Silk Way rali: Menzies meghúzgálta az oroszlán bajszát

TÓTH ANITA (KARAMAJ)TÓTH ANITA (KARAMAJ)
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 13:26
null
Kovács Miklós 9. helyen áll összetettben (Fotó: DPPI)
Az utolsó kazah szakaszon Mini- és Kamaz-siker – a kamionos Kovács Miklós a 9. az autós Szalay Balázs a 11. helyről várja a folytatást.

 

Kimondva, kimondatlanul a Silk Way rali rajtja óta az a kérdés lebegett a levegőben, vajon képes lesz-e valaki, akár csak egy nap erejéig is, de megtörni a Peugeot hegemóniáját ezen a viadalon.

Az a helyzet, hogy az oroszlános csapat a világ egyik legjobb autójával, és a világ legjobb pilótáival versenyez – ha az egyiküknek nem jön ki a lépés, kijön a másiknak. Ezért nem könnyű legyőzni őket.

De Bryce Menziesnek ezúttal sikerült: a Mini amerikai pilótája végigrohant a mindössze 106 kilométeres szelektív szakaszon, és megnyerte azt. Nagy jövő előtt áll ez a fiú, főleg, ha erre a sportra kezd el koncentrálni – a legutóbbi Dakart (élete első Dakarja lett volna egyébként) ugyanis azért kellett kihagynia, mert megsérült a válla, amikor megpróbálta megdönteni az autóval ugrás világrekordját – ő tartja amúgy a csúcsot 115 méterrel, a baleset az egyik edzés közben történt.

Ez azonban már a múlt: Menzies felgyógyult, újra a régi, és szemmel láthatóan nagyon gyors.

Ami a Peugeot-t illeti: Stéphane Peterhansel új feladatot kapott a bukása után: mostantól ő „ad árnyékot" csapattársainak, Sébastien Loebnek és Cyril Despres-nek, vagyis segíti őket, ahogy tudja. S hogy közben meddig zárkózik fel az összetettben, az már az ő ügyességén múlik.

 

Ami a magyarokat illeti, ezen a nem túl hosszú, de gyors és technikás szakaszon a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 11. helyen ért célba, és továbbra is tartja 11. pozícióját az összetettben.

Aránylag rövid, 106 kilométeres szakaszt jelöltek ki a rendezők ezen a napon, az elején negyven kilométert autóztunk az előttünk rajtoló Pelichet porában, de onnantól kezdve élveztük a versenyzést, mert sem előttünk, sem mögöttünk nem volt senki látható távolságban, bátran nyargalhattunk a MAZ-ok után – nyilatkozta az Opel Mokka pilótája, Szalay Balázs. – Mindent megtettünk, hogy ne veszítsünk túl sok időt, mert szerettünk volna lőtávolon belül maradni a top tízhez képest. Akadt egy-két érdekes helyzet még ezen a rövid szakaszon is, amikor nagyokat repült az autó egy-egy nem várt gödör után, de mindig szerencsés volt a földet érés és lekopogom, hogy a Mokka eddig nagyon jól bírja a kiképzést."

Szalay Balázs autója „nagyon jól bírja a kiképzést” (Fotó: Opel Dakar Team)
Szalay Balázs autója „nagyon jól bírja a kiképzést” (Fotó: Opel Dakar Team)

A kamionos kategóriában a Kamaz uralja a terepet néhány nap óta a szakaszokon és az összetettben is – a „kékek" csodás teljesítményt nyújtanak, különösen Dmitrij Szotnyikovnak fut a szekér – már ha illő szekérnek nevezni ezt a gyönyörű versenygépet, amely szemet gyönyörködtetően gyors.

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (Scania) trió a pénteki rövid szakaszon a 12. helyen végzett (három-négy autót megelőzve a pályán), az összetettben pedig a kilencedik helyen áll.

Gyorsan elment ez a szakasz, három-négy autót előztünk a rajt után, utána már szabadabban tudtuk a saját tempónkat autózni – mondta Kovács Miklós. – Rázós, gödrös pálya volt, sem a Scania nem szerette, sem mi, s akadt egy rizikós pillanatunk is, amikor keresztben a pályán volt egy szerelőakna méretű beszakadás az útban, a fűtől azonban nem látszott, úgyhogy szépen átrepültünk rajta. Még jó, hogy nem lassítottunk, mert akkor tuti orra esünk."

A Silk Way rali szombaton az első kínai szakasszal folytatódik, amely már helyenként már homokon zajlik ugyan, de még nem dűnék között.

 

SILK WAY RALI
Urdzsar–Karamaj (össztáv: 412.90 km, ebből szelektív szakasz: 106.60 km). Autósok:
1. Bryce Menzies, Peter Mortensen (amerikai, Mini) 1:03:56, 2. Despres, Castera (francia, Peugeot 3008 DKR) 1:31 p h., 3. Loeb, Elena (francia, Peugeot DKR Maxi) 1:37 p h., ...11. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 7:01 p h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilnur Musztafin (orosz, Kamaz) 1:06:26, 2. Sibalov, Mokejev, Nyikitin (orosz, Kamaz) 27 mp h., 3. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 1:13 p h., ...12. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 20:42 p h.
Az összetettben. Autósok:
1. Sébastien Loeb 18:21:57, 2. Despres 1:03:35 ó h., 3. Menzies 1:28:35 ó h., ...11. Szalay Balázs 3:32:22 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 20:15:43, 2. Sibalov 2:39 p h., 3. Kolomy, Stross, Ernst (cseh, Tatra) 15:27 p h., ...9. Kovács Miklós 5:24:40 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik