Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.10.25 14:00 Frissítve: 2011.01.15 00:02

Cselgáncs, Szaszaki Kupa: centenáriumi magyar-japán párharc

A sportág magyarországi diadalmenetét száz éve elindító mester emlékére csap össze a hazai és a japán cselgáncsválogatott jövő pénteken az I. Szaszaki Kicsiszaburo Kupán Budapesten.

"Idén van a centenáriuma annak, hogy Szaszaki mester megírta Djudo című könyvét Budapesten, illetve oktatni kezdte ezt a küzdősportot a BEAC 150 vállalkozó szellemű atlétájának. Azért esett a Pestszentimrei Sportkastélyra a választásunk, mert a néhai tanító tevékenységét támogató gróf Szemere Miklós is ottani kötődésű volt. Állami hozzájárulás híján cégek szponzorációjával, valamint Szaszaki családjának az anyagi segítségével hoztuk tető alá a rendezvényt, így fordulhat elő az a példátlan eset, hogy a magyarok állják a távol-keleti vendégek összes költségét" - jelentette ki a budapesti sajtótájékoztatón Ozsvár András főszervező.
A gála kalandos előéletéről Csörgő Tamás, a KFKI atomfizikusa beszélt:

"Egy külföldi konferencián találkoztam Sozi Nagamija professzorral, aki megkért, hogy segítsek előkeríteni nagyapjának a Magyarországon írt könyvét. Addig mindössze egy képe volt rokonáról, de az Országos Széchenyi Könyvtárban fellelt kötetben további 72 darabot talált róla. Két éve ismét kiadták a művet Tokióban magyarul, és nemrég a japán császár is kapott egy kötetet. Ma már bárki hozzáférhet a www.mek.oszk.hu oldalon, és kinyomtathat magának belőle egy példányt."

A XVIII. kerületi eseményen köszöntőt mond Nagamija professzor és Maruis L. Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke is.

Ami a programot illeti, 15 órától előadást tart néptáncegyüttes, szalonzenekar, japán doboscsoport, énekel az ex-dzsúdós Janicsák István, fellépnek szumósok, aikidósok, kempósok, karatésok, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség cselgáncsozói. Kovács Antal olimpiai és világbajnok klasszis egy vak dzsúdós hölggyel tart bemutatót.

A hazai válogatott nem a legerősebb összeállításában lép tatamira, mivel a riói vb után a legjobbak pihenőt kaptak, és csak a héten kezdték meg az alapozást. Az MTI felvetésére, hogy lehetne-e "Atom Antit" reaktiválni a 100 kg-os csatákra, Ozsvárt András kifejtette: a paksi klasszis hétvégén osztrák ligameccset vív, és ha jó formában érzi magát, vállalja a Szaszaki Kupát is.

A kétfordulós párharc 17 órakor kezdődik a Pestszentimrei Sportkastélyban. A legutóbbi magyar-japán csapattalálkozó 32 évvel ezelőtt, 1975-ben volt.

MTI

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.16 16:03:48

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A munkája és a hobbija is a mászás volt, a rutinfeladat azonban az életét követelte.

2018.01.15 23:29:19

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Csak egy pillanatig gondoljon bele bárki: milyen magyarságtudatot táplálhatott ilyen körülmények között az alig hatéves korától tömbromán környezetben élő kis Kati?

2018.01.12 02:50:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A világcsoportba feljutó tenisz Davis-kupa-válogatottat meglepte, hogy nyert az egyéni sportágak csapatversenyében.

2018.01.12 00:14:16

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A lényeget nem a sorrend fejezi ki.

2018.01.11 23:18:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Balczó Andrásnak a végén már botra sem volt szüksége; Keleti Ágnes a fejét fogta – képgaléria.