A női kosarasok a végét már nem bírták erővel Nankingban

RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)
Vágólapra másolva!
2014.08.26. 16:41
null
Női kosarasaink lemaradtak a dobogóról (Fotó: mob.hu)
Elődöntőre, illetve éremszerzése készült a női kosárcsapatunk, a torna végére azonban már nem bírta erővel az együttes, s végül a bronzmérkőzésen is kikapott.

Nem szokványos dolog, hogy bármilyen nemzetközi kosárlabda-torna végjátékában érdekelt legyen egy-egy magyar csapat – még ha mostanság kezdünk is hozzászokni a jóhoz. Női vonalon utánpótlásunk ugyanis szárnyalt a nyáron, előbb az U17-es gárda világbajnoki bronzérmes lett, majd az U18-as brigád nyerte meg a divízió 1-es Európa-bajnokságot,a nankingi ifjúsági olimpián pedig a legjobb négy közé jutott a fiatalabb csapatból kettő, az idősebből három játékost felvonultató válogatott.

Az ifjúsági olimpián persze sok más sportággal együtt a kosárlabda sem az a kosárlabda. Nankingban ugyanis a 3x3-as szabályrendszer dívik, azaz három a három ellen, egy palánkra, 12 másodperces támadóidő, egypontos, illetve kívülről kétpontos kosarak mellett, 10 percig, vagy 21 pontig küzdenek a csapatok – ebben pedig remekeltek a mieink.

Az elődöntőig kilenc győzelmet szereztek a lányok mindössze egy vereség mellett, ez pedig még arra is feljogosította őket, hogy bízzanak a sikerben a toronymagas favorit amerikai együttes ellen, amely egyébként többek közt egy olyan lánnyal állt fel, akin ránézésre úgy tíz kiló felesleg volt. A kerek hölgyemény viszont egyrészt remekül fogott pozíciót, másrészt vajkeze van, szóval alaposan meggyűlt vele a bajunk. Egy ideig még tartotta magát a magyar együttes, végül azonban azzal kellett beérnie, hogy ő dobta a legtöbb pontot a későbbi aranyérmesnek.

Miközben a szomszéd stadionban a Mexikó–Szlovákia női futball bronzmérkőzés zajlott – a mexikóiak néha egészen szép dolgokat csináltak –, a mieink egy kis pihenést követően a francia kosár- és tollasválogatott néhány tagjával melegítettek. Mosolygósan, jókedvűen gyakoroltak a mieink, hittünk benne, hogy összejöhet a bronzérem.

Egy dologgal azonban nem számoltunk, illetve nem akartunk számolni: a lányokból iszonyatosan sokat kivett a nyár és a legvégére már semmi erejük marad. A csapat nem akarta megbontani az összeszokott hármasát, ezért Simon Cintia alig volt pályán, így viszont a többiek még jobban kipurcantak. Ez látszott a spanyolokkal szembeni bronzmeccsen is, amikor nem ment úgy mentek a dobások, nem úgy mozgott a láb, és hiába az akarat, végül a korábbi NBA-sztár Jao Ming előtt szereplő magyar lányok lemaradtak a dobogóról.

A női kosárlabdázók mellet négytusában és kajak-kenuban volt még érdekeltek kedden. Előbbi sportágban a vegyes csapatok versenyére került sor, ahol Zs. Tóth Anna mexikói társával ezüstérmes lett, míg az ausztrál párral induló Regős Gergely a 15. helyen végzett. Kajak-kenuban a szlalom versenyszámot rendezték, amelyben a magyarok közül a két kajakos, Homonnai Luca és Mozgi Milán a tizenhat között, a kenus Koleszár Zoltán a nyolc között búcsúzott.

Kiesésükkel eldőlt, hogy az ifjúsági olimpiai szerdai, utolsó versenynapját magyar érdekeltség nélkül rendezik meg.

NYILATKOZATOK

Aho Nina Daniella, a női kosárlabda-válogatott játékosa: „Elfáradtunk, nem tudok mit mondani. Végig igyekeztünk, a szívünk ott volt, de valahogy nem ment. Pedig nem jobbak a spanyolok, egy kicsit sem. Az ifjúsági olimpia előtt volt egy világ- meg egy Európa-bajnokság, itt játszottunk tizenhárom meccset, ez nem kis terhelés. Mindent kiadtunk magunkból, mindenki küzdött. Nem vagyok elégedett, mert az első három csapatból kettőnél jobbak vagyunk, sajnálom, hogy így alakult. A saját hibánk, elcsesztük.”

Tóth Tímea, a női kosárlabda-válogatott játékosa: „Nem maradt semmi erőnk a végére. Nagyon fárasztó volt ez a három hónap, elfáradtunk. Nehéz megmondani, mi kellett volna, talán jobban bízni magunkban, mert sajnos a dobások se mentek jól. Nem ilyen a csapat, nem tudtuk magunkat összeszedni. Nagyon akartunk, de nem volt elég."

 

ÉREMTÁBLÁZAT
1. Kína 37 11 13
2. Oroszország 23 18 11
3. Egyesült Államok 9 2 6
4. Ukrajna 6 8 9
5. Olaszország 6 8 6
6. Japán 6 8 5
7. MAGYARORSZÁG 6 6 12

 

2. IFJÚSÁGI OLIMPIA, NANKING

Magyar érdekeltségű eredmények.

Kajak-kenu. Szlalom. Férfiak. Kajak: ...9. Mozgi Milán. Kenu: 7. Koleszár Zoltán. Nők. Kajak: ...9. Homonnai Luca

Kosárlabda. 3x3. Nők. Elődöntő: Egyesült Államok–Magyarország (Aho 7, Nagy D. 5, Tóth T. 2) 21–14. A 3. helyért: Spanyolország–Magyarország (Aho 6, Nagy D. 4, Tóth T. 1) 12–11. Ifjúsági olimpiai bajnok: Egyesült Államok, ... 4. Magyarország (Aho Nina Daniella, Nagy Dorottya, Simon Cintia Mónika, Tóth Tímea)

Négytusa. Vegyes csapatverseny: ...2. Ricardo Yamil Vera Reyes, Zs. Tóth Anna (Mexikó, Magyarország), ...15. Regős Gergely, Marina Carrier (Magyarország, Ausztrália)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik