Salakmotor: Jack „Maximus” Holder diadala Debrecenben

BOROS NORBERTBOROS NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.06.06. 20:31
null
A dobogósok (Fotó: Boros Norbert)
A nemzetközi salakmotoros-társadalom jelentős része Debrecenre figyelt pünkösdhétfőn: Grand Prix-kvalifikációt rendeztek a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. A jövő évi Grand Prix-s tagságért folyó küzdelemsorozat első szintjén négy selejtezőt rendeznek, a cívisvárosi verseny napján a németországi Abensbergben, míg június 11-én a szlovákiai Zsarnovicán és Nagyhalászban küzdenek a továbbjutásért a vaspapucsosok. Valamennyi selejtezőből a legjobb négy pilóta kvalifikálja magát a challenge-be, amelyet augusztus 20-án Glasgow-ban rendeznek. Skócia legnagyobb városában csak a dobogósok örülhetnek majd, hiszen csak az első három helyezett jut be a jövő évi Grand Prix-szériába.

 

A debreceni viadalon 11 ország – Ausztrália, Dánia, Svédország, Lengyelország, Franciaország, Németország, Ukrajna, Románia, Lettország, Olaszország és Magyarország – 16 vaspapucsosa mérte össze erejét. A mezőny hemzsegett a klasszisoktól és a jól ismert sztároktól. A májusi Európa-bajnoki selejtezőt sikerrel megvívó lett Andzejs Lebedevs és a dán Michael Jepsen Jensen visszatért sikerei helyszínére, illetve az az Olegs Mihailovs is, aki a Húsvét Kupán a harmadik helyen zárt a hajdúsági oválon. Hiába a jó cívis ajánlólevél, a szakemberek a legnagyobb favoritnak az ausztrálokat, a jelenlegi GP-s tagsággal rendelkező Jack Holdert és a tavalyi Grand Prix Challenge-es Rohan Tungate-et, lengyel klasszisokat, Szymon Wozniakot, valamint Bartosz Smektalát, illetve az egykori állandó GP-résztvevőt, a svéd Tomas H. Jonassont tartották.

Hazánkat főversenyzőként két magyar salakszóró képviselte, Magosi Norbert és Kovács Roland. Az eredeti kiírás értelmében Vitalij Liszak indult volna a viadalon, ám az ukrán hatóságoktól nem kapott engedélyt az országa elhagyására, ezért nem léphette át a határt. Kovács Roland, a SpeedWolf Debrecen versenyzőjeként nagyon örült a lehetőségnek, hogy hazai pályán bizonyíthatott a magasan jegyzett riválisok ellen.

A győztes (Fotó: Boros Norbert)
A győztes (Fotó: Boros Norbert)

Az előzetes óriási érdeklődés a nézőszámban is megmutatkozott, közel ötezer néző gyűlt össze az arénában. A nagyszerűen előkészített pályán látványos csatákat láthatott a nagyérdemű, s ahogy az várható volt, pár favorit látványosan elvérzett. Smektala hiába kezdett két futamgyőzelemmel, utána kétszer utolsóként ért célba, s így idő előtt elvérzett. Riss az utolsó etapjáig partiban volt a kvalifikációért, de akkor megállt a motorja, így füstbe mentek az álmai. Viszont Holder nem ismert kegyelmet, mindvégig magabiztosan motorozott, ha kellett előzött, s végül maximális pontszámmal diadalmaskodott. Wozniak 13 ponttal, Lebedevs 12 egységgel állhatott fel a dobogóra. Ahogy egy jó krimiben, a viadalon is a végén volt a csattanó. A negyedik, azaz az utolsó továbbjutást érő helyért különfutamot vívott Jepsen Jensen és Tungate. A dán kapta el jobban a startot, az ausztrál végig a nyomában volt, próbálkozott kívülről, belülről, s az utolsó métereken – a közönség hatalmas ovációja közepette – siker koronázta a próbálkozását. Tungate megnyerte a szétmotorozást, s bejutott a challenge-be.

A magyarok közül Kovács szerepelt jobban, négyszer végzett a harmadik helyen, így 4 ponttal a 14. helyen végzett. Magosi egyszer tudott pontot szerezni, amivel a 15. lett.

Az abensbergi viadalon a dán Anders Thomsen diadalmaskodott (13+3 pont), a német Kai Huckenbeck (13), az ausztrál Max Fricke (12) és a svéd Kim Nilsson (11+3) előtt. Itt is különfutam döntött az utolsó kvalifikációt érő pozícióról, a skandináv motoros a korábbi világbajnok Chris Holdert – Jack Holder bátyját – győzte le.

A Grand Prix-kvalifikációs sorozat következő versenye június 11-én, Nagyhalászban lesz.

VÉGEREDMÉNY
1. Jack Holder (ausztrál) 15 pont,
2. Szymon Wozniak (lengyel) 13,
3. Andzejs Lebedevs (lett) 12,
4. Rohan Tungate (ausztrál) 11+3,
5. Michael Jepsen Jensen (dán) 11+2,
6. Bartosz Smektala (lengyel) 9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik