Viharfelhők gyülekeznek a rögbi BL egén

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2012.10.12. 14:25
null
A szokásos, szezon előtti fotó a csapatok kapitányaival: melyikük emelheti magasba a trófeát májusban? (Fotó: Reuters)
Címkék
A francia és angol rögbiklubok, amelyek a legnagyobb nézőszámot hozzák, a legtöbb támogatót vonzzák, elégedetlenek a Heineken-kupa (a sportági Bajnokok Ligája) lebonyolításával, valamint a kelta (ezzel a névvel illetik az íreket, a skótokat és a walesieket) csapatok hozzáállásával. A torna az alapítása óta legitimációs válsággal küszködik.

 

A sorozat tizenhét éve indult útjára három-három francia, ír, walesi, valamint két olasz és egy román klub versenyeként. A következő évben beszálltak az angolok és a skótok is a húsz tagúra bővülő mezőnybe. Csakhogy 1998-ban az angolok, akik kevesellték a nekik biztosított létszámot, újra nem indultak, csupán a következő évben tértek vissza az immár huszonnégy együttest számláló társaságba. Akkor hat-hat angol és francia, öt(!) walesi, három ír, két-két skót és olasz gárda vágott neki a küzdelmeknek. Lassan kialakult az a rendszer, hogy a kupában az előző évi szereplés függvényében vehettek részt a nemzetek. Épp ez a szisztéma nem nyerte el a francia klubok tetszését, akik – bár épp az alapítók közé tartoznak – a maguk hosszú bajnokságának időrendje meleltt nemigen találták a helyét a nemzetközi kupának.

 

A HEINEKEN-KUPA EDDIGI GYŐZTESEI:
4-szeres bajnok: Toulouse (francia, 1995–96, 2002–03, 2004–05, 2009–10)
3-szoros bajnok: Leinster (ír, 2008–09, 2010–11, 2011–12)
2-szeres bajnok: Leicester Tigers (angol, 2000–01, 2001–02), Munster (ír, 2005–06, 2007–08), London Wasps (angol, 2003–04, 2006–07)
1-szeres bajnok: Ulster (ír, 1998–99), Northampton Saints (angol, 1999–2000), Brive (francia, 1996–97), Bath (angol, 1997–98)

A francia bajnokság nagyon hosszú múltra tekint vissza. A legrégebbi a vezető nemzetek pontvadászatai között, már a XIX. században lejátszották az első döntőt, amelyen Pierre de Coubertin volt a játékvezető. Nagyon sokáig akár 48(!) csapat is indult az első osztályban, igaz, több csoportban; így elég nagy ellenállás volt azzal szemben, hogy a létszámot előbb tizenhatosra, majd tizennégyesre csökkentsék – törvényszerű tehát, hogy nagyon hosszú és nagy presztízsű a francia bajnokság.

A franciák (és az angolok) főképp az írekre panaszkodnak (de tavalyi jó szereplése okán az Edinburgh is kapott) azért, mert a maguk bajnokságában, a – nevezzük így – kelta ligában elég nekik félgőzzel játszani, majd teljes erővel és csapattal fordulhatnak a Heineken-kupa felé. Van is ebben igazság, hiszen 2005 óta hétből öt kupát az írek húztak be (hármat a Leinster, kettőt a Munster). Az írek persze nem jogtalanul vágnak vissza azzal, hogy a gazdag francia egyesületek, így például a Toulouse vagy a Toulon a maguk keretével akár három bajnokságot is végigjátszhatnak...

A francia klubok kevesebb együttest szeretnének látni: húszat. Érdekes vélemény, hiszen a Heineken-kupa így nem lesz rövidebb, hiszen a csoportokban maradna a hat meccs csapatonként, illetve maradna a negyeddöntőktől a kieséses szakasz. De ez azt is jelentené, hogy hat-hat angol és francia alakulat indulna, míg a többieknek maradna nyolc hely, ami néggyel kevesebb, mint ami most jut nekik.

Az angolok orra előtt pedig a brit BT Group telekommunikációs cég húzta el a mézesmadzagot, ráígérve a közvetítésekért addig kapott pénzre. Csakhogy a Sky Sports épp most újította meg a szerződését az ERC-vel (ez szervezi a tornát)...

Persze, a legfőbb kérdés az, hogy a bevételt hogyan osszák szét. Eddig az LNR (a francia profiliga) és az angolok kaptak 25-25 százalékot, a többi négy nemzet 12.5-12.5 százalékot. Az angolok és a franciák új leosztást szeretnének: 33-33 százalék az angoloknak és a franciáknak, 33 százalék a többieknek...Ez több mint tizenhét százalékos veszteség a keltáknak és az olaszoknak.

Az angolok mindenesetre már a bojkottot is meglebegtették. Nagy divat ez manapság (csak előkelőbben lockoutnak nevezik..) – amire semmi szüksége nincs a rögbinek.

RÖGBI HEINEKEN-KUPA
1. FORDULÓ (október 12–14.)
1. CSOPORT
Racing Metro (francia)–Munster (ír)
Edinburgh (skót)–Saracens (angol)
2. CSOPORT
Ospreys (walesi)–Benetton Treviso (olasz)
Toulouse (francia)–Leicester Tigers (angol)
3. CSOPORT
Zebre (olasz)–Connacht (ír)
Harlequins (angol)–Biarritz (francia)
4. CSOPORT
Ulster (ír)–Castres (francia)
Northampton Saints (angol)–Glasgow Warriors (skót)
5. CSOPORT
Clermont (francia)–Scarlets (walesi)
Leinster (ír)–Exeter Chiefs (angol)
6. CSOPORT
Sale Sharks (angol)–Cardiff Blues (walesi)
Toulon (francia)–Montpellier (francia)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik