki címe mellett. Ha ezen a szinten egyáltalán létezik ilyen, valamivel esélyesebbnek az első helyen kiemelt Szun Jing-sa számított, de persze nagy meglepetésnek az sem számított volna, ha a harmadiknak rangsorolt Csen Meng nyer. A kezdés előttmindkettejüknek volt már aranya Durbanből, Szun vegyes párosban, Csen női párosban győzött, Szun annyival állt jobban, hogy ő női párosban egy bronzot is szerzett. A két döntős egyaránt ötszörös világbajnokként állt asztalhoz, ám tekintve, hogy egyesben korábban egyikük sem nyert, ezért biztos volt, hogy új név kerül a trófeára. A várakozásnak megfelelően izgalmas csatát vívott a két kínai, a végén Szun örülhetett, a jobbkezes klasszis hat játszmában győzött. Az újdonsült világbajnok félelmetes formában van, az elmúlt fél évben megnyerte a szingapúri Grand Smasht, az őszi makaói és a tavaszi hszinghsziangi champions versenyt, tavaly július 19. óta, azaz már 43 hete folyamatosan vezeti a világranglistát. Ő lett a durbani vb legeredményesebb női versenyzője, s immár hatszoros világbajnok – mindezt 22 évesen érte el. Túlzás nélkül állítható, hogy jó úton van, hogy a sportág valaha volt legnagyobbjai közé kerüljön.

A férfiaknál annál tökéletesebb párosítást elképzelni sem lehetett, mint hogy a világranglista-vezető, címvédő és első helyen kiemelt Fan Csen-tung, valamint első számú kihívója, a világranglista-második Vang Csü-csin vívja a finálét. Kettejük közül Fan a rutinosabb, 26 éves korára már 38 nagy versenyen játszott döntőt, ebből 25-öt meg is nyert, hétszeres vb-aranyérmesként várta a finálét. Ezzel szemben a három esztendővel fiatalabb Vang „mindössze” hat vb-címet szerzett, még csak kilenc nagy döntőt vívott, igaz ebből ötöt megnyert, s az egymás elleni mérlegük – 7:2 Fan javára – sem Vang esélyeit növelte. Afelől senkinek nem volt kétsége, hogy tökéletesen ismerik egymást, hiszen amellett, hogy a válogatottban nyilván együtt edzenek, párosban is partnerek, a kettejük kooperációja Durbanban aranyérmet ért.

A mérkőzés döbbenetes atompingpongot hozott, elképesztő sebességgel és erővel játszottak mind a ketten, káprázatos labdamenetek színesítették a párharcot. Vang kezdett jobban, az első játszma után Fan minden rutinját összeszedve fordított, majd miután a rendkívül kiélezett negyedik szett után 3:1-re elhúzott, Vang – legalábbis az ő szintjén – egy időre szétesett, de 10:5-ös hátránynál öt meccslabdát hárítva „ellopta” a játszmát. Az ötödik etap hasonló forgatókönyv szerint zajlott, azzal a „csekély” különbséggel, hogy Fannak 10:2-nél nyolc újabb meccslabdája volt, ebből egyet még hárított Vang, többre azonban már nem futotta az erejéből.

Vang Csü-csin óriási lehetőséget szalasztott el, hiszen azzal, hogy Durbanben korábban a vegyes páros és a férfi páros aranyát is megszerezte, lehetősége volt triplázásra, amire a sportág történetében eddig csak hárman voltak képesek – igaz, ezek nem tegnap történtek, s mind a hárman magyarok voltak: Szabados Miklós 1931-ben, Barna Viktor 1932-ben és 1935-ben, Sidó Ferenc 1953-ban nyerte meg az egyest, a párost és a vegyes párost is. Ami pedig a sportág régi-új királyát, Fan Csen-tungot illeti, jobb helyre nem is kerülhetett volna az aranyérem, jelenleg elvitathatatlanul ő a sportág legjobbja, amit az olimpiai bajnoki címe mellett az immár nyolc vb-aranya is bizonyít, no meg az, hogy 2020. április 1. óta megszakítás nélkül vezeti a világranglistát, s jó ideig ez még így is lesz.

56. EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG, DURBAN
Férfiak. Egyes. Döntő
Fan Csen-tung (kínai, 1. kiemelt)–Vang Csü-csin (kínai, 2.)4:2 (–8, 9, 7, 10, –11, 3)

Világbajnok: Fan Csen-tung (Kína)
2. Vang Csü-csin (Kína)
3. Liang Csing-kun (Kína) és Ma Lung (Kína)

Majoros Bence és Szudi Ádám a 64 közé jutásért szenvedett vereséget

Nők. Egyes. Döntő
Szun Jing-sa (kínai, 1.)–Csen Meng (kínai, 3.)4:2 (–5, 8, 7, 7, –7, 6)

Világbajnok: Szun Jing-sa (Kína)
2. Csen Meng (Kína)
3. Hajata Hina (Japán) és Csen Hszing-tung (Kína)

Bálint Bernadett, Hartbrich Leonie a 64 közé, Madarász Dóra a 32 közé, Póta Georgina a 16 közé jutásért szenvedett vereséget

Éremtáblázat
A E B
1.Kína5 2 5
2.Dél-Korea– 2 1
3.Japán– 1 2
4.Hongkong– – 1
Németország– – 1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik