Roborace: nem viccelnek – ilyen lesz a pilóta nélküli autó

Vágólapra másolva!
2016.04.06. 11:08
null
Ilyen lesz a pilóta nélküli versenyautó
Egyre több részlet lát napvilágot a Roborace autóverseny-sorozatról, amely pilóta nélküli, mesterséges intelligenciával ellátott négykerekűek küzdelme lesz. A széria a Formula E bajnokság jövőbeli betétversenye lesz.

Gyenyisz Szverdlov, asorozat megálmodója a minap bemutatta a Daniel Simon által tervezett autó grafikus képét, s azt is közölte, hogy a gépek 4.8 méter hosszúak és egytonnásak lesznek.

A hajtóművet az NVIDIA biztosítja, a Drive PX2-es motor a világ legerősebb olyan rendszere, amely mesterséges intelligenciával irányít járműveket. Tartozik hozzá 12 beépített kamera, radar, lézerradar (lidar), valamint ultrahangos szenzor. Az innen beérkező jelek alapján a gép feldolgozza a körülötte történteket. Két Tegra processzor mellett két különálló CPU biztosítja másodpercenként 24 trillió művelet elvégzését.

Majdnem öt méter hosszú és egytonnás
Majdnem öt méter hosszú és egytonnás

A sorozatban húsz ilyen gép küzd meg egymással. A versenyek egyórásak lesznek. A szériába nevező tíz istálló csak a négykerekűeket irányító szoftvereket módosíthatja.

„Az autókat felkészítő mérnökök lesznek a sztárok, a kocsik a csapat személyiségjegyeit tükrözik majd. Neveket is adnak nekik” – mondta Szverdlov, az autókat gyártó Kinetik vállalat igazgatója.

Daniel Simon az F1-es HRT 2011-es színezését tervezte, emellett több hollywoodi sikerfilm (pl. Amerika kapitány: Az első bosszúálló, Feledés) futurisztikus járműi fűződnek a nevéhez.

Daniel Simon F1-es munkája – a 2011-es HRT festése
Daniel Simon F1-es munkája – a 2011-es HRT festése

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik