MTI 2020.01.22 21:18

Asztalitenisz: egy győzelemre a kvótától a magyar női válogatott

A hetedik helyen kiemelt magyar női válogatott megnyerte szerdai, horvátok elleni nyitómérkőzését az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs versenyén, a portugáliai Gondomarban, és ha a következő meccsén is győz, kvótát szerez a tokiói játékokra.

 

A tornán mindkét nemnél kilenc ötkarikás indulási jog talál gazdára. A résztvevőket nyolc csoportba sorsolták, ezekben elődöntő-döntő rendszerben rendezik a összecsapásokat, és a nyolc csoportgyőztes kvótát szerez.

A Bátorfi Zoltán irányította magyar csapatban Pergel Szandra és a várandós Póta Georgina helyére behívott, 15 év szünet után, 44 esztendősen „reaktivált” Fazekas Mária párosa kezdett a horvátok ellen – a viadalon az olimpiai lebonyolítás szerint játszanak -, s bár a duó eltékozolta kétszettes előnyét, végül a döntő játszmában sikerült a maga javára fordítania a szoros csatát.

Magyar vezetésnél a világranglistán 64. Madarász Dóra és a nemzetközi szövetség rangsorában 118. Mateja Jeger találkozója nyitotta az egyes párharcok sorát. A rivális ugyan ezen a mérkőzésen sem adta könnyen magát, de Madarásznak okos, taktikus játékkal sikerült megdupláznia csapata előnyét, ami azt jelentette, hogy a magyarok egy győzelemre kerültek a csoportdöntőtől.

A világranglistás helyezések alapján Pergel (71.) és Jiayi Sun (283.) összecsapásán a magyar jóval esélyesebbnek számított, de az első szettet leszámítva, amelyet pillanatok alatt nyert meg a kínai származású rivális, kiegyenlített volt a küzdelem. Pergelnek 2–1-es vezetésénél, 10–9-nél már volt egy meccslabdája, végül azonban az ötödik játszma végéig kellett várnia, sőt közben egy Sun-mérkőzéslabdát is hárítania, amíg örülhetett saját és csapata győzelmének.

„Tudtam, hogy a horvátok veszélyesek, és ugyan 3–0-ra nyertünk, borzasztóan nehéz meccs volt. Ráadásul meg is kavarták egy kicsit a beírást, nem számítottam arra, hogy Sun párost is fog játszani, így az a mérkőzés is szorosan alakult” – mondta az MTI-nek Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány.

A csoport másik elődöntőjében a kizárólag honosított ázsiai játékosokkal felálló portugálok simán, szettvesztés nélkül verték a szlovákokat. A magyar és a hazai együttes csütörtökön, közép-európai idő szerint 17 órakor csap össze a fináléban, amelynek győztese tokiói kvótát szerez.

„Azt gondolom az, hogy a portugálok csak kínai játékosokkal állnak ki, a pingpong szégyene. A harmadikat ráadásul egy hónapja honosították. Ez az olimpiai eszmével egyáltalán nem harmonizál. Ezzel együtt nem feltett kézzel várjuk őket, nekik megyünk, a nyomás rajtuk lesz, mi pedig mindent megteszünk a győzelemért” – mondta a magyar szakvezető.  

A Porto melletti Gondomarban 34 férfi és 30 női csapat küzd meg a tokiói részvétel jogáért. A kilencedik indulási jog a verseny második szakaszában, a vigaszágon talál gazdára, ezen a nyolc csoport fináléjának vesztesei vehetnek részt, és itt csak a végső győztes örülhet.     

A magyar férfiválogatott – Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Lakatos Tamás – a fehéroroszok ellen kezd csütörtökön 14 órakor, majd továbbjutás esetén a spanyol-svéd párharc győztesével küzdhet meg a kvótáért.

Eredmények
nők, csoportelődöntő
Magyarország–Horvátország 3:0

Pergel Szandra, Fazekas Mária–Dorina Srebrnjak, Jiayi Sun 3:2 (11, 6, –5, –10, 9)
Madarász Dóra–Mateja Jeger 3:1 (–8, 3, 12, 8)
Pergel–Sun 3:2 (–1, 9, 11, –10, 12)

Portugália–Szlovákia 3:0

A gondomari csapatselejtező vasárnapig tart. A nyári ötkarikás játékokon a férfi és női csapatversenyben is 16 válogatott vehet részt, eddig, a kontinentális viadalokról mindkét nemnél ugyanazok az országok szereztek kvalifikációt, Németország, Egyiptom, Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Ausztrália és a házigazda jogán Japán. A csapatkvótás országok az egyéni versenyben is indíthatnak két játékost az olimpián. 

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.