Nemzetisport.hu nyomtatott 2006.07.29 18:14 Frissítve: 2012.01.27 02:50

Gyurta Dániel újra a helyes úton

Két évvel ezelőtt az athéni olimpia idején mindenki azzal volt elfoglalva, hogy mire lesz képes a bokaműtéte után Cseh László, miért gyengélkedik Risztov Éva, és hogy milyen szép teljesítmény Kovács Ágnestől a pontszerző helyezés. Egészen addig, amíg feltűnt a színen egy csendes, 15 esztendős fiú, Gyurta Dániel, aki az első helyen jutott a 200 mell döntőjébe.

Gyurta Dániel tavaly mélypontra került, de most újra sokat várhatunk tőle
Czagány Balázs
Gyurta Dániel tavaly mélypontra került, de most újra sokat várhatunk tőle

GYURTA DÁNIEL

  • Születési hely: Budapest
  • Születési idő: 1989. 05. 04.
  • Egyesülete: A Jövő SC-II. kerület
  • Edzői: Széles Sándor, Virth Balázs, Kovácshegyi Ferenc
  • Versenyszáma: 200 m mell
  • Eddigi legjobb eredményei: olimpiai 2. hely (2004 Athén), vb-13. hely (2003 Barcelona), kétszeres magyar bajnok
  • Példaképe: Darnyi Tamás
Valószínűleg akkor is az érdeklődés középpontjába kerül a Jövő SC kiválósága, ha történetesen nem szerzi meg az ezüstérmet, a magyar úszócsapat legnagyobb sikerét aratva ezzel az ötkarikás játékokon. De megszerezte.

Gyurta Dániel elképesztő hajrát produkálva, világ- és Európa-bajnokokat maga mögé utasítva az utolsó helyről kapaszkodott föl, és csak a japán Kitadzsima érintette meg előtte a falat. Egy ország örvendezett és tapsolt a fiatalembernek, aki fiatal korát meghazudtoló komolysággal és higgadtsággal viselte a hirtelen támadt népszerűséget.

Éppen ezért mellbevágó volt a tavalyi hír, hogy Gyurta nem indul a montreali világbajnokságon. Azt mondták, nincs jó formában, nem tudott szintidőt úszni. A válogatókon másodpercekkel elmaradt az athéni idejétől.

Az idén tavasszal újra visszatért a remény. Jobb időt úszott az országos bajnokságon, mint az olimpiai év ezen időszakában. Ez pedig azt jelenti, hogy az Európa-bajnokságon újra a „régi" Gyurta Dániel örvendeztetheti meg a szurkolókat.

– Mikor döbbent rá, hogy kiemelkedő eredményeket érhet el?
– Viszonylag korán. 2001-ben a serdülő bajnokságon 2:19.52-vel győztem. Akkor tizenkét éves voltam. Egy évre rá több mint három másodperccel gyorsabb voltam, és a felnőttek között Bodor Richárd mögött a második lettem az országos bajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány úgy döntött, hogy noha nem volt meg a szintidőm, kivisz a 2003-as világbajnokságra, ahol tizenharmadik lettem. Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, van itt keresnivalóm.

– Athén után nem értettük a visszaesést.
– Igazából a pontos okát én sem tudom megmondani. Ugyanúgy edzettem, mint előtte, nem éreztem, hogy bármi gondom lenne. A versenyeken nem jöttek úgy az eredmények, mint korábban. Technikai problémáim is akadtak, ami mellúszásban kulcsfontosságú, egy-egy apró pontatlanság, és teljesen szét tud esni a mozgásom. Mélypontra kerültem.

– A márciusi országos bajnokságon és a júniusi Mare Nostrum-versenyen mutatott formája alapján úgy tetszik, kezd visszatalálni a helyes útra. Újra az éremesélyesek között emlegetik. Nem nyomasztja a teher?
– Nem törődöm vele, elég jól ki tudom zárni a külvilágot, és csak saját magammal foglalkozom. Újra meg szeretném közelíteni az athéni időmet.

Az interjú teljes szövege a Nemzeti Sport vasárnapi számában olvasható.
2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.