Asztalitenisz: szerdán startol az Eb, Pótáék akár éremért is küzdhetnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.11. 20:36
Szerdán kezdődik és vasárnap zárul az asztaliteniszezők csapat Európa-bajnoksága Luxemburgban, amelyen természetesen a magyar férfi- és a női válogatott is asztalhoz áll. Bár a múlt dicső, a remények ezúttal szerényebbek, pláne, hogy a férfiak az Eb-selejtező eredményeinek ismeretében csak a másodosztályba kaptak besorolást.

Nehéz csoportban a női válogatott

Az Európa-bajnokságok női csapatversenyének toronymagasan a legeredményesebb válogatottja a magyar, amely ugyan két évvel ezelőtt csupán a 10. helyet tudta megszerezni, ám az Eb-selejtezőben könnyedén nyerte meg a csoportját, így most is az első osztályban indulhat. Az együttest az ötödik helyen emelték ki, ami dobogó közeli eredményt sejtet, ám ez kicsit csalóka, ugyanis a sorsolásnál nem volt szerencsénk, a németek, a svédek és a horvátok társaságában kell megszerezni az első két hely valamelyikét, hogy egyáltalán a negyeddöntőig eljusson a csapat. Nehéz csoportban a női válogatott

Az Európa-bajnokságok női csapatversenyének toronymagasan a legeredményesebb válogatottja a magyar, amely ugyan két évvel ezelőtt csupán a 10. helyet tudta megszerezni, ám az Eb-selejtezőben könnyedén nyerte meg a csoportját, így most is az első osztályban indulhat. Az együttest az ötödik helyen emelték ki, ami dobogó közeli eredményt sejtet, ám ez kicsit csalóka, ugyanis a sorsolásnál nem volt szerencsénk, a németek, a svédek és a horvátok társaságában kell megszerezni az első két hely valamelyikét, hogy egyáltalán a negyeddöntőig eljusson a csapat.

Póta Georgináék nehéz csoportba kerültek, de az éremre esélyesek közé tartoznak (Fotó: MOATSZ)
Póta Georgináék nehéz csoportba kerültek, de az éremre esélyesek közé tartoznak (Fotó: MOATSZ)

„Megkaptuk a címvédő és most is aranyesélyes német együttest, aminek persze nem örülünk, de ha már így alakult, nézzük a jó oldalát: ha a csoportkörből továbbjutunk, a németekkel legkorábban a legjobb négy között találkozhatunk – kezdte az esélylatolgatást Bátofi Zoltán szövetségi kapitány. – Persze addig el is kell jutni. A svédeket az Eb-selejtezőn oda-vissza legyőztük, de mindkétszer nagy csatában, azaz nem mehetünk biztosra ellenük, ráadásul legjobbjuk, Póta Georgina párospartnere, Matilda Ekholm sokat edz velünk, jól ismeri a játékosainkat. Minden bizonnyal ezen a meccsen dől el a második hely, ezáltal a negyeddöntőbe jutás sorsa, bár nem szabad leírni a horvátokat sem, különösen ha a beharangozott kínai játékosuk asztalhoz áll, róla ugyanis kevés az információnk, nem tudjuk, mire lehet képes.

A csapatot az ötödik helyen emelték ki, ez alapján a dobogós helyek közelében kellene végeznie, a hivatalos elvárás az első hat közé kerülés.

„Természetesen ez az alap, de én nagyon hiszek a lányokban, bízom benne, hogy igazi csapatként küzdünk majd, mert az összetartó erő, a kispadról érkező, szívből jövő buzdítás a kritikus pillanatokban értékes pluszpontokat jelenthet. Ha így lesz – márpedig a felkészülésen tapasztaltak alapján biztos vagyok benne, hogy igen –, nagyon szép eredménnyel zárhatjuk az Európa-bajnokságot. Nem szeretnék a csapatra terhet rakni, de abban reménykedem, sőt hiszem, hogy egy érmet is elcsíphetünk.”

Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány bízik az éremszerzésben (Fotó: MOATSZ)
Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány bízik az éremszerzésben (Fotó: MOATSZ)

A fontos mérkőzéseken minden bizonnyal a Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra hármas áll asztalhoz, hosszú lesz az Európa-bajnokság, szükség lesz arra, hogy pihenjenek, ilyenkor Ambrus Krisztina és Nagyváradi Mercédesz tehermentesítheti őket.

Az Európa-bajnokság első osztályának csoportbeosztása:
A-csoport:
Németország, MAGYARORSZÁG, Svédország, Horvátország
B-csoport:
Románia, Csehország, Hollandia, Luxemburg
C-csoport:
Ausztria, Portugália, Ukrajna, Spanyolország
D-csoport:
Lengyelország, Oroszország, Franciaország, Fehéroroszország

A férfiválogatott szerepelt már előkelőbb helyen is

Az Eb-k összesített éremtáblázatán a svédek és a németek mögött még mindig a harmadik helyen álló férfiválogatottunk két évvel ezelőtt Jekatyerinburgban, az utolsó helyosztón Szerbiát 3:2-re legyőzve a 11. helyen végzett, de mivel az Eb-selejtezőn nem sikerült kiharcolni, hogy Luxemburgban az elitkategóriában indulhasson, ezúttal a másodosztályban lép asztalhoz. Nem mellesleg ez sem ígérkezik könnyű feladatnak, tekintve, hogy a G-csoportban ott lesz az ugyancsak szebb napokat látott Belgium, a magyar származású és a világranglistán minden játékosunknál előbbre rangsorolt Oláh Benedekkel felálló Finnország, valamint Észtország.

„A belga együttes igen erős, legjobbja top százas játékos a világranglistán, de a második számú emberük is csak egy hellyel van a mi legjobbunk, Lakatos Tamás mögött – mondta Aranyosi Péter szövetségi kapitány. – Ha ebből indulok ki, ebben a párharcban ők az esélyesebbek, de azért bízom benne, hogy sikerül szoros meccset játszani velük, s akkor bármi megtörténhet. A finnek esetében sok függ attól, hogy Oláh Benedek asztalhoz áll-e náluk, ha nem, egyértelműen mi vagyunk az esélyesek. Az észteket a papírforma alapján le kell győznünk, elvégre a világranglistán a legjobb háromszáz között nincs asztaliteniszezőjük. Mindent figyelembe véve úgy számolok, hogy a csoportban megszerezzük az első két hely valamelyikét, ezzel kvalifikáljuk magunkat a másodosztály negyeddöntőjébe.”

Aranyosi Péter szerint a férficsapatnak a csoport első két helyén kell végeznie (Fotó: MOATSZ)
Aranyosi Péter szerint a férficsapatnak a csoport első két helyén kell végeznie (Fotó: MOATSZ)

Annak ellenére, hogy két évvel ezelőtt az első osztály 11. helyén zárt a férficsapat, az Eb-selejtezőn nem tudta kiharcolni az élvonalbeli szereplés jogát, így az esélyei, a reményei is behatároltak: a tizenhetediknél előrébb semmiképpen sem végezhet.

„Persze sok függ a sorsolástól is, de természetesen nem lehet más célunk, mint hogy a lehetőségekhez képest a legjobb helyet megcélozzuk, azaz szeretnénk a másodosztály legjobbjai között, a plafont jelentő tizenhetedik pozícióhoz legközelebb végezni. Már csak azért is, mert ezzel jogot szerezhetünk arra, hogy a következő selejtezősorozatban ismét az első osztályban kerülésért küzdhessünk.”

Miután a kapitány ezen az Európa-bajnokságon a fiataloknak ad bizonyítási lehetőséget, ami egyben jó rutinszerzési esély is nekik, a következő négy versenyző mellett döntött: Lakatos Tamást leszámítva Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Majoros Bence is még az U21-es korosztályba tartozik.

Lakatos Tamás a fiatal magyar csapat korelnöke. Kiderül, hogy ő lesz-e a vezére is (Fotó: MOATSZ)
Lakatos Tamás a fiatal magyar csapat korelnöke. Kiderül, hogy ő lesz-e a vezére is (Fotó: MOATSZ)

Az Európa-bajnokság másodosztályának csoportbeosztása:
E-csoport:
Anglia, Dánia, Hollandia, Írország
F-csoport:
Csehország, Törökország, Bulgária, Svájc
G-csoport:
MAGYARORSZÁG (világranglista: 26.), Belgium (29.), Finnország (57.), Észtország (56.)
H-csoport:
Olaszország, Szerbia, Izrael, Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik