Silk Way-rali: Despres, az oroszlánkirály; Szalayék végigértek

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.07.23. 18:24
Cyril Despres első autós győzelme a csapatmunka eredménye (is) – Szalay Balázs pedig bár újabb küzdelmes napon van túl, teljesítette a Silk Way-rali távját.
Harcos napot kellett vívniuk Szalayéknak (Fotó: dakar.hu)
Harcos napot kellett vívniuk Szalayéknak (Fotó: dakar.hu)
Harcos napot kellett vívniuk Szalayéknak (Fotó: dakar.hu)
Harcos napot kellett vívniuk Szalayéknak (Fotó: dakar.hu)
Harcos napot kellett vívniuk Szalayéknak (Fotó: dakar.hu)

A legmegbízhatóbb volt, a legkiegyensúlyozottabb. Márpedig a maratoni terepversenyeken ez a siker titka. A két korábbi motorversenyző, Cyril Despres és David Castera első győzelmét aratta négy keréken, ráadásul egy elképesztően nehéz viadalon, a Moszkvából induló és vasárnap Pekingben célba érő Silk Way-ralin.

Azért az utolsó mért szakaszon (vasárnap közúton éri el a mezőny a kínai fővárost) még magukra hozták a szívbajt, amikor a műszerek turbó-problémát jeleztek. Felnyitották a motorháztetőt, de mire hozzáfogtak volna a probléma analizálásához, megérkezett csapattársuk, Stéphane Peterhansel, akinek navigátora, Jean-Paul Cottret pillanatok alatt megoldotta a problémát.

„Újabb bizonyítéka volt ez a csapatmunkának – mondta Despres, aki az oroszlános márka egyetlen talpon maradt tagja volt a verseny utolsó néhány napjában. – Könnyebb úgy nyerni, hogy a legjobbak vesznek körül. Persze, még mindig sokat kell tanulnom, de a Silk Way-rali segített, hogy nagyon fontos lépést tegyek előre.”

Ami a magyar párost, Szalay Balázst és Bunkoczi Lászlót illeti, ők küzdelmes napon vannak túl, ami persze nem érte őket meglepetésként, hiszen előre tudták, hosszú-hosszú dűnesorokon vezet az útjuk szombaton. Amivel alaphelyzetben semmi gond sem lett volna, ha nem kezd el megint melegedni az Opel Mokka.

„Harcos nap volt, minden villamosmérnöki tudományomat be kellett vetnem, hogy életet csiholjak a hűtőventillátorba, amelynek egymás után adták meg magukat az elemei, de többször is sikerült visszahozni az életbe – mondta az Opel Dakar Team pilótája, Szalay Balázs, aki bevallotta, az első ellenőrző pontnál megpróbálták elhagyni a pályát, de lehetetlen volt, úgyhogy folytatták az erőltetett menetet a pályán. – Megint gyönyörű tájakon autóztunk, és állati jó kis szakasz volt, nagyon feküdt nekem, csak az autónak nem. De hát van ilyen…”

Az előzetes végeredmény szerint (hivatalos a szombati büntetések után várható) Szalayék a 48. helyen végeztek a majd’ tizenegyezer kilométeres viadalon. A kamionosok mezőnyében az oroszok „hazai” sikert ünnepeltek: fordulatos viadal végén a Kamaz színeiben Ajrat Margyejev húzta be a győzelmet.

SILK WAY-RALI
14. szakasz, Vuhaj–Hohhot (össztáv: 754.28 km, ebből szelektív szakasz: 261 km). Autósok:
1. Jazid al-Radzsi, Timo Gottschalk (szaúd-arábiai, német) 3:44:01, 2. Loeb, Elena (francia, Peugeot 2008DKR) 2:42 p h., 3. Hunt, Schulz (brit, német, Mini All4) 3:21 p h., …52. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 2:45:59 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 3:59:26, 2. Szotnyikov, Ahmegyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 3:32 p h., 3. Van den Brink, Willemsen, Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 5:02 p h.
A végeredmény (nem hivatalos). Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 36:15:18, 2. Al-Radzsi 25:51 p h., 3. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 49:46 p h., …48. Szalay 229:39:34 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev 39:23:18, 2. Szotnyikov 15:28 p h., 3. Van Den Brink 33:26 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik