A 2014-es sportév sötét oldala: erőszak, rasszizmus, halálesetek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.29. 19:41
A 2014-es esztendőt lassan magunk mögött hagyjuk, így ideje áttekinteni, mi is történt az elmúlt 12 hónapban. A kellemesebb hangvételű anyagaink után sajnos a sötét oldalt is fel kell elevenítenünk: csalás, erőszak, dopping, rasszizmus, gyilkosságok – az év szégyenfoltjai.

Az amerikai futball futósztárjainak sötét oldala

Az amerikai futball világában a nagyszerű sportteljesítmények mellett az idén sem telt el balhék nélkül az év. A legsúlyosabb eset talán a baltimore-i Ray Rice-é volt, aki Atlantic Cityben egy liftben „agyonverte” menyasszonyát (a vádemelést követő naptól feleségét…), Janay Palmert, majd kirángatta onnan az eszméletét elvesztő nőt – pechére a biztonsági kamera mindezt rögzítette. Az amerikai futball futósztárjainak sötét oldala

Az amerikai futball világában a nagyszerű sportteljesítmények mellett az idén sem telt el balhék nélkül az év. A legsúlyosabb eset talán a baltimore-i Ray Rice-é volt, aki Atlantic Cityben egy liftben „agyonverte” menyasszonyát (a vádemelést követő naptól feleségét…), Janay Palmert, majd kirángatta onnan az eszméletét elvesztő nőt – pechére a biztonsági kamera mindezt rögzítette.


A liga korábbi futókirálya, Adrian Peterson is bajba került, miután kegyetlen gyermekbántalmazás miatt őrizetbe vették, őt is eltiltotta a liga, sőt, Ray Rice-szal ellentétben a fellebbezését is elutasították, így azt is fontolóra vette már, hogy inkább az olimpiára gyúr innentől.

VERIK A BÍRÓT, A SZURKOLÓT, DE MÉG A RENDŐRT IS

50 évig gondolkodhat a tettén...
Az egyik legfurcsább eset a svájci negyedik vonalban szereplő Portugal Futebol Clube-ot „erősítő” Ricardo Ferreiráé, akit olyannyira feldühített csapata SC Worbtól elszenvedett veresége, hogy a találkozó végén teljes erőből fejbe rúgta egy labdával a játékvezetőt, akit ezt követően lelocsolt vízzel, mindeközben pedig verbálisan inzultálta. A korábban egyszer már 45 meccsre is eltiltott védőt 50 évre tiltották el…

A rendőrök sem úszták meg
A rendőrség és a szurkolók rengeteg összecsapásából a hivatalos szervek sem mindig jönnek ki sértetlenül, a Bastia–Marseille mérkőzésen például 44 rendőr sérült meg, de a pozsonyi eset sem mindennapos, a Slovan szurkolói a Sparta Praha elleni Európa-liga-találkozón bottal ütötték a rendfenntartókat.

Amikor a játékosokra támadnak
A világ futballjának egyik legélesebb összecsapása a Hapoel Tel-Aviv–Maccabi Tel-Aviv rangadó, amelyre az izraeli élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 7. fordulójában került sor. Az amúgy is pattanásig feszült hangulatban a valódi balhé kiindítója a korábbi Hapoel-játékos Eran Zahavi volt, aki ezúttal 1–0-s hazai vezetésnél büntetőből egyenlített a Maccabi színeiben. A 33. percben megtámadta ugyanis az egyik szurkoló, de Zahavi sem csak védekezett, jelentősen beszállt a bunyóba. Ezt követően a játékvezető kiállította, ami után arra buzdította csapattársait, hogy együtt hagyják el a stadiont. Még Eyal Berkovic, a Hapoel vezetőedzője és Jordi Cruyff, a Maccabi sportigazgatója is majdnem egymásnak esett. Ekkor már lassan több szurkoló és biztonsági ember volt a pályán, mint játékos, így a játékvezetőknek sem maradt más lehetőségük, mint hogy beszüntessék a találkozót.

Az első félidő hajrájában szurkolói rendbontás miatt félbeszakadt a török élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulójának záró mérkőzése, a Trabzonspor–Fenerbahce összecsapás. A drukkerek az első félidő folyamán több alkalommal is pirotechnikai eszközöket, valamint köveket dobáltak a pályára, amely miatt a játékvezető rövidebb-hosszabb ideig rendre szüneteltetni kényszerült a meccset.

Az első félidő hosszabbításában, az 58. (!) percben aztán végleg betelt a pohár a Fenerbahce játékosainál, akik azok után vonultak az öltözőbe, hogy a hazai drukkerek által behajított petárda Volkan Demirel kapus mellett robbant fel. A hazai játékosok ezt követően még a pályán maradtak, ahol nem sokkal később szembesültek a döntéssel, hogy a bíró félbeszakította a találkozót, amelyet végül a Fenerbahce nyert meg a zöldasztalnál 3–0-ra.

A szurkolók sem mindig nyernek
Az 1–0-s hazai győzelemmel végződő Vila Nova–Atlético GO brazil bajnoki mérkőzés lefújása után a helyi lapok beszámolói szerint a két szurkolótábor összeverekedett, így a hatósági fellépés elkerülhetetlen volt. Ekkor történt, hogy a négy rendőr a mellékhelyiségbe hurcolt egy hazai drukkert, és addig ütötte, amíg bírta. A sokkoló eseményeket egy másik szurkoló rögzítette a telefonjával. A videó természetesen körbejárta az internetet, elterjedése után a rendőrség belső vizsgálatot indított.

Persze a drukkerek sem kell félteni, az egyik egyetemi klasszikus kupadöntőn, a Sugar Bowlon a lelátón ritkán látható személyi összetételű balhé alakult ki egy középkorú nő és egy csapat egyetemista fiú között.

A futballisták sem mindig könnyű esetek
A mérkőzés hevében gyakran indulatosabbak a játékosok, és nehezebben viselik, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretnék. Graziano Pelle még a Feyenoord játékosaként viselte nehezen, hogy kétgólos előnyük ellenére nem nyertek, és előbb a kispadnak, majd a székeknek és az ajtóknak esett neki. Mondjuk legalább nem a bírónak...

A korábbi játékosokról nem is szólva
Roy Keane és Eric Cantona sem a legegyszerűbb esetek közé tartozott, ezt a szokásukat pedig azt követően sem kívánták megváltoztatni, hogy szögre akasztották a csukájukat.

A francia válogatott egykori kiválósága London egy előkelő negyedében, Primrose Hillen délután 1 óra környékén keveredett vitába egy férfival, ami Cantona részéről tettlegességig fajult. A kiérkező rendőrök a helyszínen őrizetbe vették, majd figyelmeztetésben részesítették a 47 éves exfutballistát, aki elismerte a tettét.

Keane sem akart nagyon lemaradni, az ír szövetségi kapitány kapcsán olyan hír kapott szárnyra, hogy autogramot akartak tőle kérni, majd mentőt kellett hívni a szignóvadászhoz...

A bunyósokat sem kímélik
Vitalij Klicskót,
az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnökét például még januárban megtámadták a Viktor Janukovics elnök ellen tüntetők Ukrajnában, pedig a nyugdíjazott bokszoló csak békíteni akart.

Evander Holyfield pedig arról számolt be, hogy behúzott egyet egy lónak, miután az állat levetette a hátáról, és ezzel megalázta őt. Hát, ez is egy látásmód...

Sara Carbonerónak már nincsen kapcsolata az apjával (forrás: pourfemme.it)
Sara Carbonerónak már nincsen kapcsolata az apjával (forrás: pourfemme.it)

CSALÁSOK
Számos fajtája létezik a csalásnak, lássunk is gyorsan hármat. Iker Casillas apósát, Carlos Javier Carbonerót például adócsalás miatt ítélték két év börtönre – összesen húsz embert csapott be és csalt ki tőlük kisebb-nagyobb összegeket, összesen 944 300 euróval megvágva áldozatait.

Váltsunk át arra, amikor a sportolók illegális szerek használatával próbálnak előnyt csiholni a vetélytársakkal szemben. A számos doppingeset közül idén kiemelkedik az oroszok elleni vád, mely szerint szisztematikus program áll a sportsikerek miatt. A német ARD leleplező riportjáról bővebben ide kattintva olvashat!

És végül térjünk át a Serie A-t is felforgató szerelmi háromszögre. Maxi López korábbi feleségét éppen volt csapattársa és barátja, Mauro Icardi csábította el. López ezt követően előbb nem fogott kezet a fiatal Inter-támadóval, majd napvilágot látott egy kilenc évvel ezelőtti kép is, amelyen Icardi még csak a honfitársa aláírására vágyik, aztán pedig az, hogy Wanda Narával össze is kötötték az életüket. Persze Icardinak ennyi nem volt elég, magára tetováltatta a López, Nara kettős három gyermekét is...

Esküvővel kezdődött, esküvővel ért véget (Fotó: dailymail.co.uk)
Esküvővel kezdődött, esküvővel ért véget (Fotó: dailymail.co.uk)

Nincsen év Bendtner-balhé nélkül
Az Arsenal korábbi, a Wolfsburg jelenlegi támadó 2014-ben sem tudta visszafogni magát. Még a londoniak játékosaként Dániában került címlapra, mikor is a BT napilap szerint a finoman szólva sem szomjas Bendtner valamiért kiakadt a taxisofőrre, szexuális erőszakkal fenyegette őt, az autójával pedig nyilvánosan perverzkedett. Bővebben az esetről itt!

Ez van, ha a gyűlölt riválishoz távozol, de csak a szezon után
Robert Lewandowski
a Dortmundtól a Bayern Münchenhez tette át a székhelyét nyáron, de előtte még egy fél szezont le kellett húznia a fekete-sárgáknál. A szurkolók ezt követően persze nem zárták már annyira a szívükbe, és be is szólogattak a csatárnak, aki egy jobbossal rendezte le az ügyet. Nem sokkal később aztán jött a válasz(?), ugyanis az egyik reggelre lelopták mind a négy kereket a Porschéjáról...

Foghatta a fejét a lengyel gólvágó (Forrás: Dirty Tackle)
Foghatta a fejét a lengyel gólvágó (Forrás: Dirty Tackle)

CSAK EGY KIS SZÍVATÁS, BŰZBOMBA, VIZELET ÉS FÉRFIÚI CSÓK
Könnyedebb vizekre evezünk. Gerard Piqué, a Barcelona védője imád trollkodni, és egy alkalmat sem hagy ki, ha a társai szívatásáról van szó. Augusztusban viszont picit túllőtt a célon, amikor a repülőn a felszállás után eleresztett egy bűzbombát. A zárt térben a tréfának szánt történet miatt azonban az utasok émelyegni kezdtek, így kevésbé voltak fogékonyak a nevetésre.

Az FC Baden – már megint egy svájci negyedosztályú csapat... – szurkolói viszont még továbbmentek. A drukkerek az FC Muri elleni mérkőzés második félidejében a vendégek kapusa, Reto Felder mögött helyezkedtek el a lelátón. A „leleményes” hazai szurkolók megkérték az egyik labdaszedőt, hogy adja nekik oda Felder kulacsát. A flakont kiürítették, belevizeltek, majd visszaküldették a helyére, a kapufa mellé. Amikor a gyanútlan Felder kapus legközelebb meghúzta a palackot, a hazai szurkolók „Fertőzött vagy, AIDS-es vagy!" skandálásba kezdtek. Természetesen óriási botrány kerekedett az ügyből. Részletek itt!

Még februárban, a Rio de Janeiró-i állami bajnokságban a Botafogo középpályása, Júnior César előbb kíméletlenül elkaszálta a Fluminensét erősítő Diguinhót, akivel össze is balhézott, majd nem mindennapi lezárást választott a történetnek, megcsókolta.




A braziloknál nem ez az egyetlen érdekes eset, akadt egy egészen sok helyen állítólagos történet, ami egyik fél szerint csak poén, másik szerint mégsem, de még az is felvetődött, hogy Maicont azért vágták ki a válogatott keretéből, mert csapattársával szexelt.

Ha már a szex szóba jött. A világbajnokságon üde színfoltot jelentő belga válogatott háza táján sem volt csendes az év, miután Kevin De Bruyne volt barátnője, Caroline Lijnen kitálalt, hogy Thibaut Courtois karjaiban kereste a boldogságot.

A szerelmi háromszög főszereplői: Kevin De Bruyne, Caroline Lijnen és Thibaut Courtois (Forrás: 101greatgoals.com)
A szerelmi háromszög főszereplői: Kevin De Bruyne, Caroline Lijnen és Thibaut Courtois (Forrás: 101greatgoals.com)

Szex állítólag nem volt, Olivier Giroud azonban így sem lehetett büszke februári afférjára. Az Arsenal támadója egy bizonyos Celia Kay dekoratív társaságát élvezte egy hotelben. A problémák között fellelhető, hogy nem a feleségéről van szó, valamint, hogy az „ágyúsok” Crystal Palace elleni meccse előtt néhány órával történt az eset.

Celia Kayjel volt afférja Giroud-nak (Fotó: dailymail.co.uk)
Celia Kayjel volt afférja Giroud-nak (Fotó: dailymail.co.uk)


Ha kézilabda, akkor a pokróc montenegróiak
A kőkemény játékról hírhedt, a sportszerűség határait egyes esetekben nem csak súroló, hanem masszívan át is lépő montenegróiak ezúttal sem kerültek a legkedveltebb játékosok és válogatottak közé. A svédek kapusa Szuzana Lazovics brutális megmozdulása után már csak „átkozott Montenegróként” emlegette a bronzmeccses ellenfelet. de nem ez volt az egyetlen balhés eset.

Természetesen Görbicz Anita lefejelésére gondolunk első sorban. Milena Knezsevics nehezen bírta elviselni, hogy a Buducsnoszt Podgorica nem tudott hazai pályán győzelmet aratni, és a meccs végén „Zidane-ozott” egyet, mondjuk oké, ő nem mellbe bólintott... Cserébe viszont villámgyorsan elterült ő is a pályán, ami annyira meghathatta az európai szövetséget, hogy csupán kétmeccses eltiltást kapott, így – minő véletlen – a budapesti döntőben már játszhatott.




Ott mondjuk a győri lányok sok esélyt nem hagytak a montenegróiaknak, nem is bírták ezt tétlenül a vendégszurkolók, és rögvest balhézásba is kezdtek...



A rasszizmus 2014-ben sem tűnt el teljesen
Örökre kitiltották az NBA-rendezvényekről Donald Sterlinget, a Los Angeles Clippers volt tulajdonosát rasszista megnyilvánulása miatt, és a legsúlyosabb, 2.5 millió dolláros (558 millió forint) bírságot kapta az észak-amerikai kosárlabdaligától (NBA). Emellett korábbi felesége el is adta a klubot, végül 2 milliárd dollárt cserélt gazdát a kosárcsapat.

A Chelsea-tulaj Roman Abramovicsnak a barátnője került kellemetlen helyzetbe, miután Dása Zsukova művészinek szánt képe nem a legjobban sikerült. Dása fehér blúzban egy fekete hölgyön ül, mintha a nő egy szék vagy fotel lenne. A kép lényegében egy eleme annak a reklámsorozatnak, amellyel Zsukova a Garage című újságját hirdeti. Ebben elsősorban a moszkvai galériáját és műgyűjteményét igyekszik megismertetni az olvasókkal.

Egy másik, immáron csak volt Premier League-együttesnél, a Cardiff Citynél azért nagyobb balhé alakult ki Malky Mackay korábbi menedzser körül. Volt itt minden, mint a búcsúban, ahogyan mondani szokás: kémkedés, szexizmus, rasszizmus, homofóbia, majd a lemondás. Hosszabban az esetről itt olvashat!

Persze, van úgy, hogy visszanyal a fagyi.
Mondjuk igazából az is jó kérdés persze, hogy mit várt az a troll, aki egy veretlen nehézsúlyú ökölvívót zaklatott, és vette szájára gyakran annak beteg lányát. Deontay Wilder a Hollywood Boxing Gymben aztán összefutott az amatőr bokszoló Charlie Zelenoff-fal, aki gyorsan ki is hívta a két méter magas Wildert. Kár volt.

Charlie rossz emberbe kötött bele (Fotó: tmz.com)
Charlie rossz emberbe kötött bele (Fotó: tmz.com)


Az izlandi kommentátor ugyan rasszista kijelentéseket nem tett, viszont kisebb botrányt kavart az osztrákok elleni férfi kézimeccs szünetében a második világháborúval vont párhuzamot. Az izlandiak éppen 17–9-re vezettek a szünetben Ausztria ellen, amikor Björn Bragi Arnarson, az izlandi tv kommentátora a következőket mondta:

„Az izlandiak olyanok, mint a nácik 1938-ban, felfalják az osztrákokat" – mondta Arnarson a RUVs csatorna adásában. Majd jött persze a sűrű bocsánatkérés mindenkitől.

Fegyveres támadások és az év tragikus halálesetei
Larissa Riquelme és futballista párja, Jonathan Fabbro házába hat fegyveres bűnöző hatolt be, ahol megverték testvére négyéves, fogyatékos fiát, és kést szorítottak hároméves unokahúga torkához.

A Napoli játékosai idén sem maradtak ki a „szórásból”, ezúttal Juan Camilo Zúnigára és Duván Zapatára támadtak fegyveres rablók. Az Il Mattino újság azt írja, a két labdarúgó autóját robogós támadók állították meg, majd fegyvert szegeztek rájuk és óráik, ékszereik átadására kötelezték őket. Bővebben itt!

Senzo Meyiwa (1987–2014), az Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa
Senzo Meyiwa (1987–2014), az Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa


Sajnos azonban nem mindenki úszta meg sértetlenül.
Mindössze huszonhét éves korában rablógyilkosság áldozata lett Senzo Meyiwa, a dél-afrikai profi labdarúgóligában szereplő Orlando Pirates és a dél-afrikai válogatott kapusa. Meyiwa a barátnőjét próbálta megvédeni, ezért lőtték le.

Volt, hogy a tragédia rögvest duplán esett meg. A korábbi debreceni kosaras Martynas Andriukaitis korábbi litván erőcsatár a Lettország fővárosa, Riga közelében lévő otthonukban előbb feleségét lőtte le, majd magával is végzett.

A profi ökölvívó-világbajnok Floyd Mayweather pedig az interneten élőben követte, ahogyan legjobb barátja, az amerikai rapper Earl Hayes lelőtte feleségét, majd magával is végzett.

A tragikus sorsú házaspár: Stephanie Moseley és férje, Earl Hayes (Fotó: Twitter)
A tragikus sorsú házaspár: Stephanie Moseley és férje, Earl Hayes (Fotó: Twitter)


Jürgen Brümmer
korábbi sikeres német tornász képtelen volt feldolgozni fia 2012-ben történt tragikus balesetét, megölte lebénult gyermekét, majd öngyilkos lett. Simont két évvel ezelőtt elütötte egy autó, amikor piros lámpánál ment át az úttesten. Életveszélyes fejsérüléseket szenvedett, a baleset után lebénult és beszélni sem tudott. Apja nem segíthetett rajta, emiatt lelkileg összeroppant.

A huligánoknak az emberi élet sem szent
Szurkolóknak aligha lehet nevezni őket... Az egyik legfrissebb, és egyben legfelkavaróbb eset az Atlético Madrid Deportivo elleni bajnokija előtt „hangolók” összecsapásában egy 40 éves vendégfanatikus fejsérülést szenvedett, majd a Manzanares folyóba dobták. Kritikus állapotban szállították a kórházba, ahol nem tudták megmenteni az életét.



A huliganizmus egyébként is elképesztő számba szedi áldozatait, pár napja arról kellett beszámolnunk, hogy Argentínában már a 16. halottat gyászolják a futballévben, José „Gallego” Fernándezt mellbe lőtték.

De volt begőzölt Arsenal-fanatikus, aki Liverpool-szurkolót késelt halálra, Crvena zvezda-szimpatizáns, aki a Galatasaray elleni idegenbeli kosárlabda-mérkőzés során szenvedett halálos sérülést, sőt, Brazíliában egy szurkolóval egy vécécsészével végeztek...

Nemcsak nézők vesztették életüket a huligánok miatt, hanem futballista – Franco Nietót a félbeszakított meccs után egy téglával verték fejbe – és asszisztens is.

Végül egy Darwin-díjas eset

Tragikus jelenetnek lehettek szemtanúi a New York-i Canandaigua Motorsports Parkba kilátogató nézők szombaton, amikor a háromszoros NASCAR-bajnok Tony Stewart halálra gázolt egy 20 éves autóversenyzőt, aki a körülményekről megfeledkezve a száguldó autók között akart elégtételt venni őt kilökő ellenfelén.

A balesetről készült videó. (Csak erős idegzetűeknek!)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik