WTCC: Michelisz Norbert futamgyőztes Japánban!

Vágólapra másolva!
2016.09.04. 08:05
Michelisz Norbert a túraautó-világbajnokság (WTCC) japán versenyhétvégéjén, Motegiben a Honda gyári versenyzőjeként az első, fordított rajtrácsos futamon az első helyről rajtolva – miután az időmérőn a 10. időt autózta – megszerezte az első futamgyőzelmét a gyári Hondával. A második futamon a 8. helyen végzett a magyar pilóta.
Michelisz Huff előtt – csapattársát megelőzve nyerte meg az első futamot
Michelisz Huff előtt – csapattársát megelőzve nyerte meg az első futamot
Michelisz Huff előtt – csapattársát megelőzve nyerte meg az első futamot
Michelisz Huff előtt – csapattársát megelőzve nyerte meg az első futamot
Michelisz Huff előtt – csapattársát megelőzve nyerte meg az első futamot

Michelisz Norbert az első futam előtti interjúban elmondta, amióta elkezdett a Honda gyári csapatánál versenyezni, az a célja, hogy futamot nyerjen, és mikor lehetne erre nagyobb esélye, ha nem a Honda hazai pályájának számító Motegiben, amikor ráadásul az első helyről rajtolhat.

MICHELISZ: SZINTE HIHETETLEN
„Szinte hihetetlen, hogy sikerült, mert nagyon hosszú idő telt el a legutóbbi győzelmem óta" – fogalmazott a legutóbb 2015-ben, Magyarországon futamot nyerő Michelisz.

– A rajt volt a kulcs. Köszönöm a csapatnak és a csapattársaknak, hogy tehermentesíteni tudtak a rajt után. A stabilitásunknak köszönhetően el is hoztuk az első három helyet. A mérnökömmel tartottuk a kapcsolatot a futam közben, tudtam, hogy a verseny közepét meg kell nyomni, és ez elég is volt a sikerhez."

A rajt pedig remekül sikerült, ugyanis Michelisz elsőként fordulhatott be az első kanyarba, vagyis maga mögött tudta tartani a második helyről induló csapattársat, a brit Robert Huffot.

Innentől kezdve pedig fokozatosan növelte az előnyét a magyar versenyző, aki végül rajt-cél győzelmet aratott, megelőzve a 2. helyen végző csapattársat, Robert Huffot és a 3. helyen célba érő, ugyancsak hondás, portugál Tiago Monteirót. Hat dobogós hely után ez volt az első futamgyőzelme Michelisznek a Honda gyári csapatánál. 2013 után tudott ismét futamot nyerni Motegiben, a mostani siker volt pályafutása ötödik futamgyőzelme a WTCC-ben, a vb-pontversenyben pedig ezzel feljött az 5. helyre (a 2. futam előtt).

A magyar csapat, a Zengő Motorsport két versenyzője közül az első futamot a 18. helyről kezdő Nagy Dániel a 15. lett, míg az időmérő edzésen a 17. időt elérő Ficza Ferenc olajfolyás miatt nem tudott felállni a rajtrácsra. Ficza később végül a mezőny után indult a boxból, öt kört tett meg, a 18. helyen intették le.

ÍGY ÖRÜLT MICHELISZ AZ ELSŐ FUTAM UTÁN

Michelisz az első futamhoz hasonlóan a másodikban is remekül rajtolt (ezúttal az időmérő edzésen elért 10. helyről), három autót megelőzött, de a 7. helynél előrébb már nem jutott, sőt a svéd Thed Björk még elé tudott kerülni, így végül a 8. helyet szerezte meg, amiért négy pont jár. Csapattársát, a 9. helyen végző brit Robert Huffot azonban ebben a futamban is megelőzte. Michelisz ezen a hétvégén összesen 29 pontot gyűjtött.

A Zengő Motorsport versenyzői közül Ficza Ferenc a 18. lett a második futamon, míg Nagy Dániel technikai problémák miatt nem tudott elrajtolni, három körrel a rajtot követően indult a többiek után, de sikerült célba érnie.

A második futamot a francia Yvan Muller (Citroën) nyerte meg, akinek csapattársa, az argentin José María López a hajrában átengedte az első helyet, ő ugyanis minden bizonnyal már a 2. hellyel is megnyerte a világbajnokságot, tekintve, hogy az utolsó, thaiföldi versenyhétvégét jelen állás szerint törölni fogják.

WTCC
MOTEGI, 2016
ELSŐ FUTAM
1. Michelisz Norbert (Honda)
2. Robert Huff (brit, Honda) +1.358
3. Tiago Monteiro (portugál, Honda) +2.173
...
15. Nagy Dániel (Honda) + 26.935
...
18. Ficza Ferenc (Honda) + 8 kör

WTCC
MOTEGI, 2016
MÁSODIK FUTAM
1. Yvan Muller (francia, Citroën)
2. José María López (argentin, Citroën)
3. Tiago Monteiro (portugál, Honda)
...
8. Michelisz Norbert (Honda)

...
18. Ficza Ferenc (Honda) +40.074
19. Nagy Dániel +3 kör

A vb-pontverseny állása: 1. José María López 319 pont, 2. Tiago Monteiro 199, 3. Yvan Muller 199, 4. Rob Huff 178, 5. Michelisz Norbert 172

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik