„Lecigányozták” a 116 kg-os walesit; súlyos büntetés vár a vétkesre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.14. 15:11
null
Marler és Lee kakaskodásának visszhangos utóélete lesz (Fotó: AFP)
Nem lehet teljesen felhőtlen az öröme Joe Marlernek: hiába nyert az angol rögbiválogatott tagjaként szombaton Wales ellen rangadót (25–21) a Hat nemzet bajnokság negyedik fordulójában, minimum négyhetes eltiltásra számíthat, amiért egy kakaskodás során „cigány fiúnak” nevezte Samson Lee-t.

 

Az incidensre az első félidőben, egy bírói ítéletet követően került sor, és a több fültanú miatt nem lehetett elmismásolni. Annál is inkább, mert dulakodás is lett a beszólásból. A szabályok szerint a vallási, faji, bőrszíni, nemzeti, etnikai származására vagy szexuális irányultságára alapuló verbális bántalmazás – legyen az direkt vagy akár csak utalás – minimum négyhetes eltiltást von maga után.

Marler azóta már bocsánatot kért Lee-től, aki korábbi nyilatkozatában tett említést családi örökségéről. A meccsen viszont sértésnek vette. Az angolok szövetségi kapitánya, Eddie Jones számára ez önmagában alighanem kevés lesz. Nyilatkozatában az ausztrál szakember is megemlítette, hogy egy válogatott játékosként milyen felelősséggel tartozik azoknak, akiket képvisel. A walesi szövetség csalódottságát fejezte ki a történtek miatt, egyben örömmel fogadta Marler bocsánatkérését. Viszont szintén emlékeztették arra, hogy válogatottként milyen kötelezettségei vannak egy játékosnak.

„Ezzel a bocsánatkéréssel aligha lehet a szőnyeg alá söpörni az esetet. Kíváncsian várom a fejleményeket” – mondta Dean Ryan, korábbi angol válogatott játékos, aki jelenleg edzőként és szakértőként van jelen a sportágban.

Samson Lee nem először kerül hasonló helyzetbe. Korábban egy pubba nem engedték belépni, mondván: oda cigányok nem léphetnek be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik