3 tipp, amivel motiváltak maradunk az otthoni edzés során

Vágólapra másolva!
2021.05.20. 14:03
Címkék
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy egy harmonikus, egészséges életnek mennyire fontos eleme a sport. Napjainkban számtalan elterjedt mozgásforma létezik, ezek közül mindenki kivétel nélkül meg tudja találni a hozzá leginkább passzolót. (x)

A szimpatikus sport kiválasztásának folyamatában alapvető szerepet tölthet be az anyagi vonzat, az, hogy az adott sporthoz szükséges eszköz, felszerelés, esetlegesen bérlés mennyi pénzt igényel. Választhatunk irreálisan drága, vagy szinte ingyen végezhető, minimális összeget igénylő sportágat. Utóbbira tökéletes példa az otthoni edzés, amely nemcsak kényelmes, de környezetkímélő is. Hiszen nem kell utaznunk, illetve minél kevesebb eszközt használunk, annál inkább környezetbarát edzésformáról beszélhetünk. Jelenleg a koronavírus okozta helyzet miatt sokkal kézenfekvőbbé vált, hogy a konditermek helyett az otthon is elvégezhető edzést preferáljuk.

Habár a mozgás ezen formája tényleg mindenki számára elérhető és kivitelezhető, egy idő után problémát okoz a motiváció fenntartása. 3 tippet mutat be cikkünk, hogy ne csak pár hét erejéig maradjunk motiváltak, hanem hosszú hónapok elteltével is ugyanolyan lelkesedéssel álljunk neki az edzésnek.

Változatos mozgásforma

Ha mindig ugyanazt a mozgásformát végezzük, egy idő után könnyen monotonná, unalmassá válhat. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos váltogatni az edzéseket. Tehát, ha például hétfőn és kedden felsőtestre edzünk, akkor tanácsos a hét második felében inkább a lábakat és a feneket helyezni az edzési rutinunk középpontjába. Természetesen ezeket úgy váltogathatjuk, ahogy kedvünk tartja, nem muszáj mindig ugyanazt a rutint követni, de célszerű minden izomcsoportot átmozgatni. Így még hatékonyabbá tudjuk tenni az otthoni edzést anélkül, hogy hajmeresztően nagy súlyokat emelgetnénk.

Nemcsak az erősített izomcsoportok variálására kell koncentrálni, hanem az intenzitásra is. Minden egyes edzés után ajánlatos alaposan lenyújtani, amit otthon, egy nyugodt és meghitt környezetben talán szívesebben végzünk – még a fárasztó edzések után is.

 

Edzősruha

Egy új edzősruha vásárlása tökéletes tipp arra, hogy mozgásba lendüljünk. Abban is segít, hogy a lankadó motivációt kicsit felturbózzuk – főleg, ha nőkről van szó, hiszen ők általában jobban élvezik a vásárlást, az új ruhákat. Vásárlásunk célpontja lehet egy olyan eszköz, amire éppen szükségünk van, például egy kényelmes polifoam, vagy egy gumiszalag, amely ellenállást generál és sokkal jobban tudja fejleszteni az izmokat.

Ha nem eszközre tartunk igényt, nézzünk körül a ruhák és cipők között. A már előbb említett járványhelyzet miatt érdemes az online magazinokhoz fordulni, például a Lidl akciós újságban számtalan kényelmes kiegészítőt találunk. Legyen szó akár különféle edzős nadrágokról, a sportmelltartókon át egészen a futócipőkig, mindenféle ruházati cikket megtalálunk a nekünk megfelelő méretben, a kiváló minőség pedig garantált.

Elasztikus, pamutból készült ruhadarabokat válasszunk, amik nem akadályozzák a mozgástartományunk kihasználását. Persze pamutból is van bio és jelöletlen, az összetételről elvileg a ruha belsejében tájékozódhatunk.

Nem elhanyagolható az sem, hogy egy teljesen új, divatos edzős szett segítségével sokkal elszántabbak és kitartóbbak lehetünk, ami egy sarkalatos pontja – úgy általánosságban bármilyen – edzésnek.

 

Kitartás

Ez a pont talán a legnehezebb és egyben a legfontosabb része a motiváció megőrzésének. Nem egyszerű napi rutinná alakítani az edzést. Biztosan mind ismerjük azt az érzést, amikor fáradtan, munkából hazaérve a legutolsó dolog, amit kívánunk, hogy lemenjünk edzeni a terembe. Ez kiküszöbölhető akkor, ha otthon edzünk, így lényegében csak át kell öltöznünk a megfelelő edzőruhába és már végezhetjük is a gyakorlatokat zenehallgatás vagy akár filmnézés közben.

Manapság már rengeteg kihívás terjedt el az interneten különböző platformokon. Ezek eltérő időintervallumban érhetők el, vannak tizenöt napos tervek, de akad olyan is, ahol egy egész hónapon át követni kell az előírt edzéstervet. A kihívások motiválttá tesznek minket, ha véghez vittünk egyet, alig várjuk a következő teljesítését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik