A legnehezebb mérkőzés – nyolc sportoló, aki legyőzte a rákot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.25. 14:58
A rettegett kór a sportolókat sem kíméli. Szerencsére találunk olyan sportembereket, akik sikerrel fejezték be életük legnehezebb csatáját, megküzdöttek a rákbetegséggel, és reményt adhatnak a jelenleg a súlyos betegséggel küzdőknek. Nyolc gyógyulás történetét gyűjtöttünk össze.

Lance ArmstrongLance Armstrong

Lance Armstron pihen sárga trikói között eltiltásának bejelentését követően (Fotó: nydailynews.com)
Lance Armstron pihen sárga trikói között eltiltásának bejelentését követően (Fotó: nydailynews.com)

Talán a modernkori sporttörténet leghíresebb felépülése (majd bukása) az amerikai kerékpárosé, akinél 1996-ban diagnosztizáltak hererákot. Állapota súlyos volt, azonnal meg kellett műteni, az orvosok ötven százalék esélyt adtak a felépülésére. Egy évvel később gyógyultnak nyilvánították, 1999-ben pedig megnyerte első Tour de France kerékpáros körversenyét, 2005-ig sorozatban hétszer tette ezt meg, de doppingolás miatt az összes elsőséget elvették tőle és eltiltották a versenyzéstől.

Balzsay Károly

(Fotó: Korponai Tamás)
(Fotó: Korponai Tamás)

„Olyan volt, mintha egy címmecsrre készülnék” – a nagyközépsúlyú világbajnok bokszolónál nyirokrákot találtak 2014 januárjában, de ugyanazon év szeptemberben már arról nyilatkozott, hogy tökéletesen tünetmentes. A kecskeméti sportoló azóta már ismét a ring közelében dolgozik, edzőként gyermekekkel foglalkozik, elmondása szerint nagyon élvezi az életet és a munkát is.

Sztilian Petrov

(Fotó: Twitter)
(Fotó: Twitter)

A 105-ötszörös bolgár válogatott labdarúgót 2012-ben egy angol bajnoki mérkőzés után magas lázzal vitték orvoshoz, majd a vizsgálatok akut leukémiát diagnosztizáltak nála. A hír megrázta a futballvilágot, a játékos visszavonult, de legyőzte a kórt, sőt, 2015-ben megnyerte élete legfontosabb trófeáját is.

Jonas Gutiérrez

A 22-szeres argentin válogatott labdarúgóról 2013-ban derült ki, hogy hererákos, de sikerült legyőznie a súlyos betegséget. A Newcastle akkori játékosa 2014 decemberében ismét pályára lépett klubja tartalékcsapatában. A Premier Leauge-ben 2015 áprilisában egy Liverpool elleni mérkőzésen csereként tért vissza, abban a percben a liga történetének egyik legmeghatóbb vastapsát kapta meg. Jelenleg Spanyolországban, a Deportivo La Corunában futballozik.

Mario Lemieux

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

A 2006-ban visszavonuló kanadai jégkorngozó éppen az NHL egyik legjobb játékosának számított, amikor 1993 januárjában bejelentette, hogy Hodgkin-limfómában szenved. A kezelések alatt még pályára lépett, de betegsége súlyosabbra fordult, így 1997-ben kénytelen volt visszavonulni a sporttól. A szurkolók legnagyobb örömére három évvel később visszatért a jégre, első mérkőzésén gólt szerzett és gólpasszt is adott. Hat évvel ezt követően, 40 évesen jelentette be végleges visszavonulását.

Éric Abidal

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

2011 márciusában a francia labdarúgó pályafutásának legfontosabb klubja, az FC Barcelona jelentette be, hogy daganatos a hátvéd mája. 2012 márciusában májátültetésen esett át. Később kiderült, hogy akkori csapattársa, Dani Alves felajánlotta neki a máját, amelyet Abidal nem fogadott el, mondván „túl nagy áldozat lett volna”.

Abidal 2012 decemberében állt ismét edzésbe, 2013 áprilisában lépett ismét pályára a Barcelonában. Nem sokkal később elhagyta a katalán csapatot, ezt követően játszott még a Monaco és az Olympiakosz mezében is.

Allister Carter

(Fotó: AFP )
(Fotó: AFP )

A 36 éves angol sznúkerjátékos 2014-ben tért vissza, miután a hererákot és a tüdőrákot is képes volt legyőzni. 2015-ben megnyerte a gyógyulását követő első European Tour versenyét, a Paul Hunter Classicot. Különös egybeesés, hogy a torna névadója 2006-ban rákbetegsében hunyt el.

Novlene Williams-Mills

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

A háromszoros olimpiai bronzérmes jamaicai rövidtávfutó 2013 nyarán jelentette be, hogy mellrákos. Az igazán döbbenetes az ő történetében az volt, hogy betegségét már a 2012-es olimpia előtt is ismerte, de nem közölte a nyilvánossággal. Londonban betegsége ellenére rajthoz állt és bronzéremhez segítette a 400 méteres jamaicai váltót.

A játékok után műtötték meg, visszatért az atlétikához. Következő versenyét mellrákos sorstársainak ajánlotta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik