Alma, körte – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.12.15. 23:33

Hogyan lehetne összehasonlítani az almát a körtével? – az Év sportolója-választás kapcsán immár hatvanadszor tehetjük fel az ismert kérdést, ami mindig akkor vetődik fel, amikor egymástól néha nagyon különböző dolgokról kell véleményt alkotnunk, közöttük sorrendet felállítanunk. Márpedig épp erről van szó, 1958 óta nekünk, sportújságíróknak az adott naptári év legjobb versenyzőit kell egymáshoz mérnünk akkor is, ha teljesen más műfajban alkotnak maradandót.

Utóbbi kitétel sem volt mindig magától értetődő, előfordult, hogy mondjuk egy megyei tudósító kolléga a „helyi menő csávót" tette igen előkelő helyre, ami persze nem változtatta meg érdemben a végső sorrendet, hiszen rajta kívül más nem voksolt az ismeretlen illetőre, viszont a szakmánkról nem épp hízelgő bizonyítványt állított ki. Ezt megelőzendő harmadik éve a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöksége minden kategóriában összeállított egy tízes listát az arra tényleg érdemesekből, közülük kell a dobogósokat kiválasztani. A listák ezen héten kerültek nyilvánosságra, s mostantól rajtunk a sor, hogy az alma–körte versenyt levezessük legalább magunkban.

Pontosabban idén kicsit próbáltunk könnyíteni a saját dolgunkon azzal, hogy a csapatok kategóriáját kettéválasztottuk, így legalább a jonatán almát kell a starkinggal és az idareddel összevetni (hagyományos csapatsportok), a vilmoskörtét pedig a császár- és a japánkörtével (egyéni sportágak csapatai, egységei). Szerencsére beérett elég „fajta” 2017-ben is, ha nem lenne a magyar sport ilyen gazdag eredményekben, s nem ágyazódna bele ennyire a társadalmunkba, az emberek életébe, akkor ez a szavazás sem lehetne ilyen nagyszabású és sokakat érdeklő.

Márpedig immár harmadik éve igen illusztris és méltó helyszínen, a Nemzeti Színházban kerül sor a hivatalosan M4 Sport – Az Év Sportolója Gála 2017 nevű eseményre, amelynek a főműsoridős élő televíziós közvetítés, a nívós program, a MOB és az MLSZ partnersége, hazai és külföldi sztárok részvétele további rangot ad. Halkan jegyzem meg, lassan, de biztosan kinőjük a patinás kulisszákat, igazi társasági eseménnyé vált a gála, amelyen mindenki ott akar lenni.

Ettől persze még a díjazottak a legfontosabbak, január 4-én derül ki, a tíz jelöltből melyik három áll majd a képzeletbeli dobogóra, január 11-én pedig az, hogy ki nyerte meg a kategóriáját. Ígérjük, nem fogunk hibázni, csak „érett gyümölcs” lesz érdemes a díjra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik