A győri kézisek és a Rátgéber Akadémia is használja az új magyar utánpótlásszoftvert

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.21. 08:40
A sportpályákon laptopokkal és tabletekkel dolgozó szakemberek a profi sport világában természetesnek számítanak. Ahogyan a könnyen áttekinthető digitális rendszerek felváltják a körülményes papíralapúakat, a magyar Trackateam alkalmazásnak köszönhetően, az utánpótlás-egyesületek életében is nagyobb szerepet kaphatnak az online és mobileszközök a mindennapos munka során (x).

 

 

GYŐRI AUDI ETO KC
– Miért döntöttek egy utánpótlás menedzsment rendszer bevezetése mellett?
– A klubban eddig is alkalmaztunk egyfajta hasonló rendszert, de csak papír alapon. 2015. október 1-től kezdtük a Trackateamet használni, mely jóval átláthatóbb, rendszerezett, több információt ad, tehát jobban segíti a munkánkat – mondta Kelecsényi Ernő, a Győri Audi ETO KC elnöke.
– Hogyan járul hozzá a Trackateam a klub hatékony működéséhez? Milyen eredményeket várnak a használatától?
– Az edzők által használt felületek, a jelenléti ívek, az edzésvázlatok a felmérési felületek a rendszer segítségével napra készen elérhetők, sőt most már mobilalkalmazás is van. A vezetők által ezek minden pillanatban ellenőrizhetők és így a hatékonyságuk is növekszik. Pontosabb a nyilvántartásunk, és mindig elérhető, letölthető. A statisztikákból nagyon sokfajta elemzést tudunk készíteni, mely szakmailag alátámaszthatja a munkánkat. A rendszeren keresztül kapunk egy egységes egész képet a mindennapi munkáról és a hosszabb távú tervekről!
– Bevett dolog, hogy a professzionális klubok az első csapattal kapcsolatban egyre nagyobb mértékben használják a modern technológia vívmányait. Miért fontos ez az utánpótlásban is?
– Az utánpótlás munka kiemelt figyelmet kap az ETO-nál, hiszen ez a jövőnk záloga. Minden modern eszközt, amelynek segítségével hatékony munkát tudunk végezni, az utánpótlásban is alkalmazzuk.

Hogyan mutatná be a Trackateamet 140 karakterben?
A Trackateam egy prémium szoftvermegoldásutánpótlás-nevelő sportegyesületek számára a szervezői és szakmai munka támogatására – mondta Urbán Miklós projektigazgató.

És egy kicsit bővebben?
Célunk egyrészt, hogy a rendszer segítse a magyarországi utánpótlás-neveléssel foglalkozó sportegyesületek, akadémiák mindennapi működését, folyamatainak szervezését, a döntéshozók munkáját. Másrészt, hogy a létrejövő adat- és tudásbázis a szakmai munkát hatékonyabbá és eredményesebbé tegye.

A sportban is gyorsan terjednek a különböző alkalmazások, amelyek használata a fiataloknak már természetes, hiszen így nőttek fel, de az idősebb generáció esetleg kevésbé érezheti magáénak. Van ilyen tapasztalatuk?
Természetesen egyértelműen érezhető a fiatalok nyitottsága, innovatívabb szemlélete. Egyúttal látszik az is, hogy sokszor nem a technológia „nem-ismerete", hanem inkább a berögzött szokásokhoz való ragaszkodás, és a változtatások, az átláthatóság iránti ellenérzések az akadályozó tényezők.

Manapság a sokfelhasználós rendszerek irányába alapvető elvárás, hogy felhasználóbarát felülettel rendelkezzenek. A Trackateam fejlesztésénél prioritásként kezeltük a „felhasználói élmény" témakörét (használat közben kamera felvételt rögzítettük, majd a szakértő elemezte a felhasználó reakcióit). Ez azt eredményezte, hogy a rendszeren belül a működési logika egyszerű és egységes, így a felhasználó intuitív módon képes használni a felületeket. Ezzel próbálunk segíteni azon felhasználóknak, akik kevésbé fogékonyak az új technológiai iránt.

2015-ben az „Év Alkalmazása" különdíjat is elnyerte a Trackateam. Az elbírálás során a vizuális megjelenésen túl a szoftver újszerű tartalmi, formai és programozástechnikai megoldásait is figyelembe vették és kiemelkedőnek vélte a zsűri.

Milyen sportklubokkal dolgoznak együtt és milyen visszajelzéseket kapnak tőlük?
A fejlesztés kezdetekor fontos volt számunkra, hogy olyan, lehetőleg nagy utánpótlásbázissal rendelkező sportszervezeteket állítsunk magunk mellé, melyek hagyománnyal, tapasztalattal rendelkeznek, magas szakmai színvonalat képviselnek és nem utolsósorban innovatív, menedzsment szemléletű vezetői vannak. A kezdetektől fogva szoros együttműködésben dolgozunk a Győri ETO KC-vel, a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémiával, valamint a Honvéd–Utánpótlás VKSE-vel. A tervezés során ezen sportklubok mindennapi működését feltérképeztük mélyinterjúkon keresztül és a legjobb gyakorlatokat szem előtt tartva fejlesztettük a Trackateamet. A partnereknek abban is fontos szerepe van, hogy a használat során felmerülő tapasztalatokat megosszák velünk.

Nagyon találó a Trackateam név! De miért angolul történt a névválasztás?
Alapvetően külföldi piacra szántuk a szoftvert, ezért nem volt kérdés számunkra, hogy a neve angol lesz. A külföldről szerzett tapasztalataink szerint Nyugat-Európában, illetve a tengerentúl a hasonló rendszerek igen népszerűek, a piaci igény – főként a látványsportágakban – egyértelműen létezik.

Míg a magyar piacon a szoftver létjogosultságát kell sokszor bizonygatni, addig nemzetközi viszonylatban már inkább döntő a szoftver hatékonysága, megjelenése. A Trackateamet arra készítettük fel, hogy egyfajta prémium kategóriát képviseljen, amivel nemzetközi viszonylatban megállja a helyét.

A magyar piacra való bevezetés mellett azért döntöttünk, mert az utóbbi 1-2 évben pozitív változás, valamiféle reform figyelhető meg a magyar sportkluboknál. A tömegesítés és az infrastruktúra fejlesztések után az utánpótlás nevelés területén egyre inkább a szakmai munkára, az eredményességre, a tehetségek felkutatására fókuszálnak.

Fontos lenne azonban, ha a klubok szervezettségét, működésének hatékonyságát növelni tudnák, azaz a menedzsment szemlélet több teret hódítana magának, és hogy az edzőképzésben megjelenjen az adatelemzés témája, az innovatív technológiák alkalmazási lehetőségei.

Mik a további tervek, milyen fejlesztések várhatók a jövőben?
A rendszer továbbfejlesztése két úton halad. Egyrészt a partnerek, ügyfelek visszacsatolásai nyomán kisebb-nagyobb fejlesztéseket folyamatosan végzünk. Másrészt szem előtt tartva a nemzetközi trendeket szeretnénk a rendszer adatelemzési funkcióit előtérbe helyezni és továbbfejleszteni.

Rátgéber Kosárlabda Akadémia Alapítvány
– Miért döntöttek egy utánpótlás menedzsment rendszer bevezetése mellett?
– A Rátgéber Akadémia 2011-es megalakulása óta az ország egyik legnagyobb kosárlabda-utánpótlásközpontjává nőtte ki magát, a folyamatos növekedéssel párhuzamosan pedig nőttek az adminisztratív és egyéb feladatok is. Ha szeretnénk követni egyszerre 800 fiatal kosárlabdázó fejlődését, monitorozni a csapatoknál folyó munkát és az edzőinket, ahhoz ma már elengedhetetlen egy elektronikus rendszer használata. 2015 októberében vezettük be a Trackateamet a Rátgéber Akadémián – mondta Rátgéber László, az akadémia szakmai vezetője.
– Hogyan végezték korábban azokat a feladatokat, amelyeket most a Trackateammel csinálnak?
– Az éves felméréseket eddig is egy saját fejlesztésű elektronikus adatbázisban tároltuk, az azonban nem volt képes statisztikát készíteni, tendenciákat felmutatni csapatok és játékosok tekintetében. Emellett sokan papír alapon vezették és vezetik a szakmai munkájukat és a csapatukat érintő adatokat – és bár én is szeretem papíron látni, megfoghatóvá tenni ezeket a dokumentumokat, tudom, hogy a jövő nem ez, hanem az informatikai eszközök minél szélesebb körű bevonása a munkánkba.
– Hogyan járul hozzá a Trackateam a klub hatékony működéséhez? Milyen eredményeket várnak a használatától
– Személy szerint azt várom a szoftvertől, hogy az adminisztratív folyamataink átláthatóak legyenek, és követni tudjam az Akadémiánk edzőinek szakmai munkáját, bármikor belenézhessek az edzéstervekbe, és láthassam azt, milyen eredményességgel dolgozunk a gyerekekkel, milyen ütemben fejlődnek.
– Bevett dolog, hogy a professzionális klubok az első csapattal kapcsolatban egyre nagyobb mértékben használják a modern technológia vívmányait. Miért fontos ez az utánpótlásban is?
– Úgy gondolom, az adatbányászat módszerének alkalmazása nélkül ma már elképzelhetetlen sportról beszélni, az utánpótlásképzést pedig szintén tudományos szintre kell emelni. Míg a profi sportban elsősorban csapatszinten elemzik a játékot, az utánpótlás-nevelésben játékosokat kell képeznünk, így egyéni szinten kell követnünk a játékosok fejlődését évről évre előre meghatározott paraméterek mentén. A Trackateamben vezetett egyéni sportolói adatlapok alapján az elvégzett munkánk összevethető más akadémiák munkájával, illetve láthatjuk, hogy egy játékos nevelése során mit csináltunk jól, esetleg milyen hibákat követtünk el. Az így szerzett tapasztalatokat szintetizálva pedig magasabb szintre emelhetjük a kosárlabda utánpótlásképzését.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik