Silk Way-rali: a kínaiak felforralták Szalay sörét

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2016.07.20. 20:15
null
Nem éppen ideális körülmények (Fotó: AFP)
Az időjárás közbeszólt: homokvihar miatt törölni kellett a Silk Way-rali szerdai szakaszát.

 

„A végső szót mindig a sivatag mondja ki” – nyilatkozta Stéphane Peterhansel, aki számtalan alkalommal látott már olyat, ami a Silk Way-rali szerdai szakaszán történt: jelesül, hogy kitört a homokvihar.

Már szerdán este feltámadt a szél, reggelre azonban már por borított mindent, és konkrétan tombolt a homokvihar. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy itt aztán nem lesz verseny. És nem csupán azért, mert esélytelen volt, hogy a mentőhelikopterek felszálljanak, hanem mert az is esélytelen volt, hogy a versenyzők meglássák a sportbírókat a rajtban, vagy hogy egyáltalán száz métert végigtaláljanak a helyes úton (amit egyébként szintén befújt a szél).

„Persze, csalódottak vagyunk, hogy nem versenyezhettünk, de még jobban sajnáljuk a rendezőket, akik szerveztek egy jó versenyt, de az időjárás kibabrált velük. Reméljük, péntekre javul az idő, és megrendezhetik a következő szakaszt” – tette hozzá Peterhansel.

S hogy mi történt a magyarokkal? Nos, nyilván ők is közúton teljesítették a Tunhuang és Csiajuguan közti szakaszt. Ugye, a két páros közül már csak Szalay Balázs és Bunkoczi László van versenyben, és ők is rutinosak már a válságkezelésben, most is hamar túllendültek a vihar okozta nehézségeken.

„Akkora homokvihar volt, hogy az autópályán is csak ötven-hetven méterre lehetett látni, ráadásul a helyieknek valami egészen fura szokásuk, hogy nem kapcsolják fel a lámpát az úton, úgyhogy egyszer-kétszer kerültünk furcsa helyzetbe a Mokkával” – mondta Szalay, aki navigátorával beült egy étterembe, ahol kínai nyelvtudását tesztelte – kevés sikerrel.

A méregerős leves, amit rendeltek, elfogyott, de azután megpróbáltak inni egy pohár sört. A hőmérséklete nem volt megfelelő, ezért a pilóta megpróbálta elmagyarázni, hogy hideget, úgyhogy elkezdett látványosan dideregni. Erre hoztak egy merülő-forralót, és felforralták a sört.

S hogy mi a tanulság? Nem véletlenül a kínai a világ legbonyolultabb nyelve.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik