Asztalitenisz-vb: az utolsó magyar is elbúcsúzott

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.06.02. 17:44
null
Lakatos Tamás személyében az utolsó magyar is kiesett az asztalitenisz-vb-ről (Fotó: Török Attila, archív)
Lakatos Tamás személyében az utolsó magyar versenyző is kiesett a düsseldorfi asztalitenisz-világbajnokságról.

„Bízz magadban!" – szólt kívülről a biztatás, ami a nagy hangzavarban gyaníthatóan nem jutott el a címzettig, de abban a pillanatban tulajdonképpen már mindegy is volt: Lakatos Tamás a saját és a teljes magyar küldöttség utolsó néhány labdamenetére készült Düsseldorfban.

„Nagyon kellemetlen volt a szlovák Lubomír Pistej stílusa, egyszerűen nem tudtam mit kezdeni vele – idézte fel a mérkőzést a 22 esztendős Lakatos. – Az első két játszmában egyáltalán nem találtam rajta fogást, bár később már felleltem egy-egy gyengébb pontot, ez kevés volt ahhoz, hogy megfordítsam a mérkőzést."

MENETEL A JAPÁN CSODAGYEREK
Lakatos Tamásnak – mindamellett, hogy bravúros volt a düsseldorfi szereplése – nyilván fájó a vereség, arról nem is beszélve, hogy a következő fordulóban a fél világ az ő meccsére lett volna kíváncsi, ellenfele ugyanis a vb legnagyobb szenzációja, a világranglistán 69. helyen álló 13 éves(!) Harimoto Tomokazu lett volna. A sportág történetének legfiatalabb ifjúsági világbajnoka fantasztikusan menetel a felnőttek között, kiejtette már a riói bronzérmes, világranglista-6. honfitársát Mizutani Junt, majd pénteken a tajvani Liao Csen-tinget 4:0-ra legyőzve bejutott a legjobb 16 közé, és most már a szlovák Lubomír Pistej ellen jó esélye van a negyeddöntőre. Azt követően azonban kínai ellenfél várhat rá, így már most sokan dörzsölik a tenyerüket, kíváncsiak rá, mire megy a japán csodagyerek a kínai nagyágyúk ellen.

A fentebb említett buzdítás amúgy a negyedik játszma közepén, 7:6-os Pistej-vezetésnél hangzott el, de mivel akkor már 3:0-ra vezetett a 33 éves, világranglista-156. szlovák, érezhető volt, hogy már csak néhány perc van hátra Lakatos idei vb-szerepléséből – amire a mostani vereség ellenére is büszke lehet.

„Természetesen szerettem volna nyerni, de így is boldog vagyok, örülök, hogy itt lehettem és hogy végre mutathattam magamból valamit, bizonyítottam, hogy hosszabb távon is számíthatnak rám – mondta a Németországban légióskodó, párosban ifjúsági Európa-bajnok játékos. – Sokat dolgozom, igyekszem mindent megtenni, hogy még jobb legyek, talán ennek, no meg a szerencsés sorsolásnak is köszönhető a mostani eredmény."

Érdekes, hogy Lakatos az ezt megelőző fordulóban két olyan ellenfelet ejtett ki, az orosz Grigorij Vlaszovot és a német Bastian Stegert, akiket magasabban rangsoroltak, mint az őt legyőző Pistejt, de hát a játékstílusbeli különbségek, amiként a fiatal magyar játékos is utalt rá, időnként felülírják a ranglistát.

A magyar küldöttség ezzel befejezte düsseldorfi szereplését, pedig az igazi izgalmak, az éremért folyó csaták csak ezután következnek. Az már most jól látszik, hogy valószínűleg ez a vb sem hozza meg Európa áttörését, de hogy a japánok új generációja előbb-utóbb ott liheg majd a kínaiak nyakában, arra minden esély megvan, ami egyben reményt is jelent az egész világnak, így nekünk is: Kína utolérhető.

Csak tehetség, idő és szorgalom kell hozzá.

54. EGYÉNI ASZTALITENISZ-VILÁGBAJNOKSÁG, DÜSSELDORF
Férfiak. Egyes. A 32 közé jutásért
Pistej (szlovák)–Lakatos Tamás 4:0 (5, 7, 9, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik