Silk Way rali: négy napja alig eszik valamit, ezért nincs energiája

TÓTH ANITA (ÜRÜMCSI)TÓTH ANITA (ÜRÜMCSI)
Vágólapra másolva!
2017.07.15. 15:56
null
„Homokozott” rendesen a mezőny (Fotó: Opel Dakar Team)
Hatalmas dűnékkel tarkított szakaszt teljesített a mezőny a szünnap előtt – az autós Szalay Balázs a 12., a kamionos Kovács Miklós a 9. helyen áll.

 

A Góbi sivatag még kicsikét odébb van, ez azonban nem jelenti azt, hogy a mezőny nem „homokozott” a Silk Way rali Karamaj és Ürümcsi közötti szakaszán. Az autósok és kamionosok túl vannak az első dűnéken – de még milyen magas dűnéken! Egyik-másik valóságos hegynek tűnt, és nemcsak akkor, amikor felfelé kellett menni rajta, hanem akkor is, amikor lefelé.

A leggyorsabb a szakaszon a francia Sébastien Loeb volt – a kilencszeres ralivilágbajnok vezeti, ugye, a Peugeot legújabb fejlesztésű versenygépét, és úgy látszik, nagyon eltaláltak valami az „oroszlánosok”, mert Loeb pokoli gyors.

„Viszonylag hamar utolértük Cyrilt (Despres), úgyhogy megint az élen találtuk magunkat. Érdekes szakasz volt, néhol elég kemény tereppel és persze homokkal, de nekünk feküdt, és sikerült jó tempót diktálni a trükkös körülmények között is. Az autó is megbízható volt, és jóval stabilabb, mint az elődje, ami a célunk volt vele" – mondta Loeb.

Óriási lejtőkön kellett száguldoznia a mezőnynek (Fotó: Opel Dakar Team)
Óriási lejtőkön kellett száguldoznia a mezőnynek (Fotó: Opel Dakar Team)



A magyaroknak sem volt könnyű napjuk, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős dolgát ráadásul extra gond is nehezítette a 250.37 kilométeres mért szakasz során.

„Nagyon nehéz nap volt, nekem mindenképp a legnehezebb – mondta Szalay Balázs, aki a 14. helyen ért célba a szakaszon, az összetettben pedig a 12. pozícióból várja a folytatást. – Négy napja küzdök gyomorproblémákkal, amelyek ma már a szakaszon is gondot okoztak, kétszer meg is kellett állni, mert olyan rosszul éreztem magam. Nyilván ebben benne van az is, hogy napok óta nem eszem reggelit és ebédet, és hiába vagyok viszonylag jól reggel, száz kilométer után elmegy az összes energiám. Kaptam most egy újfajta gyógyszert, remélem, ez hat majd, és persze az is jól jön, hogy most következik a szünnap. Egyébként a körülményektől eltekintve sem volt könnyű a szakasz: fel-le bukdácsoltunk egész nap, hatalmas dűnéket kellett megmászni, és rettenetesen meredek lejtőkön lejönni. Ha jól vagyok, ezt nagyon élveztem volna. Ráadásként negyven kilométerrel a cél előtt még defektet is kaptunk, úgyhogy ma az ág is húzott minket. "

A kamionos kategóriában továbbra is Dmitrij Szotnyikov halad az élen, aki saját bevallása szerint ezen a napon óvatosan, semmi rizikót nem vállalva közlekedett. Egyetlenegy apró gondja volt, hogy a pálya egyik mély homokos részén lefulladt a Kamaz és újra kellett indítani, de ez nem olyasvalami, ami túlságosan sok időbe kerülne.

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió is meglepődött a dűnék láttán:

„Soha életemben nem mentem még ilyen magas dűnéken, volt, amelyiknek háromszor kellett nekifutni, hogy feljussunk a tetejére – mondta Kovács, aki a szakaszon a 12. helyen végzett, az összetettben pedig 9. – Volt olyan, hogy olyan érzésünk volt, a Scania hátulja előrébb van a meredek lejtőn, mint az eleje, és olykor csak keresztbe csúsztunk. Az utolsó harminc kilométeren aztán olyan mély homokos részbe küldtek bele minket, hogy az már csak a hab volt a tortán."

Vasárnap pihen a Silk Way rali mezőnye, amely hétfőn a Góbiban folytatja a száguldást.

SILK WAY RALI
8. szakasz, Karamaj–Ürümcsi (össztáv: 436.34, ebből szelektív szakasz: 250.37 km). Autósok:
1. Sébastien Loeb, Daniel Elena (francia, Peugeot 3008 Maxi) 2:48:19, 2. Despres, Castera (francia, Peugeot 3008) 5:06 p h., 3. Menzies, Mortensen (amerikai, Mini) 13:57 p h., ...14. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 1:12:20 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilnur Musztafin (orosz, Kamaz) 3:13:51, 2. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 1:52 p h., 3. Kolomy, Stross, Ernst (cseh, Tatra) 4:59 p h., ...12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 1:37:00 ó h.
Az összetettben. Autósok: 1. Sébastien Loeb 21:10:16, 2. Despres 1:08:41 ó h., 3. Menzies 1:42:32 ó h., ...12. Szalay Balázs 4:44:42 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 23:29:34, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orsoz, Kamaz) 9:54 p h., 3. Kolomy 20:26 p h., ...9. Kovács Miklós 7:01:40 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik