MTInyomtatott 2007.12.07 23:33 Frissítve: 2012.01.29 02:52

Franciaország: Kő András és Rozsnyói Sándor fair play díja

Többek között Kő András Pulitzer-díjas újságírónak és Rozsnyói Sándor egykori olimpiai ezüstérmes futónak ítélték a 2006. évi Nemzetközi Fair Play (IFPC) díjat, amelynek átadására ünnepélyes keretek között pénteken Párizsban, az UNESCO székházában Macuura Koicsiro főigazgató jelenlétében került sor.

Kő András a sportszerű magatartás népszerűsítéséért és a nevelőmunkáért járó Willi Daume-díjat vehette át. A Magyar Nemzet főmunkatársának eddig 17 könyve jelent meg a témában.
A három fődíj mellett kilenc diplomát is átnyújtanak, s ennek keretében kapott Életműdíjat az Ausztráliában letelepedett Rozsnyói Sándor egykori olimpiai ezüstérmes futó. Az 1956-os melbourne-i olimpián a 3000 méteres akadályfutás eredményhirdetése előtt a győztes brit Christopher Brashert ki akarták zárni a magyar atléta akadályozása miatt, vétlenségét azonban maga Rozsnyói bizonyította, s ezzel ellenfele lett az olimpiai bajnok. A második helyen végzett magyar versenyző sportszerűen fogadta a döntést.

Az IFPC a Jean Borotra-életműdíjat adományozta Herb Elliott ausztrál olimpiai bajnok atlétának és Gérard Saillant francia idegsebésznek a sportolóknak nyújtott önzetlen segítségért, amelyért nem fogadott el honoráriumot.

A sportszerű magatartás kategóriában szlovák, ukrán és szlovén versenyzők vehették át az elismeréseket. A legfiatalabb díjazott a 13 éves török Hilal Coskuner, aki az iskolai mezeifutó-világbajnokságon segítette fel elesett vetélytársát, feladva ezzel biztosnak látszó győzelmi esélyét.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke Kamuti Jenő korábbi világbajnok, olimpiai ezüstérmes vívó, aki itthon jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.
2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.