Asztalitenisz: női válogatottunk negyeddöntős az Eb-n!

SZŰCS MIKLÓS (LUXEMBOURG)SZŰCS MIKLÓS (LUXEMBOURG)
Vágólapra másolva!
2017.09.14. 16:32
null
Póta Georgináék a Svédország elleni szoros mérkőzés után a legjobb nyolc között folytatják (Fotó: Twitter/@ETTU_TTennis)
A 3:0-s végeredmény nem ezt mutatja, de óriási meccset játszott női válogatottunk a svédek ellen, s végül háromszor két pont döntött Pótáék javára, akik ezzel bejutottak a luxemburgi asztalitenisz csapat Európa-bajnokság negyeddöntőjébe.

Női válogatottunk az Eb-selejtezőn oda-vissza legyőzte a svédeket, tehát volt miben bízni a luxemburgi csapat Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulója előtt, de azért nem ártott az óvatosság: ha kizárólag a világranglista-helyezéseket vesszük alapul, a skandinávok állnak jobban. Legjobbjuk, a Póta Georginával párosban mostanában sikert sikerre halmozó Matilda Ekholm a 35., a 2013-ban egyéni Európa-bajnoki címet szerző honosított kínai Li Fen az 53., így legfeljebb a 154. helyen található Linda Bergström lóg ki egy kicsit lefelé.

Ehhez képest nálunk Póta a 32., Pergel Szandra a 87., Madarász Dóra pedig a 96., azaz a számok alapján a svédek felé billen a mérleg nyelve. S akkor még nem említettük, hogy Póta szerdán kisebb betegséggel küzdött, a németek elleni esti rangadót ki is hagyta, szóval nem a legjobb előjelekkel kezdődött a találkozó, amelynek a tétje óriási volt: a győztes a negyeddöntőben folytathatja, a vesztes viszont a továbbiakban csak a 9–16. helyért küzdhet – ami nagyon nem mindegy.

Mindjárt az első párban összejött a Póta–Ekholm csata, azaz párospartnerek, barátnők álltak egymással szemben. A magyar játékos kezdett jobban, az első két szettet megnyerte, igaz, a másodikat 18:16-ra úgy, hogy a svédnek többször is volt játszmalabdája. Ekholm visszakapaszkodott, kiegyenlített, sőt az ötödik szettben 10:9-nél meccslabdához érkezett, ám volt még egy csavar a történetben, Póta zsinórban szerzett három ponttal behúzta a mérkőzést.

„Nem volt szép meccs, mindketten nagyon remegtünk, ráadásul a betegségem miatt nem is voltam százszázalékos – mondta Póta a győzelmét követően. – Jól ismerjük egymást, barátnők is vagyunk, ilyen szituációban nehéz játszani. A szervafogadásom nem volt az igazi, Matilda is hibázott, a döntő szettben mégis meccslabdához jutott, de a kispadról nagyon sok támogatást kaptam, ami átlendített a nehéz pillanatokon."

Hasonlóan drámai volt Madarász Dóra és Li Fen összecsapása. Itt a svédek játékosa húzott el 2:0-ra, mégpedig nagyon simán, a szekszárdiak válogatottja azonban a második szünet után teljesen kicserélődött, pörgött, küzdött, amivel alaposan meglepte riválisát, s gyorsan 2:2 lett az állás. A mindent eldöntő ötödik szettben pedig Pótáék partijához hasonlóan 10:9-nél az ellenfélnek volt meccslabdája, és a vége ugyanúgy 12:10 lett – ide.

„A második játszma utáni szünetben arról beszéltünk, hogy nincs veszve semmi, lépésről lépésre, szettről szettre haladjak, csak a következő játszmára koncentráljak – magyarázta Madarász. – Az elején kapkodtam, a harmadik szettől kezdve viszont türelmesebb lettem, aminek meglett az eredménye. Azt nem értettem, hogy amikor 8:6-ra Li Fen vezetett, miért kértek időt, de utólag is köszönöm, sokat segített."

A két nagy skalp után Pergel Szandrának már „csak" a skandinávok harmadik számú emberét, Linda Bergströmöt kellett legyőznie. Mondani sem kell, itt is öt játszma volt és ez is a minimális két pont különbséggel dőlt el – így lehetséges tehát, hogy a háromszor kettő általában hat, de most 3:0-t jelent.

„Bergströmmel mindig ilyen meccseket játszunk, általában öt szettben nyerek – tette hozzá Pergel. – Most is ez történt, de nem bánom, a lényeg, hogy győztünk. Valódi csapatsiker volt, igazán együtt vagyunk, nagyon akartuk ezt a sikert, s úgy érzem, megérdemeltük. Most már csak egy jó sorsolás kellene a negyeddöntőben."

Mivel a csoportkör harmadik fordulója még nem fejeződött be, a negyeddöntők sorsolására csak később kerül sor, ám az biztos, hogy a második helyen továbbjutó női válogatottunk csoportelsőt kap ellenfélül, és az is biztos, hogy – mivel egy csoportban voltunk velük – nem a címvédő németeket.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, LUXEMBURG

Nők. 1. osztály. A-csoport:
Magyarország–Svédország 3:0

Póta Georgina–Ekholm 3:2 (9, 16, –10, –8, 10), Madarász Dóra–Li Fen 3:2 (–7, –4, 9, 6, 10), Pergel Szandra–Bergström 3:2 (–9, 8, 9, –11, 9)

Németország–Horvátország 3:1

A csoport végeredménye: 1. Németország 3 győzelem, 2. Magyarország 2, 3. Svédország 1, 4. Horvátország 0

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Németország–Lengyelország, Ausztria–Hollandia, Magyarország–Oroszország, Románia–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik