Tomasz Gollob megállíthatatlan volt

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2011.07.18. 14:24
null
Tomasz Gollob hat futamából ötöt megnyert a csapat-vb hétvégi fináléjában (Fotó: Action Images – archív)
A Nemzeti Sport Online tavasszal indított sorozatában hétről hétre beszámol a nemzetközi autós és motoros viadalok eseményeiről – mai összeállításunkban a NASCAR és az IRC aktuális versenyéről, továbbá a salakmotorosok csapat-vb-fináléjáról tudósítunk.

 

NASCAR

Kettős Stewart-Haas Racing-diadal született a Sprint-kupa vasárnapi futamán: a győzelmet a pole-ból rajtoló Ryan Newman szerezte meg, csapattársa – egyben főnöke – a másodikként induló Tony Stewart előtt. 2006 óta először fordult elő, hogy a két legelőkelőbb helyet tekintve ugyanaz lett az időmérő edzés és a verseny végeredménye. Mivel a balesetet szenvedő Kyle Busch jelentős körhátránnyal csak 36.-ként futott célba, a 13. helyen leintett Carl Edwards visszavette a vezetést a pontversenyben.

A bajnokságban az ötödik pozícióba visszaeső fiatalabbik Busch fivér mindazonáltal nem lehetett annyira elégedetlen a hétvégén, szombaton ugyanis megnyerte a Nationwide-sorozat versenyét, így a 100. sikerét aratta a NASCAR három legfontosabb kategóriájában (Sprint-kupa, Nationwide, Truck). Rajta kívül csupán Richard Petty (200) és David Pearson (106) büszkélkedhet legalább 100 győzelemmel a NASCAR-ban!

NASCAR SPRINT-KUPA
Lenox Industrial Tools 301, Loudon, a NASCAR-széria 19. versenye (301 kör)
1. Ryan Newman (Chevrolet) 301 kör
2. Tony Stewart (Chevrolet) 0.773 mp hátrány
3. Denny Hamlin (Toyota) azonos körben
4. Joey Logano (Toyota) azonos körben
5. Jimmie Johnson (Chevrolet) azonos körben
6. Kasey Kahne (Toyota) azonos körben
Az élcsoport: 1. Carl Edwards (Ford) 652 pont, 2. Jimmie Johnson 645, 3. Kurt Busch (Dodge) 641


IRC


Alaposan megrostálta az Intercontinental Rally Challange idei hatodik viadalának mezőnyét az Atlanti-óceánban található, Portugáliához tartozó Azori-szigeteken rendezett verseny, amelyen 43-an álltak rajthoz, de csak tizenheten értek célba. Az idei első murvás futamot a finn Juho Hänninen nyerte meg, átvéve az összetettbeli vezetést a „szünnapot tartó” belga Freddy Loix-tól. Az abszolút pontversenyben eddig egy pontot gyűjtő magyar Puskádi János nem vett részt a Sata Rallye Acoresen.

IRC
Az IRC-ralibajnokság 6. versenye, Portugália (Azori-szigetek)
1. Juho Hänninen (finn, Skoda) 2:19:03.8 óra
2. Andreas Mikkelsen (norvég, Skoda) 42.3 mp hátrány
3. Jan Kopecky (cseh, Skoda) 1:46.0 p h.
4. Bryan Bouffier (francia, Peugeot) 3:36.2 p h.
5. Patrik Sandell (svéd, Skoda) 4:33.3 p h.
6. Ricardo Moura (portugál, Mitsubishi) 6:07.0 p h.
Az élcsoport: 1. Juho Hänninen 83 pont, 2. Bryan Bouffier 79, 3. Freddy Loix (belga, Skoda) és Jan Kopecky 70-70


SALAKMOTOR

A múlt héten, bár a Grand Prix-sorozat szünetelt, nagyüzem volt a salakmotorosoknál: a csapat-világbajnokság küzdelmeire került sor. Hétfőn a második elődöntőt (Lengyelország nyert a britek, az oroszok és a csehek előtt), csütörtökön a playoff-futamot (Ausztrália vitte el a pálmát a svédek, az oroszok és a britek elől), szombaton pedig a finálét rendezték meg – utóbbit a lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban.

A végső győzelmet az 51 pontot gyűjtő házigazdák szerezték meg, akik hat egységet vertek a második helyezett ausztrálokra; a svédek (30) lettek a harmadikok, a július 9-ei első elődöntőt megnyerő dánok (29) csak a negyedikek. A lengyel válogatott vezérpilótája, Tomasz Gollob 17 pontot szerzett a lehetséges 18-ból, Jaroslaw Hampel 11-gyel, Krzysztof Kasprzak és Piotr Protasiewicz egyaránt 8-cal, Janusz Kolodziej 7 egységgel járult hozzá a címvédéshez.

Lengyelország egyhuzamban harmadszor kaparintotta meg a csapat-vb-címet, az utóbbi hét évben ötödször, mindent egybevéve pedig tizedszer diadalmaskodott. Ezzel befogta a szintén tíz győzelmet számláló Svédországot az örökrangsorban, és már csak a dán válogatott jár előtte 13 csapat-világbajnoki titulussal.

Hampel 2005 óta mind az öt (2005, 2007, 2009, 2010, 2011) lengyel világbajnoki diadalból kivette a részét, Gollob pedig immár a hatodik csapataranyánál tart, hiszen már az 1996-os világbajnoki győzelemkor is ott volt a polák nemzeti együttesben.

SALAKMOTOR
Csapat-világbajnokság, döntő, Gorzów Wielkopolski
1. Lengyelország 51 pont
2. Ausztrália 45
3. Svédország 30
4. Dánia 29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik