MTInyomtatott 2008.07.15 13:28 Frissítve: 2012.02.20 02:43

Extrém hegyi futás: két versenyző összeesett, és meghalt

Németország két hosszútávfutót gyászol, akik rendkívül zord időjárási körülmények között, hóviharban – rövidnadrágban és trikóban – futottak egyenesen a halálba. A müncheni államügyészség kedden azonnali vizsgálatot rendelt el.
Az egész országot megrázó eset vasárnap történt a Bajor-Alpokban, de a részletek csak mára láttak napvilágot. Az emberi szervezet teljesítőképességének határait súroló sportrendezvény keretében mintegy 600 – főként német és osztrák –, elsősorban maratoni futó vágott neki az immár nyolcadik zugspitzei nemzetközi "extrém" futóversenynek, amelynek célja Németország legmagasabb, csaknem 3000 méter magas hegycsúcsának meghódítása volt.
A hagyományosnak számító viadalnak nem egy győztese van, hanem mindenki, aki futva feljut a csúcsra.

Ez azonban most keveseknek sikerült, mégpedig a rendkívüli időjárási körülmények miatt, amelyekre a német meteorológiai szolgálat már jó előre figyelmeztetett. Az előrejelzett eső és hóvihar, valamint a fagypont körüli hőmérséklet ellenére a szervezők nem fújták le a versenyt, ráadásul az indulók többsége rövidnadrágban és ujjatlan trikóban vágott neki a távnak.

Az extrém vetélkedő a 41 éves észak-rajna-vesztfáliai Uwe M., valamint a 45 esztendős baden-württembergi Hans P. számára közvetlenül a 2962 méter magas csúcs előtt halállal ért véget. A két hegyi futó ugyanis több mint 16 kilométer megtétele után 2800, illetve 2700 méter magasságban a végkimerüléstől eszméletét vesztve egyszerűen összeesett, s a hosszan tartó újraélesztési kísérletek kudarccal végződtek. További hat indulónak – öt férfinak és egy nőnek – nagy szerencséje volt, őket ugyanis a végkimerülés és a teljes kihűlés határán még sikerült kórházba szállítani, és életben tartani.

A szervezők szerint a 600 induló kevesebb mint egyharmada érte el a célt. A legjobb idő 2 óra 27 perc volt, s hogy mindez milyen "embertelen" erőfeszítéseket követelt, jelzi: egy átlagos hegymászónak a csúcsra éréshez több mint 9 órára van szüksége.

Az ausztriai rajtnál állítólag még jó volt a hangulat, s 15 fokos "meleg" volt. Az időjárás azonban egyik pillanatról a másikra könyörtelenre fordult, a levegő fagypont körülire süllyedt, s az eső 2000 méter fölött már hóviharrá alakult át.

Szakértők szerint a szervezők súlyos mulasztásokat követtek el. Először is a versenyt – az előrejelzések alapján – nem lehetett volna útnak indítani, ugyanakkor az ilyenkor szokásos óvintézkedések sem voltak megfelelőek. A bajor vöröskereszt, továbbá az illetékes hegyi mentőszolgálat részéről szokatlanul kevesen voltak bevetésen.

A vizsgálat megkezdődött, de vádemelés még nincs. A szervezők igyekeznek elhárítani a felelősséget, azt hangoztatva: a Zugspitzén a hóvihar nyáron sem számít ritkaságnak, a futóknak tudniuk kellett, hogy mire vállalkoznak. Akik egyébként ilyenkor mintha alagútban futnának, számukra csak egy út létezik, mégpedig előre. Uwe M. és Hans P. azonban már nem jutott ki az "alagútból".
2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.