Asztalitenisz Eb: Azért ez sem olyan rossz – Póta

SZŰCS MIKLÓS (Alicante)SZŰCS MIKLÓS (Alicante)
Vágólapra másolva!
2018.09.23. 20:27
A magyar küldöttség egy éremmel, Póta Georgina női párosban szerzett bronzával zárta a kontinensbajnokságot, az előjelek pedig azt mutatják, hogy idővel fordul a kocka és inkább a férfivonalon lehetünk eredményesebbek.

„Azért ez sem olyan rossz, odakerül a többi közé – mutatott a nyakában lógó bronzra Póta Georgina, aki egyet aludva a szombati elődöntőre, már mosolyogni is tudott. – Nem szabad sokat rágódni a történeteken, mert jön a következő feladat, a hétvégén világkupa lesz Kínában, most már arra fókuszálok.”„Azért ez sem olyan rossz, odakerül a többi közé – mutatott a nyakában lógó bronzra Póta Georgina, aki egyet aludva a szombati elődöntőre, már mosolyogni is tudott. – Nem szabad sokat rágódni a történeteken, mert jön a következő feladat, a hétvégén világkupa lesz Kínában, most már arra fókuszálok.”

Való igaz, nincs megállás, Póta péntektől már Csengtuban versenyez, ahol – tekintve, hogy az a mezőny tele lesz ázsiaival – jóval szerényebb reményekkel áll asztalhoz, ami persze nem azt jelenti, hogy nem szeretné ott is kihozni magából a maximumot. Így volt ezzel az alicantei Európa-bajnokságon is, s e tekintetben nem okozott csalódást, párosban bronzérmet szerzett Matilda Ekholmmal, más kérdés, hogy – és ezt ő is tudja – ez az érem lehetett volna sokkal fényesebb. Bosszantó, hogy a későbbi ezüstérmes Sofia Polcanova, Jana Noszkova osztrák, orosz pár ellen egy agyonnyert elődöntőt sikerült elbukniuk, miután 3:1-es vezetés után jöttek az érthetetlen hibák, elsősorban Ekholm részéről.

Az európai ranglistán nyolcadik helyen álló Póta egyébként ezzel a tizenkettedik Eb-érmét gyűjtötte be, amiért feltétlenül jár a kalapemelés, különösen, hogy az első és a tizenkettedik között éppen másfél évtized telt el, azaz ennyi ideje kirobbanthatatlan Európa élvonalából. Érdekesség, hogy a tucatnyi érem több mint felét női párosban szerezte, ráadásul három különböző partnerrel – Tóth Krisztinával, a román Elizabeta Samarával és most a svéd Matilda Ekholmmal –, azaz kijelenthetjük, ez a szám abszolút az ő felségterülete.

A másik véglet a női egyes. Hiába tartozik hosszú ideje a kontinens elitjéhez, egyesben még soha nem sikerült felállnia az Európa-bajnoki dobogóra, s ez most Alicantéban sem jött össze. Ettől függetlenül továbbra is igaz, hogy az eredményeivel még mindig ő tart ernyőt a magyar asztalitenisz fölé, a kérdés csak az, hogy meddig (ne feledjük, már elmúlt 33 éves), s hogy idővel ki veszi át a szerepét.

A realitásokat nézve a nőknél Madarász Dórában és Pergel Szandrában, különösen a kettejük alkotta párosban bármikor benne van egy jó eredmény – két évvel ezelőtt Budapesten bronzérmesek lettek –, s ez akár most is kijöhetett volna, ha a tudásuknak és az eredményeiknek megfelelő kiemelési helyet kapnak – az európai szövetség komikus szabályzata, miszerint nem veszik figyelembe a számítógépes ranglistát, azonban ezt nem tette lehetővé. A gondot azonban sokkal inkább az jelenti, hogy már ők sem számítanak újoncnak, s egyelőre nem látni, hogy ki veszi majd át tőlük a stafétát.

Ezzel szemben a férfiaknál valóban van egy tehetséges generáció, Majoros Bence, Ecseki Nándor, Szudi Ádám és Lakatos Tamás egészen biztos, hogy az utóbbi évtizedekben megszokottnál a közeljövőben jobb eredményeket ér majd el, de Alicantéban érződött, hogy szokniuk kell még az ilyen típusú események légkörét.

„Akkor lesznek igazán jók, ha a bravúrokat nemcsak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen szállítják, s ezekre a kiemelt világversenyeken is képesek lesznek” – foglalta össze velük kapcsolatban a lényeget Aranyosi Péter a férfiak szövetségi kapitánya. S hogy mennyire nincsenek elkésve a maguk 21-22 évével, azt éppen ez az Eb bizonyította: a német Timo Boll már elmúlt 37, egyesben mégsem tudta senki megállítani, az osztrák színekben versenyző Gárdos Róbert 39 évesen aranyat szerzett férfi párosban, a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov pedig 42 esztendősen a nyolc között volt férfi egyesben – szóval még egy kis türelem, az idő Majoroséknak dolgozik. Női vonalon pedig leginkább abban bízhatunk, hogy a mostaniak – Póta, Pergel és Madarász – kitartanak még egy kicsit, s példát vesznek a „szupernagyiról”, azaz a luxemburgi Ni Xialianról, aki 55 évesen(!) pontosan ott végzett, ahol Póta, a női páros harmadik helyén…

ASZTALITENISZ, EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALICANTE

Férfiak
Egyes
Elődöntő:
Boll (német)–Franziska (német) 4:3 (–8, 12, –9, –8, 9, 5, 7), Ionescu (román)–Karlsson (svéd) 4:1 (10, 6, –3, 9, 9)
Döntő: Boll–Ionescu 4:1 (–6, 7, 9, 6, 5)
Európa-bajnok: Timo Boll (Németország), 2. O. Ionescu (Románia), 3. P. Franziska (Németország) és K. Karlsson (Svédország)
Szudi Ádám és Lakatos Tamás a selejtezőben búcsúzott, Majoros Bence a főtáblára jutásért, Ecseki Nándor pedig a 32 közé jutásért szenvedett vereséget.

Páros
Döntő:
Gárdos, Habeshohn (osztrák)–Karlsson, Falck (svéd) 4:1 (9, –6, 4, 9, 9)
Európa-bajnok: Gárdos Róbert, Daniel Habesohn (Ausztria), 2. K. Karlsson, M. Falck (Svédország) 3. P. Franziska, J. Groth (Németország, Dánia) és R. Filus, R. Walter (Németország)
A Majoros, Lind magyar, dán duó a selejtezőben, a Lakatos, Szőcs magyar, romániai és az Ecseki, Szudi páros pedig a nyolcaddöntőben esett ki.

Nők
Egyes
Elődöntő:
Peszotszka (ukrán)–Polcanova (osztrák) 4:2 (–7, 14, 10, –11, 4, 5), Li Qian (lengyel)–Grzybowska-Franc (lengyel) 4:1 (11, 6, 6, –10, 10)
Döntő: Li Qian–Peszotszka 4:2 (–8, –10, 6, 6, 2, 2)
Európa-bajnok: Li Qian (Lengyelország), 2. M. Peszotszka (Ukrajna), 3. K. Grzybowska-Franc (Lengyelország) és S. Polcanova (Ausztria)
Madarász Dóra a 32 közé jutásért, Pergel Szandra a 16 közé jutásért, Póta Georgina a nyolcaddöntőben szenvedett vereséget.

Páros
Döntő:
Mittelham, Lang (német)–Polcanova, Noszkova (orosz) 4:3 (10, –8, –6, 4, –9, 7, 12)
Európa-bajnok: Nina Mittelham, Kristin Lang (Németország), 2. S. Polcanova, J. Noszkova (Ausztria, Oroszország), 3. Ni Xialian, S. De Nutte (Luxemburg) és Póta Georgina, M. Ekholm (Magyarország, Svédország)
A Madarász, Pergel duó a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik