Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.04.10 12:01 Frissítve: 2010.11.15 00:08

Négy nap múlva kezdődik a kaland: a vadonon át, nyolcezer fölé

Négy nap múlva, ha minden jól megy, repülőre száll a magyar Himalája-expedíció, hogy Frankfurton át elutazzon Nepálba, a 8156 méter magas Manaslu megmászására. Erőss Zsolt frontembernek és társainak a legtöbb gondja egyelőre azzal van, hogyan jutnak el Frankfurtig. Onnan a Gulf Air továbbrepíti őket ötvenkilós csomagjaikkal együtt, a frankfurti járatra viszont sehogy sem akarja felengedni őket a Malév a megengedettnél magasabb fejenkénti teher miatt.

Sajtótájékoztatót tartottak az expedíció résztvevői
Fotó: Farkas József
Sajtótájékoztatót tartottak az expedíció résztvevői
„Magyar expedíció, magyar légitársaság magyar vezérigazgatóval, mégis lehetetlen helyzet – mondja a különítmény vezetője, Kollár Lajos, aki a Lufthansánal jóval több megértésre talált.

A csapat másik két tagja közül Barna Dániel Svájcban dolgozik, dr. Szabó Levente traumatológus pedig Miskolcon.

„Egyfolytában nyír, szab, varr, hogy az úthoz elég szabadságot gyűjtsön össze” – mondja utóbbiról Kollár Lajos.

A Manaslu megközelítéséig előbb a bürokráciával, majd a vadonnal kell megküzdeni. „Ez Ázsia, az ügyek intézése nem megy könnyen. Feltesznek nekünk olyan kérdéseket is, amelyekre nem is számítunk – folytatja Kollár Lajos. – A nagy melegben aztán vad vidéken föl-le, föl-le megyünk hosszú, de gyönyörű úton.”

„Sokáig gyaloglós a terep, a csúcsszakasz viszont olyan meredek, hogy sokan nem is érik el a legmagasabb pontot, megállnak alatta, és azt mondják, ez a csúcs – teszi hozzá Erőss Zsolt. – Az alaptábor viszont ötezer méter alatt van, így jó lehetőséget kínál a regenerációra és az akklimatizációra.”

Magyarországon marad az expedíció egyik legfontosabb segítője, Pártai Lúcia meteorológus, aki kollégáival napra – és hegyre – pontos előrejelzést ad most is.

INTERJÚ ERŐSS ZSOLTTAL„Úgy érezzük magunkat, mintha csapattagok lennénk – mondja. – Éveket öregszünk, míg kint vannak a hegymászók, és óriási az üdvrivalgás nálunk is, amikor leérnek a hegyről. Nagyon várjuk őket haza.”
2020.06.05 20:51:18

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A korabeli képekről ránk köszönő sportolók zordon tekintete figyelmeztet bennünket: vannak pillanatok, amikor csak levett sapkával illendő állni.

2020.06.04 11:00:27

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

„Kiálltunk mellette. Szakmai tudása mellett az emberi tulajdonságai miatt is.”

2020.06.03 21:43:04

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Magyarország és szomszédai sportja is szegényebb lenne az elcsatolt területeken született klasszisok eredményei nélkül.

2020.06.03 23:35:18

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Sportközösségeink és a sikereik ismét összekapcsolnak minden magyart.

2020.06.03 23:32:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. „Aki először jár Erdélyben, az úgy jön haza, hogy más ember lett.” Ezt ennél tisztábban képtelenség kimondani és megérezni.