Agresszív sportok és férfi űzőik – mit gondolnak a nők?

Hoffmann Dorisz (MINDSET PSZICHOLÓGIA)Hoffmann Dorisz (MINDSET PSZICHOLÓGIA)
Vágólapra másolva!
2017.01.24. 11:41
null
Bizonyos nők az agresszív sportokat versenyzői szinten űző férfiakat preferálják (Fotó: Twitter)
Noha élet sok területén nincs helye az agressziónak, egyes sportoknak nem csak szükséges velejárója, sőt egyenesen feltétele is. Talán nem gondolnánk, de az, hogy egy férfi milyen típusú sportágat űz, akár a párválasztásban is mérvadó lehet. Valóban létezik egy női preferencia az agresszív sportokat űző férfiak irányába?

Ha létezik, mi állhat a háttérben?

Korábbi kutatási eredmények már bizonyították, hogy anők szemében a sportoló férfiak előnnyel indulnak a nem sportoló társaikkal szemben.Ennek magyarázata az, hogy női szemszögből a sportoló férfiak nagyobb valószínűséggel tesznek szert olyan jellemzőkre, amelyek evolúciós szempontból kiemelten fontosak. Ezek a vonások nem csak fizikai, de akár pszichológiai jellegűek is lehetnek.

Az evolúciós szempontból megkívánt fizikai jellemzők, mint az erő vagy a kitartás, szoros összefüggésben állnak az agresszivitással. Jól látszik ez például abból is, hogy a nagyobb és erősebb férfiak nagyobb valószínűséggel viselkednek agresszívan, mint az ezekkel a jellemzőkkel nem rendelkező társaik. Ha viszont a nők valóban az evolúciós szempont alapján döntenek a párválasztás terén, és e tényezők összefüggést mutatnak az agresszióval, feltehetjük a kérdést: vonzóbbaknak találják a nők az agresszivitást megkövetelő sportokat űző férfiakat?

A kérdésre végül egy nagy-britanniai kutatás adta meg a választ. A 84 női kísérleti személy legfiatalabbja 18 éves, míg legidősebbje 39 éves volt. Mindannyian ugyanazt a képet látták egy férfiról, akit azonban az egyes csoportoknak más-más módon írtak le. Négyféleképpen jellemezték a férfit: nem sportol, hobbi szinten sportol, versenyzői szinten űz egy agresszivitást nem megkövetelő sportágat, valamint versenyzői szinten űz egy agresszivitást megkövetelő sportágat. A kép alkalmazására egy előzetes tanulmány után került sor, ahol megbizonyosodtak arról, hogy a nők átlagos adottságúnak ítélték a férfit.

A nők jobban preferálják az agresszív sportokat űző férfiakat?

Az eredmények több szinten is értelmezhetőek. A versenyzői szinten sportolókat, függetlenül attól, hogy milyen típusú testmozgást űznek, szignifikánsan vonzóbbnak ítélték a női kísérleti személyek, mint a nem, vagy csak hobbi szinten sportoló férfiakat. Egyértelműen látszik azonban, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú kapcsolatokat illetően a nők az agresszív sportokat versenyzői szinten űző férfiakat preferálták.

A fentiek alapján arra is következtethetünk tehát, hogy nem csupán az agresszivitás jelei, de a sportággal való elköteleződés is pozitívabb irányba billentheti a férfiak mérlegét. Egy biztos: az egészséges életmód mellett itt egy újabb érv a rendszeres testmozgás mellett!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik