nemzetisport.hu 2017.10.29 17:31 Frissítve: 2017.10.29 17:43

Amerikai foci: Magyarországé lehet az egyetemi-főiskolai vb

Lausanne-ban eldőlt, hogy egyedül Magyarország pályázik amerikai futballban a 2020-as egyetemi-főiskolai vb megrendezésére, így már csak formalitás, hogy decemberben Székesfehérvárnak odaítéljék a házigazdai jogot. Egy másik sportág rajongói is reménykedhetnek.


A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség lausanne-i székhelyén Magyarország két sportágban is bemutatta prezentációját a 2020-as egyetemi és főiskolai világbajnokság megrendezésére. A Magyar Triatlonszövetség kecskeméti, a Magyar Amerikaifutball-szövetség pedig székesfehérvári helyszínnel nyújtotta be a jelentkezését, végleges döntés decemberben várható.

A nyári olimpia programjában is szereplő triatlon itthon is nagy bázissal rendelkezik, ráadásul hazánkat rutinos versenyházigazdának tekintik a sportágban.

„Van egy hosszú távú sportágfejlesztési stratégiánk, és nagyon szeretnénk egyszer egy (felnőtt)vébét hozni Magyarországra. Már a dátumot is kitűztük, 2022-t célozzuk meg. Viszont ehhez kell nemzetközi versenyszervezési tapasztalat, és a főiskolás vébé igen jó tanulóesemény lenne számunkra” – nyilatkozta Lausanne-ban a DIGI Sport híradójának Szabó Zita, a Magyar Triatlonszövetség főtitkára.


Az amerikai futball viszont még gyerekcipőben jár ezen a szinten. A 2020-as torna mindössze a negyedik lesz az egyetemi világbajnokságok történetében. „Ez lesz az első olyan rendezvényünk, amely tényleg egy hivatalos világbajnokság, nem csak egy mérkőzés. Nyolc csapat érkezésére számíthatunk, ez a legtöbb, ami elképzelhető egy egyetemi világbajnokságon, ebben a sportágban legalábbis" – mondta a Sport 24-nek Bachrathy Kornél, a magyar szövetség főtitkára.

A meccsek a székesfehérvári First Fielden lesznek, ez hazánk első és egyetlen szabványméretű pályája. A hivatalos döntésre decemberig várni kell, ám a főiskolai-egyetemi vb-re egyedüliként pályázva nem kérdés, hogy 2020-ban Székesfehérvárra látogat majd a világ nyolc legjobb egyetemi válogatottja.

A 2020-as triatlon vb megrendezésére Magyarország mellett Lengyelország és Portugália kandidál.

2019.07.08 19:47:52

Egyéb csapat S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A rentabilitás megköveteli, hogy a sportesemények minél inkább globalizált látványossággá váljanak, s a szurkolók/fogyasztók a világ minél több tájáról érkezzenek.

2019.05.29 08:49:00

Egyéb csapat K. E.

Olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk és Péterffy Lili énekesnő a szakítás mellett döntöttek.

2018.12.16 23:52:27

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bár üdvös, hogy a kiemelt sportágak az utóbbi években virágzásnak indultak, de a vadhajtásokat folyamatosan nyesegetni kell.

2018.08.26 00:18:54

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A közösségi média mindennapjaink, „mindenperceink” része, ezzel nincs mit tenni. Belépett az életünkbe – ám arra érdemes ügyelni, hogy ne a valós, jelen idejű életünk helyébe lépjen.

2018.08.15 22:11:42

Egyéb csapat DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A srác arcán olyan őszinte boldogságot láttam, mintha az ismerőse a vb- vagy a BL-döntőben bizonyult volna eredményesnek. S bizony, én is büszke voltam magamra, hogy negyvennyolc évem, deresedő halántékom dacára amatőr »teljesítményemmel« ekkora örömöt tudok neki szerezni.