HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.10.25 14:00 Frissítve: 2011.01.15 00:02

Cselgáncs, Szaszaki Kupa: centenáriumi magyar-japán párharc

A sportág magyarországi diadalmenetét száz éve elindító mester emlékére csap össze a hazai és a japán cselgáncsválogatott jövő pénteken az I. Szaszaki Kicsiszaburo Kupán Budapesten.

HIRDETÉS
"Idén van a centenáriuma annak, hogy Szaszaki mester megírta Djudo című könyvét Budapesten, illetve oktatni kezdte ezt a küzdősportot a BEAC 150 vállalkozó szellemű atlétájának. Azért esett a Pestszentimrei Sportkastélyra a választásunk, mert a néhai tanító tevékenységét támogató gróf Szemere Miklós is ottani kötődésű volt. Állami hozzájárulás híján cégek szponzorációjával, valamint Szaszaki családjának az anyagi segítségével hoztuk tető alá a rendezvényt, így fordulhat elő az a példátlan eset, hogy a magyarok állják a távol-keleti vendégek összes költségét" - jelentette ki a budapesti sajtótájékoztatón Ozsvár András főszervező.
A gála kalandos előéletéről Csörgő Tamás, a KFKI atomfizikusa beszélt:

"Egy külföldi konferencián találkoztam Sozi Nagamija professzorral, aki megkért, hogy segítsek előkeríteni nagyapjának a Magyarországon írt könyvét. Addig mindössze egy képe volt rokonáról, de az Országos Széchenyi Könyvtárban fellelt kötetben további 72 darabot talált róla. Két éve ismét kiadták a művet Tokióban magyarul, és nemrég a japán császár is kapott egy kötetet. Ma már bárki hozzáférhet a www.mek.oszk.hu oldalon, és kinyomtathat magának belőle egy példányt."

A XVIII. kerületi eseményen köszöntőt mond Nagamija professzor és Maruis L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke is.

Ami a programot illeti, 15 órától előadást tart néptáncegyüttes, szalonzenekar, japán doboscsoport, énekel az ex-dzsúdós Janicsák István, fellépnek szumósok, aikidósok, kempósok, karatésok, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség cselgáncsozói. Kovács Antal olimpiai és világbajnok klasszis egy vak dzsúdós hölggyel tart bemutatót.

A hazai válogatott nem a legerősebb összeállításában lép tatamira, mivel a riói vb után a legjobbak pihenőt kaptak, és csak a héten kezdték meg az alapozást. Az MTI felvetésére, hogy lehetne-e "Atom Antit" reaktiválni a 100 kg-os csatákra, Ozsvárt András kifejtette: a paksi klasszis hétvégén osztrák ligameccset vív, és ha jó formában érzi magát, vállalja a Szaszaki Kupát is.

A kétfordulós párharc 17 órakor kezdődik a Pestszentimrei Sportkastélyban. A legutóbbi magyar-japán csapattalálkozó 32 évvel ezelőtt, 1975-ben volt.

MTI
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.09 23:06:22

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Örüljünk, amíg egy lausanne-i irodában nem kezdenek olyan címmel kommünikét fogalmazni, hogy a „Következő olimpia érdeklődés hiányában elmarad.”

2018.11.08 22:53:24

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Sokoldalúság és sokszínűség, az elődök tisztelete és a hagyományok megteremtése, Az új folytonos keresése. Speidl Zoltán egyike azon BEAC-hősöknek, akiknek az élete, mint cseppben a tenger, megmutatja azt is, hogy miért fontos egy közösséghez, esetünkben éppen a BEAC-hoz tartozni.

2018.11.06 14:39:21

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Helsinki bajnoka mesélt kalandos életéről, unokáiról, a fotózásról, s készülő és elkészült könyveiről.

2018.11.04 00:20:05

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A magyar olimpikonok kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzérmet szereztek az 1956-os melbourne-i játékokon, ezt a teljesítményt manapság is repeső szívvel vennénk tudomásul.

2018.11.02 00:10:17

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Magyarországnak 302 olimpiai bajnok sportolója van, 149-en azonban már nem élnek. A halottak napján négyük szellemét megidéztük, s ma remélhetőleg a többi 145 aranyérmes is sokaknak az eszébe jut.

HIRDETÉS
HIRDETÉS