A vérükben van a siker - testvérek a sportban I.

Vágólapra másolva!
2011.12.15. 14:45
null
Az olimpiai bajnok Steinmetz fivérek egymás mellett és ellen is játszottak már mérkőzést
Címkék
Sportleg sorozatunk legújabb részében azokkal a sportolókkal foglalkozunk, akik testvérük oldalán uralni tudtak bizonyos sportágakat, vagy legalábbis kiemelkedő sikereket értek el egyazon sportágban. Összeállításunk úgy sem elégíthet ki minden igényt, hogy megpróbáltuk a lehető legszélesebb skálát bejárni a csapatsportoktól a technikai sportokig, s a labdarúgásnak újabb két részt szentelünk a közeljövőben, külön-külön taglaljuk majd a hazai és a nemzetközi futballt.

A magyar sport legnagyobb olimpiai sikereit talán a vízilabdázóinknak köszönhetjük, egyetlen csapatsportágban sem voltunk olyan sikeresek az ötkarikás játékokon, mint pólóban, amely kilenc nyári olimpián hozott aranyérmet Magyarországnak. Olimpiai aranyérmes válogatottjainkban több testvérpár is feltűnt, elsőként a Keserű fivérek.

Ferenc és Alajos az MTK-ban nevelkedett Komjádi Béla tanítványaként, a fivérek első olimpiája az 1924-es volt, amelyen a magyar válogatottal a hetedik helyezést szerezték meg. Négy évvel később ezüstérmesek lettek az olimpián, majd 1932-ben Los Angelesben felértek a csúcsra. 1926-ban, 1927-ben és 1931-ben az Európa-bajnok csapatban is együtt szerepeltek, Ferenc 1933-tól 1935-ig szövetségi kapitány volt, 1934-ben ő a parton, Alajos a vízben tett érte, hogy negyedszer is Eb-győztesek legyenek. Visszavonulása után Alajos is edző lett.

A Konrád família hasonlóan sikeres volt. János és Sándor 1962-ben Lipcsében közösen nyert Európa-bajnokságot, s bár Sándor a hatvanas években 27-szer volt válogatott, s hétszer nyert magyar bajnokságot, egyetlen olimpiára sem jutott el.

123-szoros válogatott viszont már az 1960-as olimpián is ott volt, bronzérmet szerzett. Az 1964-es tokiói játékokon sikerült aranyérmet szereznie, négy évvel később ismét bronzérmes lett a válogatottal. 1990-től 1992-ig a válogatott szövetségi kapitányaként vb-bronzérmet szerzett.

Négy évvel fiatalabb öccsével, Ferenccel együtt szerepelt az 1968-as bronzérmes csapatban. Ferenc 1972-ben ezüstérmet szerzett, s az első, 1973-ban megrendezett világbajnokság aranyérmes csapatában is ott volt. Egy évvel később Európa-bajnok lett, majd 1976-ban Montrealban neki is összejött az olimpiai aranyérem. Nyolcszoros magyar bajnok, aki visszavonulása után játékvezetőnek állt.

Az 1976-os olimpiai bajnoki cím után 24 szűk esztendő következett az olimpiákon, de Kemény Dénes vezetésével három olimpiát nyert zsinórban a férfiválogatott.

A 2004-es csapatban a másodszor diadalmaskodó Steinmetz Barnabás mellett ott volt öccse, Ádám is, így a Keserű fivérek után második magyarként csapattársakként lettek olimpiai bajnokok vízilabdában. Édesapjuk, Steinmetz János az 1968-as olimpiai bronzérmes csapatban együtt játszott Konrád Ferenccel és Jánossal.

Barnabás öt évvel idősebb Ádámnál, ezt az ezt az „előnyt” kihasználva tagja lehetett az 1997-es és az 1999-es Európa-bajnok válogatottnak, az 1998-as vb-ezüstérmes csapatnak, s szerepelt a 2003-as világbajnok gárdában is. Jelenleg mindketten a Vasasban játszanak, de volt rá példa, hogy egymás ellen szerepeltek a vízilabda Euroligában, miközben Ádám a Kotor együttesét erősítette.

TESTVÉRCSATA A VÍZBEN

A 2008-as olimpiai bajnokcsapatban együtt szerepelt a Varga testvérpár, Dániel és Dénes, akik az Újpestben kezdték pályafutásukat, de a Vasasban robbantak be, s e klubból lettek válogatott játékosok. Dániel több mint négy évvel idősebb Dénesnél, a 2005-ös és a 2007-es vb-ezüstérmes csapatban is szerepelt, a 2006-os Eb-n együtt lettek másodikok. Pályafutásuk csúcsa a 2008-as pekingi olimpia.

Tavaly nyáron közösen hagyták el a Vasast, mindketten a horvát Primerja Rijekához szerződtek.

Meg kell jegyezni, hogy bár a 2004-es bajnokcsapatban szereplő Varga Tamásnak van egy Zsolt nevű fivére, ő nem azonos a 2000-es bajnok Varga Zsolttal. Az olimpiai bajnok Varga I Zsolt néven ismert a sportsajtóban, míg Tamás testvére Varga II. Zsolt néven szintén volt válogatott.

Utódjaikká jelenleg talán a Decker fivérek pályáznak jó eséllyel, Attila a Szolnokban véd, míg Ádám a Vasasban termeli a gólokat.

A válogatott két Iváncsikja
A válogatott két Iváncsikja

A magyar sportélet szintén népszerű fivérei a kézilabdázó Iváncsik testvérek, a 165-szörös válogatott, vb-ezüstérmes Iváncsik Mihály fiai. A legidősebb Gergő apjához hasonlóan olimpiai 4. helyezett lett, a veszprémi csapattal 2002-ben BL-döntőt játszott, s azóta is az MKB-nál játszik egyik öccsével, Tamással, aki hozzá hasonlóan a válogatott oszlopos tagja.

A harmadik fiú, Ádám még csak 21 éves, a Tatabányában játszik. A három fiút apjuk akkor kezdte el komolyan képezni, amikor Grazban játszott, és kiköltözött vele a család – Mihály ekkor a fiai oktatására szánta a szabadidejét, a srácok kiváló alapokkal csatlakozhattak a Győri ETO utánpótláscsapataihoz.

Volt válogatott Nagy László és testvére, a ma Kecskeméten védő Levente is, s megemlíthetjük Zubai Szabolcsot és Gábort, Putics Barnát és Bencét, Rosta Istvánt és Miklóst, valamint a Tatabányán, illetve Tatán pallérozódó Kanyó fivéreket (Ádám, Balázs és Bence).

Fiú, lány páros Laluska Balázs és Eszter, a Mocsai Tamás és Dorottya, Pásztor István és Zsófia, Ilyés Ferenc és Annamária, valamint Sterbik Árpád és Andrea is.

A Siti nővérek egy évtizeden át voltak meghatározó tagjai a női válogatottnak, Eszter és Beáta legnagyobb közös sikere a 2000-es romániai Európa-bajnokságon megszerzett aranyérem volt. Már mindketten befejezték a játékot. Pádár Ildikó is, akinek húga, Margit a válogatottságig nem jutott el, jelenleg Érden játszik.

Szamoránsky Piroska és Anikó, valamint Herr Orsolya és Anita a jelenlegi magyar női kézilabdaelit tagja.

Jégkorongban a szapporói csodában szerepet vállaló Vas Jánost és Mártont kell megemlítenünk, a magyar jégkorong legnagyobb sikerében az akkor a francia Brianconban légióskodó Márton és az amerikai Iowában szereplő János is fontos szerepet töltött be. Az A-csoportos vb-n is mindketten szerepeltek, majd a Volánban is játszottak egymás mellett.

Kosárlabdában Fodor Márton és Fodor Gergely egyaránt válogatott játékos, míg a nyáron visszavonult Mészáros Zalánnak Kornélia a testvére. Fiú, lány páros Ruják András és Nóra.

Az olimpiai érmes Nagy testvérpár
Az olimpiai érmes Nagy testvérpár

Az egyéni sportokban talán a Polgár nővérek a legismertebbek, Zsuzsanna, Zsófia és Judit egyaránt kiváló sakkozó lett, apjuk, Polgár László speciális képzésben részesítette őket, bizonyítani akarta, hogy ha fiatal koruktól specializálódnak bizonyos területre, abban csúcsteljesítményre képesek. Az évek során Zsófia Izraelbe, Zsuzsa az Egyesült Államokba költözött, Judit viszont még mindig aktívan sakkozik, az idén is az év legjobbja lett.

Vívóink közül Nébald György az 1988-as szöuli olimpián aranyérmet nyert, 1992-ben vb-ezüstérmes lett, míg bátyja, Nébald Rudolf az 1980-as moszkvai olimpián szerzett bronzérmet. Visszavonulásuk után sem szakadtak el a sportélettől, György a kardválogatott kapitánya volt, Rudolf a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségének elnöke.

Marosi Paula 1964-ben a női tőrcsapattal arany-, 1968-ban ezüstérmet szerzett, igaz, egyik döntőben sem mehetett fel a pástra. Bátyja, Marosi József 1956-ban Melbourne-ben a párbajtőrcsapattal ezüst-, a tőrcsapattal bronzérmet szerzett.

A téli sportokban a Nagy László, Nagy Marianna műkorcsolyapáros szerzett olimpiai érmet, a testvérpár 1952-ben Oslóban, majd négy évvel később Cortina d’Ampezzóban is bronzérmet szerzett. 1950-ben Oslóban és 1955-ben Budapesten Európa-bajnokok lettek, de a 3. helynél az olimpia mellett a világbajnokságon sem jutottak előrébb.

Az idén márciusban elhunyt Marianna sikeres edző volt és az edzőképzésben is részt vett, akárcsak a 2005-ben elhunyt László, akinek leghíresebb tanítványa a vb-bronzérmes Almássy Zsuzsa volt.

Verrasztó Dávid és Evelyne
Verrasztó Dávid és Evelyne

A moszkvai olimpián ezüst- és bronzérmet szerző Verrasztó Zoltán úszó két gyereke is nagy reményekkel utazik Londonba, Evelyn nagy medencében eddig egy EB-arany- és két ezüstérmet szerzett (tavaly Budapesten egyet-egyet), bátyja, Verrasztó Dávid a hazai Eb-n lett ezüstérmes.

A kétszeres világbajnok és egyszeres olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel öccse, Gergely szintén a válogatott csapat tagja, Londonban is Dánieltől számíthatunk kiugró teljesítményre.

Cselgáncsban az Ungvári testvérpárból Miklós háromszoros Európa-bajnok, s öccse, Attila is biztatóan szerepelt, de az idén doppingolás miatt két évre eltiltották.

Ökölvívóink közül a vb-ezüstérmes és Eb-bronzérmes Bedák Pált, valamint Eb-bronzérmes fivérét, Bedák Zsoltot kell megemlítenünk, míg súlyemelésből a Takács nővéreket: Erika az első magyar női súlyemelő-világbajnok (1995), Mária pedig minden idők legtöbb világbajnoki érmét – összesen 33! – begyűjtő emelője.

EGYÉNI SPORTOK

Serena és Venus több éven keresztül uralta a női teniszt
Serena és Venus több éven keresztül uralta a női teniszt

A kétezres évek bizonyos időszakaiban Venus és Serena Williams uralta a női tenisz világát. 1999 és 2010 között egyéniben Serena 13, Venus 7 Grand Slam-trófeát nyert, és párosban sem tétlenkedtek: Ausztráliában és Wimbledonban négyszer-négyszer, Párizsban és a US Openen kétszer-kétszer utasították maguk mögé a teljes női mezőnyt. Nyolc GS-döntőt vívtak egymással (a 2002-es Roland Garros és a 2003-as Australian Open között zsinórban négyet), hatszor Serena, kétszer Venus jött ki győztesen.

Az elmúlt 12 évben az idei előtt a 2006-os volt az egyetlen év, hogy egyesben és párosban sem tudtak GS-trófeát nyerni – igaz, Serena az idén legalább a döntőig eljutott New Yorkban. A 2000-es és a 2008-as olimpián nyertek párosban, s Sydneyben Venus egyéniben is aranyérmes lett.

Testvéri szeretetüket nem árnyékolta be a rivalizálás, tudtak örülni a másik sikerének. Chris Evert a Williams nővérek kapcsán beszélt saját húga, Jeanne elleni találkozóiról: „Utáltam azokat a meccseket, a legrosszabb érzés volt ellene játszani. Láttam rajta, hogy meg akar ölni, inkább rá sem néztem, csak igyekeztem, minél hamarabb véget érjen a meccs. Később egy szót sem ejtettünk ezekről a mérkőzésekről.”

Dave és Mark Schultz: olimpiai és világbajnokok
Dave és Mark Schultz: olimpiai és világbajnokok

Hasonlóan sikeres a szintén amerikai Bryan testvérpár, Bob és Mike férfi párosban 11 Grand Slam-tornát nyert már – igaz, egyéniben korántsem olyan sikeresek, mint a Williams nővérek, testvérük nélkül még egyikük sem nyert ATP-tornát. A Davis-kupában játszott párosmeccseik közül 19-et megnyertek, és csak kettőt veszítettek el – az idén nyolcadszor érdemelték ki a Nemzetközi Teniszszövetség világbajnoki címét a férfi páros kategóriában.

A skót Andy Murray bátyjával, Jamie-vel két tornát nyert meg, sőt öccsével ellentétben Jamie már Grand Slam-diadallal is büszkélkedhet, 2007-ben Jelena Jankovics oldalán a wimbledoni bajnokság vegyes párosában győzött. Ám Jamie egyesben meg sem közelíti azt a szintet, amelyet Andy képvisel, így nehéz elképzelni, hogy meg tudják ismételni a Sánchez, illetve a McEnroe fivérek produkcióját: az egymás elleni ATP-tornadöntőt.

A két spanyol, Emilio és Javier az 1987-es madridi fináléban találkozott egymással, s a 12 egyes párharcukból 10-et megnyerő Emilio három játszmában nyert. Az 1989-ben Taróczy Balázzsal az oldalán Münchenben tornát nyerő Javier három ATP-viadalt nyert meg fiútestvére párjaként. Lánytestvérük, Arantxa Sánchez Vicario négyévesen kísérte el őket az edzésre, ő is ütőt ragadt, és végül sikeresebb lett, mint két bátyja: egyesben négy, párosban hat, vegyes párosban négy Grand Slam-tornát nyert, egyesben és párosban is volt világelső. Testvéreivel nagy tornán nem jutott el a csúcsra, Emilióval 1991-ben a US Open döntőjéig jutott.

Az amerikai McEnroe testvérpárból John volt a sikeresebb, az élő legenda három wimbledoni és két US Open-diadala mellett párosban Londonban ötször, New Yorkban négyszer nyert. Egyszer sem Patrickkal, kettejük közös karrierjének csúcspontja az 1991-es chicagói torna döntője volt, John szetthátrányból fordítva nyert.

A belga Rochus testvérpár két ATP-döntőig jutott, de közösen nem tudtak nyerni. Olivier, aki párosban 1998-ban wimbledoni bajnok lett Roger Federerrel, a 2004-es Roland Garroson Javier Malisse oldalán diadalmaskodott. Ő még aktív, nem úgy Christophe, aki 209 végén visszavonult.

Oroszország híres teniszező testvérpárja Marat Szafin és Dinara Szafina, akik apjuk tenisziskolájában nőttek fel. Marat 2000 novemberében, a US Open megnyerése után a világranglista élére állt, s 2005-ben Melbourne-ben újabb GS-trófeát szerzett. 2009 végén visszavonult.

Húga, Dinara ebben az évben szintén világelső lett, ezzel a Szafin, Szafina testvérpár lett az első a tenisz történetében, amelynek mindkét tagja vezette a ranglistát. Igaz, a lánynak a GS-tornagyőzelem nem jött össze, és az idén október 7-én Marat bejelentette, hogy Dinara is felhagyott a profi tenisszel.

A Hopman-kupában játszottak együtt párost, 2009 elején a döntőbe jutottak, de kikaptak a szlovákoktól. Marat elmondása szerint amíg ő inkább tehetségének köszönheti, hogy a legjobbak közé emelkedett, Dinara rengeteg munkájának köszönhetően jutott el a világelsőségig.

Ahogy Szafinék a teniszben, a Kostelic testvérpár az alpesi sízésben jutott el a csúcsra, sőt, 2003 januárjában a sízés történetében először ugyanazon a napon arattak vk-futamgyőzelmet. Ivica 2002-ben műlesiklásban, a legutóbbi szezonban a szám mellett kombinációban és összetettben is világkupagyőztes lett.

Lánytestvére, a sérülései miatt 2007-ben visszavonult Janica négyszer nyerte meg az összetett világkupát, s fivérével szemben az olimpián is a csúcsra ért: 2002-ben Salt Lake Cityben kombinációban, műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is aranyérmes lett (super-G-ben ezüstérmet szerzett, lesiklásban nem indult), ezzel Horvátország első aranyérmeit szerezte meg a téli játékokon. Négy évvel később Torinóban kombinációban megvédte a címét.

2002-ben és 2003-ban Horvátország legjobb női és férfisportolója is a Kostelic családból került ki.

Norvégiából a sílövő Berger testvérpárt hasonlíthatjuk Kostelicékhez, Tora egy-egy olimpiai és vb-aranyérmet nyert (Vancouverben szerzett aranyával Norvégia lett az első a téli játékok történetében, amely elérte a 100-as álomhatárt), míg fivére, Lars egy sílövő- és három sífutó-vb-arannyal büszkélkedhet.

Az alpesi sí történetében 15 testvérpár mondhatja el magáról, hogy mindkét tagja vk-futamgyőzelmet aratott, az amerikai Mahre fivéreket emeljük ki, akik 1983 februárjában szintén egy napon nyertek a vk-ban: a világbajnok Steve műlesiklásban, az olimpiai és világbajnok Phil az egy nappal korábban futott lesiklással kiegészített kombinációban diadalmaskodott.

Míg a síző Kostelic testvérpár édesapja síoktató volt, a kerékpársportban az utóbbi években kulcsszerepet betöltő Schleck testvérpár a családi hagyományokat ápolja: nagyapjuk, Gustav az 1930-as években versenyzett, apjuk, Johny az 1960-as és '70-es években, az 1970-es Vueltán szakaszt is nyert, és kétszer a legjobb húsz között zárta a Tour de France-t.

Andy 2008-tól 2010-ig egymás után háromszor lett a Tour leggyorsabb fiatal versenyzője, az idén pedig zsinórban harmadszor az összetett verseny másodikjaként ért célba. Eddig három szakaszt nyert a Francia körversenyen, eggyel többet, mint a nála öt ével idősebb Fränk.

Atlétikában a két világbajnokot felvonultató Bekele testvérpárt kell kiemelni, a hosszútávfutó Kenenisa három olimpiai, öt világbajnoki arannyal büszkélkedik szabad téren, de fedett pályán is nyert már vb-aranyat, nem beszélve 16 mezeifutó-vb-diadaláról. Közel öt évvel fiatalabb öccse, Tariku 2008-ban fedett pályán lett vb-1. 3000 méteren.

A Bekele család női megfelelői Etiópiában Dibabáék: Tirunesh Pekingben 5000 és 10000 méteren is olimpiai bajnok lett, s két-két vb-aranya is van ezekben a számokban. Nővére, Ejagayehu 2004-ben 10 ezer méteren ezüstérmet szerzett.

Európában a belga Borlée fivéreket kell kiemelni, a 400 méteren Eb-címvédő Kevin többek között fivérével, Jonathannal nyert 4x400-as váltóban Eb-bronzérmet és fedett pályán vb-ezüstöt.

A múltból két olyan testvérpárt említünk meg, amelynek egyik tagja mögött eltörpült a másik: Vaszilij Bubka rúdugró korántsem volt olyan sikeres, mint öccse, az egyszeres olimpiai és hatszoros (fedett pályán további négyszeres) világbajnok Szerhij. Legfőbb „közös” sikerüket az 1986-os stuttgarti Európa-bajnokságon aratták, Szerhij Vaszilijt megelőzve győzött.

A kilencszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok Carl Lewis húga, Carol távolugrásban jeleskedett, az 1980-as ellenolimpián második, az 1983-as helsinki vb-n bronzérmes lett.

A jövő évi londoni olimpia egyik legnagyobb brit reménysége a triatlonban szereplő Brownlee testvérpár: az idei pekingi világbajnokságon a 23 éves Alistair 21 éves öccsét, Jonathant megelőzve győzött az elit kategóriában. Tavaly szeptemberben Budapesten a vb-sorozat döntőjében Alistair a fő versenyt, Jonathan a 23 éven aluliak kategóriáját nyerte meg.

A vívás valaha volt legsikeresebb testvérpárjának az olasz Nadi fivéreket tartják, az 1920-as antwerpeni olimpián Nedo Nadi öt aranyérmet nyert nyolc évvel korábbi stockholmi egy aranya mellé. A kard-, a tőr- és a párbajtőrcsapatban is ott volt fivére, Aldo, akit az egyéni kardverseny döntőjében legyőzött.

Szintén olimpiai bajnok lett vívásban a belga Henri és Paul Anspach, valamint az olasz Edoardo és Dario Mangiarotti.

TECHNIKAI SPORTOK

Schumacher–Schumacher csata 2004-ből
Schumacher–Schumacher csata 2004-ből

A Formula–1 történetének legsikeresebb testvérpárja a német Schumacher fivérek voltak. Michael 1991-ben mutatkozott be az F1-ben, 1994-ben és 1995-ben világbajnoki címet szerzett a sportágban addig elenyésző sikert megélt Németországnak. Michael Schumacher sikerei után öccsét is tárt karokkal várták az F1-ben.

Ám Ralf nem tudta ugyanazt a szintet hozni, mint Michael, mert miközben bátyja hét világbajnoki címig jutott, ő hat futamgyőzelemnél nem ment többre. Ráadásul azt is el kellett viselnie, hogy a brit sajtó a rendszeres kritikák miatt bezárkózó Michael elérhetetlensége miatt részben rajta töltötte ki a haragját. Ennek ellenére a reklámértéke így is az egyik legmagasabb volt az F1-es pilóták között.

AMERIKA A DINASZTIÁKÉ

Amerikában nem ritkák az autósportos dinasztiák. Az F1-es világbajnok Mario Andretti testvére, Aldo is versenyzett, s fiaik is az autósportnak szánták életük kisebb-nagyobb részét. Mario ágán az Indycar-bajnok Michael és a szintén a nyitott karosszériás sorozatban szereplő Jeff, Aldóén a még mindig aktív John és a fiatalon szintén versenyző, de már újságírásból és versenyzőoktatásból élő Adam folytatta a hagyományokat. És még ott van Marco, Michael fia is…

Hasonló az Unser família, amelyből elsőként Jerry indult el az Indy 500-on, de nem tudta megnyerni. Két testvére azonban sikerrel járt: Bobby 1968-as diadala után vissza is vonult (csak hónapokkal később hirdették ki győztesnek, ami felháborította), míg Alfred, azaz Al Unser négyszer diadalmaskodott az 500 mérföldesen. Mindhárom fivér fia indult az Indy 500-on, Al fia, Al Jr. kétszer nyert.

A kétszeres Indcyar-bajnok, négyszeres Indy 500-győztes Rick Mears fivére, Roger is indult az Indycarban, de nem tudta megközelíteni testvére sikereit, három negyedik helyezés volt tőle a maximum.

A NASCAR híres testvérpárjai közül a kétszeres bajnok Terry és az egyszeres összetettbeli első Bobby Labontet, a legnagyobb NASCAR-viadalon, a Daytona 500-on egyaránt diadalmaskodó Darrell és Michael Waltripet, valamint a jelenlegi legsikeresebb testvérpárt, Kurt és Kyle Busch-t érdemes kiemelni.

Összesen 157 futamon álltak rajthoz együtt, 66-szor mindketten pontot szereztek, 16-szor álltak együtt a dobogón, és 8-szor sajátították ki az első rajtsort. Egy évvel bátyja után, a 2007-es idény végén szállt ki az F1-ből, a német túraautó-bajnokságban versenyez, nem sok sikerrel. Michaellel ellentétben nem tervezi a visszatérést.

A közös statisztikákból a pontszerzést csak Emerson és Wilson Fittipaldi tudta elmondani magáról, a két brazil a ’70-es években 35 versenyen indult együtt, s kétszer értek célba mindketten az első hat között. Szerény teljesítménye után csapatot alapított, s meggyőzte Emersont, hogy versenyezzen nála. A kétszeres világbajnok Emmo 30 évesen beadta a derekát, itt indult el a lejtőn a pályafutása: hátralévő öt idényében csak egy második helyezést ért el, és a nagy küszködésre a házassága is ráment...

Testvérpárként indult még az F1-ben az 1979-es világbajnok Jody Scheckter és fivére, Ian, aki 1974 és 1977 között versenyzett a sorozatban, 18 rajtja volt, de pontot nem szerzett. A brit Peter és Graham Whitehead az 1952-es Brit GP-n indult együtt, míg a Villeneuve fivéreknek nem adatott meg, hogy közösen rajthoz álljanak: bár Gilles oszlopos tagja volt a mezőnynek, a motorosszánversenyeken remeklő Jacques két 1981-es próbálkozása kudarcba fulladt, nem tudta magát kvalifikálni. Ez egy évvel Gilles halála után, az 1983-as Kanadai Nagydíjon sem sikerült, úgyhogy Jacques nagydíjrajt nélkül maradt – azonos nevű unokaöccse azonban 1997-ben megszerezte a családnak a vb-címet.

Bár közösen nem indultak versenyen, a mexikói Ricardo és Pedro Rodríguez egyaránt remek versenyző volt. Ricardo 1962-ben öt ferraris verseny után, 20 évesen egy Lotusszal akart indulni hazája vb-n kívüli versenyén (a mexikóvárosi pálya máig a fivérek nevét viseli), de edzés közben életét vesztette. Az F1-ben egy évvel később debütáló Pedro 1971-ig 54 versenyen állt rajthoz, két győzelmet aratott, 1971 nyarán egy németországi sportautó-viadalon életét vesztette.

A rali-világbajnokságot sem hagyhatjuk szó nélkül, az ötszörös brit bajnok Jimmy McRae fiai közül a négy éve elhunyt Colin 1995-ben világbajnok lett, míg Alister 76 vb-futamon négy szakaszgyőzelmet jegyzett.

A gyorsasági motor mai mezőnyéből a spanyol Espargaró fivéreket kell megemlíteni, Aleix jövőre a MotoGP-ben indul, öccse, Pol pedig a Moto2-ben szerepel. Nicky Hayden fivérei is versenyeznek, 2001-ben egy amerikai superbike-futamon Springfieldben a jelenlegi MotoGP-menő nyert testvérei, Tommy és Roger Lee előtt.

 

CSAPATSPORTOK

Kézilabdában a francia Gille testvérpár számít a sportág legsikeresebbjének: 2008-ban olimpiát, 2001-ben világbajnokságot, 2006-ban és 2010-ben Európa-bajnokságot nyertek együtt. A beálló Bertrand és az irányító Guillaume kisgyerekként együtt kézilabdázott, a HBC Loriolban kezdték pályafutásukat, ahonnan 1996-ban szerződtek a Chambéryhez.

Hamburgba is együtt igazoltak át 2002-ben, azaz egész pályafutásukat ugyanabban a csapatban töltötték el.

Az 1976-os születésű Guillaume 1996-ban, a két évvel fiatalabb Bertrand egy évvel később mutatkozott be a válogatottban. Közös világbajnoki címeik száma három is lehetne, ha Bertrand a pekingi olimpia megnyerése után nem dönt úgy, hogy fáradtság és sérülései miatt szünetelteti válogatottbeli karrierjét a 2009-es vb alatt, s ha Guillaume nem hiányzik az idei vb-ről sérülése miatt. A francia válogatott erejét mutatja, hogy hiányuk ellenére is mindkétszer világbajnok lett, s némiképp meglepő, hogy a testvérpár csak két bajnoki címet szerzett klubcsapatával: a Chambéryvel 2001-ben, a Hamburggal 2011-ben nyerte meg a nemzeti ligát.

Szintén francia testvérpár Nikola és Luka Karabatic, a Montpellier-ben játszanak együtt, s az idén a 23 éves Luka is bemutatkozott a válogatottban. A 2007-es vb-n ezüstöt, 2009-ben pedig bronzot nyerő lengyel válogatottból Marcin és Krzysztof Lijewski a Gille testvérekkel játszik együtt Hamburgban. A lengyel sikercsapat másik testvérpárja, Bartosz és és Michal Jurecki klubszinten külön utakon jár, Michal németországi légióskodása után tavaly visszatért a Kielcéhez, míg Bartosz a Magdeburgban játszik.

A Magyarországon is megfordult külföldiek közül a már az Atlético Madridban szereplő Kiril Lazarov fivére a szkopjei Filip, míg az exszegedi, jelenleg klub nélküli Tomás Stranovsky testvére, Martin a Leónt erősíti. A Szegedből tavaly a Celjéhez szerződő Luka Zvizej fivérével, Mihával együtt szerepelt a szlovén nemzeti csapatban a 2010-es Eb-n.

A hölgyeknél a győri Heidi Löke fivére, a 186-szoros válogatott Frank amellett, hogy a húgát menedzseli, a német Lübbeckben játszik. Lánytestvérük, Lise Norvégiában, a Storhamarban játszik. Löke győri klubtársa, Katrine Lunde ikertestvérével, a jelenleg a norvég IK Vagnál játszó Kristinével 2008-ban olimpiát, 2004-ben, 2006-ban és 2008-ban Európa-bajnokságot nyert. Katrine a 2010-es kontinensbajnokban is szerepelt, akárcsak Nora Mork, aki az ikertestvérével, Theával játszik a Larvikban.

A vízilabdában ugyan a magyarok vonultatják fel a legtöbb olimpiai bajnok testvérpárt, az olaszok is büszkélkedhetnek kettővel: Tullio és Gianfranco Pandolfini az 1948-as, Francesco és Giuseppe Porzio pedig 1992-ben nyert csapattársként olimpiai aranyérmet.

Röplabdában Mike és Bas van de Goor az 1996-os holland, Vladimir és Nikola Grbics a 2000-es szerb válogatott tagjaként lett olimpiai bajnok.

Marc és Pau Gasol együtt örül, illetve egymással küzd
Marc és Pau Gasol együtt örül, illetve egymással küzd

Kosárlabdában jelenleg talán a 2006-os világbajnok, illetve a 2009-es és 2011-es Európa-bajnok spanyol válogatottban szerepelt Gasol testvérpár a legismertebb. Pau és Marc is az NBA-ben játszik, a Lakers, illetve a Memphis színeiben.

Barcelonában születtek, Pau a gránátvörös-kékeknél edződött, majd miután 2001-ben Memphisbe került, a teljes család átköltözött az amerikai városba. A 16 éves Marc egy memphisi középiskolában játszva felhívta magára a Barcelona figyelmét, és hazatért, 2008-ig Katalóniában játszott. Érdekesség, hogy őt a Lakers, Pau jelenlegi klubja draftolta, de egy meccset sem játszott a kaliforniaiaknál, mielőtt – Pauért cserébe – a Grizzlieshez került. Újoncként bátyja klubcsúcsát döntötte meg mezőnydobási pontosság tekintetében. A 2006-os vb-döntőben Pau az elődöntőben elszenvedett sérülése miatt nem játszott, de így is a torna legértékesebb játékosává választották.

Peyton és Eli Manning
Peyton és Eli Manning

Az NBA elmúlt évtizedeiben az All Star-gála zsákolóversenyében egyaránt megforduló Dominique és Gerald Wilkins, a jelenleg már a Chicago vezérkarában dolgozó John és Jim Paxson (előbbi három bajnoki címet nyert a Bulsszal, utóbbi a Portland játékosaként kétszer All Star-válogatott lett), valamint Chuck és Wesley Person emelhető ki.

A liga edzői között is voltak híres testvérpárok. A játékosként az NBA-ben szereplő Larry Brown 1972-ben kezdett el edzősködni, 1974-ben a Denver Nuggets vezetőedzője lett. Fivére, Herb ez idő alatt a Detroitot irányította, de miután elbocsátották, öccse mellé szegődött, és az ő munkáját segítette. A Philadelphiát 2001-ben a nagydöntőig vezérelték, a Detroittal bajnokok lettek (nem rokonai a 2004-ben visszavonuló Hubie Brownnak).

A jelenleg az Orlando vezetőedzőjeként dolgozó Stan Van Gundy a Miaminál kezdte vezetőedzői karrierjét, míg öccse, Jeff 1996-tól 2001-ig a New York, 2003-tól 2007-ig a Houston vezetőedzője volt – azóta tévékommentátorként dolgozik.

Összeállításunk végtelen történet is lehetne, ezért nézzék el nekünk, hogy nem térünk ki a Magyarországon periférikus sportágakra, mint a rögbi, a gyeplabda vagy a krikett, amelyekben szintén számtalan testvérpárról lehetne írni. A hoki világából viszont összeszedtünk jó néhány példát – csak néhányat emeltünk ki a rengeteg testvérpárból.

Olimpián a svédek büszkélkedhetnek bajnok testvérpárral, mindjárt kettővel is: Kenny és Jörgen Jönsson az 1994-ben és 2006-ban aranyérmet nyerő válogatottnak is tagja volt, sőt utóbbi gárdában még egy testvérpár, Daniel és Henrik Sedin is szerepelt. Az ikerpár az idén a Stanley-kupa megnyeréséhez is közel került, de a Vancouverrel elbuktak a Boston ellen.

Az NHL bajnoki címe összejött a Niedermayer fivéreknek, Scott és a Ferencvárosban is megfordult Rob 2007-ben az Anaheim színeiben azt követően ért fel együtt a csúcsra, hogy Scott 2003-ban a New Jerseyvel a Robbal felálló Ducksot győzte le a fináléban.

A 12 évvel ezelőtti döntő volt az első 1946 óta, amelyen két fivér egymással nézett szembe, 1946-ban Ken Reardon és a Montreal Terry és a Boston ellen diadalmaskodott az NHL legnagyobb múltú klubrivalizálásának egyik epizódjában. (Másik, ezen a helyen említésre méltó eset a két Espositóé, a kapus Tony a Montrealban játszotta első NHL-meccsét, méghozzá a Boston ellen: a 2–2-es döntetlent hozó találkozón mindkét Bruins-gólt bátyja, Phil lőtte neki.)

A közös sikerre több példa is volt: nyert együtt Stanley-kupát a Rangersszel 1940-ben Lynn és Muzz Patrick, 1981-ben az Islandersszel Jean és Denis Potvin is, míg a legtöbbszörös közös bajnok a Richard testvérpár: Henri és Maurice az ötvenes évek második felében öt idényt töltött el együtt a Montrealban, mindegyikben bajnok lett a Canadiens. Az NHL legtöbbszörös bajnoka Henri volt 11-gyel, Maurice 8-ával messze ők számítanak a legsikeresebb testvérpárnak az NHL történetében.

Sutteréknek is összejött a közös bajnoki cím, Brent és Duane 1982-ben és 1983-ban az Islanderst vezette diadalra. További négy testvérük játszott még az NHL-ben, Brian, Darryll, és a liga első ikerpárja, Rich és Ron, akik a Phillyben játszottak együtt az Islanders sikercsapatával: csak ekkor fordult elő, hogy négy testvér volt egyszerre a jégen.

Marián, Peter és Anton Stastny a nyolcvanas évek elején együtt játszott a Québec Nordiques együttesében. A csehszlovák testvértrióból Peter fiai viszik tovább a hagyományt,Yan és Paul azonban már amerikaiként játszik az NHL-ben.

A tengerentúli liga legeredményesebb testvérpárja a Gretzky duó, igaz, a 895 gólból csak egyet, a 2861 pontból pedig négyet jegyzett Brent, a többi Wayne nevéhez fűződik.

Ami az olimpiai érmeseket illeti, a közelmúltban Pavel és Valerij Bure az orosz válogatottal 1998-ban ezüst, 2002-ben bronzérmet szerzett, előbbi csapatnak Borisz és Dmitrij Mironov is tagja volt. Saku és Mikko Koivu 2006-ban olimpiai ezüstérmes lett a finn válogatottal, a Tomás és Frantisek Kaberle pedig bronzérmet szerzett a cseh csapattal. A Jönsson és a Sedin fivéreket is ideszámítva Torinóban mindegyik dobogósnál voltak fivérek.

Az NHL új vonulatában a Staal testvérek viszik a prímet, Eric 2006-ban a Carolinával, Jordan 2009-ben a Pittsburghgel nyert Stanley-kupát. Marc a New York Rangersben játszik, s nem kizárható, hogy a jelenleg az alsóbb osztályokban vitézkedő 21 éves Jared is fel fog kerülni a ligába.

Végül egy tévhitről: a Pittsburghgel 1991-ben és 1992-ben Stanley-kupát nyerő Mario és a három csapattal négy bajnoki címet szerző Claude Lemieux nem testvérek, sőt egyáltalán nincs köztük rokoni kapcsolat. Igaz, Mariónak (Alain) és Claude-nak (Jocelyn) a fivére is megfordult az NHL-ben.

Balról Marc, Eric, Jordan és Jared Staal
Balról Marc, Eric, Jordan és Jared Staal

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik