Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.11.09 10:15 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Kovács Ágnes: Nem tagadtam meg a vizsgálatot, együttműködtem

"Nem tagadtam meg a doppingvizsgálatot, együttműködtem, félrevezettek az ellenőrök - mondta a doppingvétséget elkövetett olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnes a Nap-kelte adásában péntek délelőtt. - Teljes mértékben fel vagyok háborodva, szégyelljék magukat."

Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat
Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat
Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - a 75 ml-t - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte - tájékoztatta a MTI-t csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

Az UNICEF igazolja Kovács Ágnes programját

Az UNICEF Magyar Bizottsága megerősítette, hogy október 30-án reggel Roger Moore, a szervezet jószolgálati nagykövete fogadta Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót. Az ENSZ gyermekalapjának közleménye szerint az angol színész feszes programja miatt csak múlt kedden reggel tudott megbeszéléseket folytatni a sportolóval. A Roger Moore szállodai szobájában tartott találkozón - amelyen a híresség felesége és az UNICEF bizottságának képviselői voltak jelen - a szervezet és az úszó jövőbeni együttműködéséről esett szó. Kovács Ágnes a megbeszélést megelőzően nem adott elegendő mennyiségű mintát a Magyar Antidopping Csoport képviselőinek, a további mintaszolgáltatást hivatalos elfoglaltságára hivatkozva tagadta meg, és a megtagadás tényét írásban elismerte. (MTI)
Az olimpiai bajnoknő péntek reggeli interjújában az emberséges bánásmódot kérte számon a MACS-on, hangsúlyozva, hogy őt félrevezették akkor, amikor olyan papírt írattak vele alá, amely szerint doppingvétséget követett el. A versenyző azt elismerte, hogy a minimálisan szükségesnél kisebb mennyiségű vizeletmintát szolgáltatott, mielőtt hivatalos ügyben eltávozott volna, de ezt abban a hiszemben tette, hogy semmi problémája nem lesz belőle, s a mintaadást később pótolhatja.

A Kőér uszodában lebonyolított mintavétel körülményeit felelevenítve elmondta: "Sietnem kellett a UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral megbeszélt találkozóra, kicsit ideges, feszült voltam, s 75 helyett csak 25 milliliter vizeletet adtam.
Megnyugtattak, ne aggódjak, emiatt semmi problémám nem lesz” - idézte fel a történteket Kovács Ágnes, aki aláírta az elé tolt összes hivatalos papírt - így azt is, amelynek fejlécén az állt, hogy doppingmegtagadás -, abban a tudatban, hogy az "alulteljesítésnek" nem lesz rá nézve negatív következménye. Azzal távoztak, hogy a közeljövőben visszajönnek újabb doppingvizsgálatra, ehhez képest a MACS feljelentette őt, fegyelmi eljárást elindíttatva ellene.

"Szégyelljék magukat, megbíztam bennük, félrevezettek" - sírta el magát az élő tévéműsorban Kovács Ágnes, aki elmondta, pótolta a mulasztását előző nap, s elegendő mintát adott.

Az adásban a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) elnökének minőségében jelenlevő Gyárfás Tamás úgy vélekedett, hogy az ellenőrök azt a benyomást keltették Ágiban, nyugodtan elmehet Roger Moore-hoz, elég, ha utóbb pótolja a mintaadást.

"Tegnap el is ment, s az eredmény ismerete nélkül mondom, hogy negatív lesz a minta. Ágit tizenhárom éve mindig ellenőrzik, s mindig negatív volt - szögezte le az elnök. - Az ellenőrök szabályszerűen jártak el, de az emberség beletartozik e kapcsolatrendszerbe" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Kovács Ágnes a fegyelmi eljárás végeredményét tekintve "nem sok jóra számíthat", s akár két évi eltiltás is lehet az ügy vége.
2019.09.16 10:12:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A mexikói olimpia utáni esztendőben, a budapesti vb-n is egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett Magyarország.

2019.09.15 21:51:58

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

ALAPVONAL. A nemzeti kultúrához, az anyanyelv használatához való jog részének tekinthető, hogy a magyar közösségek tagjai a közös sportolás, szurkolás, az együtt átélt sportsikerek révén is megélhessék magyarságukat.

2019.09.07 09:09:42

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Hogy Tokió után folytatom-e, van-e még a pályafutásomban újabb négy év, azt nem tudom.”

2019.09.07 00:24:06

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Nem biztos, hogy Tokió után lesz folytatás.