Asztalitenisz: Póta párosban döntős, egyesben negyeddöntős

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.01.20. 21:34
Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm duója bejutott a páros verseny vasárnapi döntőjébe az év első asztalitenisz World Tour-versenyén, a budapesti BOK-csarnokban zajló, 120 ezer dollár összdíjazású Hungarian Openen. A másik magyar elődöntős páros, Ecseki Nándor és Szudi Ádám búcsúzott. Póta egyesben negyeddöntős.

A második helyen kiemelt Póta, Ekholm páros a tajvani Lin Csia-hszüan, Lin Po-hszüan kettőssel csapott össze a péntek délutáni elődöntőben, és az első két szettet viszonylag könnyedén begyűjtötte. A harmadikban aztán harcmodort váltott az ellenfél, egy-két poénnál a szerencse is melléállt, és így sikerült a szépítés. A negyedik játszmában ismét Pótáék irányítottak, 10:6-nál meccslabdákhoz jutottak, és bár az első kettőt elpuskázták – ekkor időt kért Téglás Péter szövetségi kapitány -, a harmadikat már értékesítették. A vasárnapi fináléban a kínai Csen Hszing-tung, Li Csia-ji duó lesz az ellenfelük.

„Az első két szettben jól eltaláltuk a labdákat, a harmadikban azonban nem jöttek be az ütéseink, részben azért, mert a tajvaniak taktikát váltottak – értékelt az elődöntő után Póta Georgina. – Fontos volt, hogy behúzzuk a negyedik szettet, mert ha döntő játszmára kerül sor, már bármi megtörténhetett volna. Ami a kínaiakat illeti, nem örülök, hogy velük kell játszanunk a döntőben, de mindenki verhető, mi is arra törekszünk majd, hogy legyőzzük őket."

Az egyes nyolcaddöntőjében a svéd színekben versenyző, 2013-ban Európa-bajnok Li Fen
várt Pótára, aki jól kezdett, az első két szettet nagyon gyorsan megnyerte, küzdelem igazán csak ez után alakult ki.

A harmadik játszmában magára talált a 40 esztendős ellenfél - aki kilenc hellyel követi a világranglistán a 34. magyar pingpongost -, szépített, és a folytatásban is szoros volt a mérkőzés. A negyedik szettben, Póta 7:6-os vezetésénél időt kértek a svédek, de ez sem használt, a hazai játékos 10:6-nál négy játszmalabdához jutott, s a harmadikat kihasználva 3:1-es előnybe került.

Az ötödik szettben 8:8-ig fej fej mellett haladtak a felek, a kilencedikként rangsorolt Li Fen azonban ekkor ellépett, egy-két labdamenetben szerencséje is volt, így ismét sikerült szépítenie. A hatodik játszma a korábbiakhoz hasonló szoros küzdelmet hozott, a végén a svéd szettlabdához is jutott, de a Berlinben légióskodó magyar hárított, majd ő került előnybe, s kihasználva a lehetőséget, megnyerte a továbbjutáshoz szükséges negyedik szettet is.

A szombati negyeddöntőben – 15.30 órától – kínai versenyző, a világranglista-helyezés nélküli Li Csia-ji vár Pótára.

A két 20 éves férfi játékos, Ecseki és Szudi – akik az előző körben a 2013-ban világbajnok tajvani Csen Csien-an, Csuang Csi-jüan párost búcsúztatták nagy meglepetésre – a legjobb négy között a másodikként rangsorolt brazil Hugo Calderanóval és Gustavo Tsuboival csaptak össze. Egy-egyes szettállásnál a harmadik felvonásban négy játszmalabdát is hárítottak, végül mégis az ellenfél került előnybe, a rendkívül szoros negyedik játszmában azonban sikerült az egyenlítés, így jöhetett a döntő szett. Ebben végig a brazilok irányítottak, így ők jutottak a fináléba, a magyaroknak nem jött össze az újabb bravúr.

ASZTALITENISZ WORLD TOUR-VERSENY, BUDAPEST
Női páros, elődöntő
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd)–Lin Csia-hszüan, Lin Po-hszüan (tajvani) 3:1 (7, 6, –7, 8)
Csen Hszing-tung, Li Csia-ji (kínai)–Marija Dolgih, Polina Mihajlova (orosz) 3:0 (5, 7, 2)
Negyeddöntő
Póta, Ekholm–Galia Dvorak, Maria Xiao (spanyol) 3:0 (6, 7, 8)
Lin Csia-hszüan, Lin Po-hszüan (tajvani)–Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz 3:1 (6, –9, 10, 5)
Férfi páros, elődöntő
Hugo Calderano, Gustavo Tsuboi (brazil)–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3:2 (–5, 7, 13, –9, 6)
Fang Po, Csou Jü (kínai)–Rowen Filus, Ricardo Walther (német) 3:2 (–1, 6, 9,–5, 8)
Negyeddöntő
Ecseki, Szudi–Csen Csien-an, Csuang Csi-jüan (tajvani) 3:0 (7, 4, 8)
Női egyes, nyolcaddöntő

Póta Georgina–Li Fen (svéd) 4:2 (3, 8, –6, 8, –8, 10)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik